Oman – Met de reismadammen

6 februari tot 13 februari 2016 - Schrijf je nu in

Begeleide rondreis

Download programma

oman images 144

Salaam Alaykum – Welkom in het betoverende Sultanaat Oman. Het veilige en gastvrije Oman hypnotiseert  u met zijn aromatische soeks en verrast u met fantastische landschappen. Veel plaatsen in Oman hebben een plek verdiend op de werelderfgoedlijst van UNESCO. De levendige hoofdstad Muscat is een smeltkroes van gedenkwaardige plekken en belevenissen. Buiten de stad wordt het land alleen maar fascinerender met  kleine stadjes in de bergen, bedoeïnendorpen, eeuwenoude forten en verkoelende wadi’s, de wonderlijke groene rivierdalen. Verder biedt Oman schitterende stranden en natuurreservaten, waar je zeldzame soorten schildpadden van dichtbij kan zien. Een reis door dit gastvrije land tussen Azië, Afrika en het Westen is een ongeëvenaarde ontdekkingstocht!

Dag 1: Zaterdag 6 februari 2016
Brussel   Muscat

Per taxibusje vanuit Genk / Houthalen naar de luchthaven van Zaventem.

Brussel                      10u00                        vlucht LX 787 met Swiss

Zurich                        11u15

Zurich                        12u45                        vlucht LX 242 met Swiss

Muscat                      23u20

Onthaal door onze lokale agent, transfer,  intrek in het Muscat Holiday Hotel 4*.

Dag 2: Zondag 7 februari 2016
Muscat

Dag_2Na het ontbijt maken we een stadstour in Muscat, de hoofdstad van Oman, die het verleden en het heden van het land weerspiegelt. Muscat ligt aan de voet van het al Hajargebergte, de grootste bergketen van het land, met uitzicht op de Arabische Zee. De stad heeft een typische Arabische architectuur met lage witte en zandkleurige huizen. De skyline is bezaaid met minaretten en koepels van de moskeeën in de stad.  Muscat is één van de oudste steden in het Midden-Oosten. Duizenden jaren is Oman een centrum geweest voor handel en ontmoetingen tussen oost en west. Al sinds de oudheid heeft Oman gebruiken en invloeden overgenomen uit India, Perzië, Zanzibar, Portugal en Engeland en hier vervolgens een eigen invulling aan gegeven. Van oudsher heeft de teelt en export van wierook Oman een plek bezorgd aan grote handelsroutes.

Tijdens de stadstour bezoeken we de Grote Moskee en daarna het oude gedeelte van de stad. Vrije tijd in de Muttrah Souk waarna bezoek aan het Bait Al Zubair museum. Dit museum in een traditioneel Omani huis, het toont de levensstijl en tradities van het oude en moderne Muscat. We maken een fotostop bij het Al Alam Paleis en verder gaan we te voet langs het paleis van Sultan Qaboos en het fort van Mirani en Jilali.

De lunch nemen wij bij een lokale familie, waar we een typische Omani maaltijd krijgen voorgeschoteld en kunnen kennismaken met echte Omani. Rit naar de haven van Bandar (2 uur) voor de inscheping van een private boottocht. Na de boottocht ontdekken we de gezellige straatjes van de wijk Mutrah, met traditionele soek, bekend voor goud, wierook en sandaalhout.

Avondmaal en overnachting in het Muscat Holiday Hotel 4*.

Dag 3: Maandag 8 februari 2016
Muscat – Ras Al Hadd

Na het ontbijt rijden we met de bus langs de kustroute naar het pittoreske stadje Sur met zijn lokale vissersboten, soek en musea. Onderweg bewonderen we de blauwe wateren en mooie kuststranden aan de Golf van Oman. Eerste stop bij Quriyat, een groot vissersdorp in de schaduw van een uitkijktoren uit 1635. Verderop stoppen we bij een mooi inham en daarna bij Fins beach, een wit zandstrand, waar we de tijd nemen om te relaxen in het zonnetje of om te zwemmen.

We rijden door naar Wadi Shab, dat letterlijk ‘ravijn tussen de kliffen’  betekent. Wadi’s zijn rivierdalen in droge gebieden, met spectaculaire oases en natuurlijke jadegroene meertjes. Deze waterwegen worden ook gebruikt in de’ aflaj’, die het traditionele irrigatiesysteem in het sultanaat vormen. Deze omgeving biedt een ideale plek voor een picknick lunch. Dag_3b

Check-in en vroeg avondmaal in het hotel Ras Al Hadd Beach, waar de Golf van Oman en de Arabische Zee bij elkaar komen.

’s Avonds trekken we naar het strand, dat bekend staat om de duizenden groene zeeschildpadden die hier elk jaar hun eieren leggen. Na ongeveer 2 maanden kruipen de kleine schildpadjes uit het zand en haasten zich naar zee. Het is een leuk fenomeen dat laat op de avond kan worden aanschouwd. In Ras Al Jinz is een Turtle Visitor Center geopend.

Overnachting Hotel Ras Al Hadd Beach.

Dag 4: Dinsdag 9 februari 2016
Wadi Bani Khalid – desert camp

Na het ontbijt rit naar Wadi Bani Khalid via de kustroute via Jalan Bani Bu Ali, waar we een fotostop maken bij de Hamooda Moskee. Verder, in Al Kamil, bezoeken we het Al Kamil kasteel dat een collectie antieke spullen huisvest waaronder eetgerei en oude munten.

wadi bani khalid 142(1)

Bij Wadi Bani Khalid zijn de poelen altijd gevuld met water en in de weekenden komen lokale Omani’s hier zwemmen en picknicken met hun familie en vrienden. Mogelijkheid om te zwemmen en hier lunchen we ook.

We rijden verder naar de woestijn; 70 procent van Oman bestaat uit woestijnen en de grote woestijn Sharqiyah ligt in het hart van het land. Overdag veranderen de duinen van kleur, van wit naar geel en rood. We genieten van een prachtige zonsondergang in deze woeste omgeving ook bekend als ‘Wahiba Sands’. In Al Wasil ruilen we de bus in voor 4×4 jeeps om dieper de woestijn in te trekken voor een overnachting.

Een nacht in de woestijn is een onvergetelijke ervaring die je minstens 1 keer in je leven moet meemaken. Vandaag dineren en logeren we in het woestijnkamp Arabian Oryx Camp.

Dag 5: Woensdag 10 februari 2016
Ibra – Jabal Shams

Dag_6Na het ontbijt begeven we ons richting het gebergte, via de stad Ibra. Op woensdag vindt hier de ‘Womens Market’ plaats, waar mannen niet zijn toegelaten.  Een must voor de reismadammen!

Het hoge gebergte van Oman, het Al Hajargebergte, heeft toppen boven de 3000m en strekt zich uit van Musandam in het noorden tot iets ten zuiden van Sur. Het wordt gekenmerkt door pittoreske dorpjes tegen rotswanden en adembenemende kloven met vruchtbare boomgaarden met amandelen, abrikozen en granaatappels.

Verder naar Misfah, een bergdorp waar huizen zijn gebouwd in de rotsen. De oude stad ligt in een prachtige wadi vol dadelbomen. Lunch in een lokaal restaurant ‘Old Misfah house’. Na de lunch maken we een korte wandeling door het dorp.

Daarna zetten we de tocht met 4×4 jeeps verder naar Jabal Shams – Arabisch voor ‘berg van de zon’ .Dit is de eerste top die elke ochtend het zonlicht voelt. Om 3075 meter hoogte is dit het hoogste punt van het sultanaat en één van de mooiste locaties van het land. Een natuurwonder dat in dit gebied niet mag worden overgeslagen is Wadi Nakhar, beter bekend als de Grand Canyon van Oman vanwege de majestueuze uitzichten. De kloof is het beste te zien van op een hoogte van 1950 meter, op een plek die bij de lokale bevolking bekend staat als ‘het plateau’.

We dineren en overnachten in deze prachtige omgeving in hotel Jabal shams Resort.

Dag 6: Donderdag 11 februari 2016
Jabal Shams – Nizwa

Na het ontbijt ontdekken we het stadje Al Hamra, waar we het oude irrigatiesysteem of ‘falaj’ bezichtigen (waterkanaaltjes). Wa maken een wandelingetje naar het Bai Al Safah Museum, een oud Omani huis omgetoverd tot museum over hun erfgoed en cultuur.

omani soceity2 034

Verder naar Jabreen, maar eerst stoppen we nog bij het Bahla Fort voor een foto. Dit is UNESCO werelderfgoed.

Het Jabreen kasteel is één van de best bewaarde forten uit de 17e eeuw. De plafonds zijn versierd met mooie motieven. De top van het kasteel biedt een mooi uitzicht.

Na de lunch gaat de tocht verder naar de aantrekkelijke stad Nizwa, gelegen middenin een adembenemend bergachtig gebied. Tijdens de 6e en 7e eeuw was Nizwa de hoofdstad van het land en het is erin geslaagd de stijl en rijkdom van de kenmerkende Omani gebouwen te bewaren. De stad ontwikkelde zich rond een weelderige groene oase waar de karavaanroutes vanuit het noorden en het zuiden bij elkaar kwamen. Het belang van de stad als handelsplaats toont zich in een uitstekende soek, waar voorwerpen maar ook vlees, vis, fruit en kruiden worden aangeboden.

Bezoek aan het machtige fort, dat trots op de rots boven de stad uit troont. Het is het grootste fort van het Arabisch schiereiland en beroemd om zijn cirkelvormige toren. Het is halverwege de 17e eeuw gebouwd op de overblijfselen van een kasteel uit de 9e eeuw. In het fort is een interessant museum ondergebracht over de Omani geschiedenis en tradities.

Check in in het hotel en vrije tijd. In de late namiddag wandelen we door de soek van Nizwa. Avondmaal in een lokaal restaurant.

We overnachten in hotel Golden Tulip 4* in Nizwa.

Dag 7: Vrijdag 12 februari 2016
Nizwa – Muscat

Dag_7Ontbijt. Op vrijdag is er vanaf zonsopgang een grote veemarkt waar de bedoeïenen van verschillende stammen kamelen en andere dieren kopen en verkopen: hier moeten we zeker een kijkje nemen.

We keren terug naar de hoofdstad Muscat. Onderweg stoppen we even bij het dorpje Samail.

Vrije namiddag in het hotel Muscat Holiday 4*. Mogelijkheid om de faciliteiten van het hotel te gebruiken o.a. zwembad, fitness, hammam,..

In de buurt van het hotel ligt de Sultan Qaboos Grand Mosque en  het strand op 2 km.  Het is vanaf het hotel ook maar 5 minuten rijden naar een groot winkelcentrum en de ambassadewijk Shatti Al Qurum.  De internationale luchthaven ligt op 14 km afstand. Het centrum van de hoofdstad ligt op 20 min rijden. Lunch in het Kargeen restaurant en avondmaal in het hotel (http://www.holidayhotelsoman.com).

Check-out en rond 21u30 begeven we ons naar de luchthaven van Muscat.

Dag 8: Zaterdag 13 februari 2016
Muscat   Brussel

Muscat           00u20  vlucht LX 243 met Swiss

Zurich             06u20

Zurich             07u35 vlucht LX 786

Brussel           09u00

Vervolgens transfer per taxibusje terug naar de opstapplaats.