IJsland

individuele selfdrive - Schrijf je nu in

     

Ijsland2011 450

De IJslandse viking en ontdekkingsreiziger Leifur Eiriksson is de eerste Europeaan die Noord-Amerika ontdekte, zo’n 500 jaar vóór Christopher Columbus. Een reis door Ijsland, het land van de sagas, is tegenwoordig ook een ware ontdekkingsreis. Op het eiland in de Atlantische oceaan bewonder je de besneeuwde bergtoppen, enorme gletsjers, diepe fjorden, actieve vulkanen, bubbelende warmwaterbronnen, wilde rivieren, krachtige watervallen, hooglandwoestijnen, reusachtige lavastromen en opmerkelijke wildlife. Kortom, een rondreis door Ijsland is een confrontatie met wind, water, vuur en de oerkrachten van onze planeet.

Deze grote tour van Ijsland neemt je mee op een onvergetelijk avontuur! Tijdens deze fly&drive roadtrip volgen we ringweg nr. 1 die volledig rond het eiland loopt. De hoogtepunten van dit unieke eiland liggen langs deze weg. De Ijslandse natuur levert de mooiste schouwspelen en plaatjes. De uitzonderlijkste en spectaculairste natuurparels kunnen gratis bezocht worden.

 

Bezoek het nationale park van Skaftafell, ga walvissen spotten in Husavik, bezichtigeUnesco-werelderfgoed site Thingvellir National Park en wandel achter prachtige watervallen door. Al ooit midden in de natuur een warmwaterbad genomen? Stond u al ooit bij de krachtigste waterval van Europa? Beklom u al eens de grootste gletsjer van Europa? Op IJsland kan het allemaal!

Ijsland2011 758

reisroute

 

voorbeeldprogramma:

Dag 1 Brussel – Keflavik

Vertrek in Brussel met een vlucht van Icelandair. Aankomst in Keflavik en oppikken van de huurauto.

We bevinden ons op het schiereiland Reykjanes, ten zuidwesten van Reykjavík.

Vandaag hebt u de mogelijkheid om te stoppen bij de Blue Lagoon, één van de populairste toeristische trekpleisters van IJsland. Dit complex groeide tot een groot wellnesscentrum, inclusief restaurant en hotel. Hier kan je een duik nemen in het heerlijk warme en lichtblauwe water.

Inchecken in het hotel in Hveragerdi

 Ijsland2011 141

 

Dag 2 Golden Circle

Vandaag ontdekken we de klassieke highlights van IJsland. De drie bekendste hoogtepunten zijn Þingvellir, Gullfoss en Geysir en deze vormen samen de Golden Circle.

De ‘gouden waterval’ Gullfoss is een imposante, fotogenieke waterval waarbij het water in twee stappen in een lange kloof valt. Het water stort hier ruim 32 meter naar beneden om vervolgens verder te stromen richting Selfoss.

Bij Geysir vind je de originele geiser waar ook de naam ‘geiser’ van is afgeleid. Geysir zelf is op dit moment niet actief, maar de nabijgelegen Strokkur spuit elke 5 à 10 minuten enorme hoeveelheden water de lucht in.

Iceland-12

Het nationale park Þingvellir is niet alleen prachtig om doorheen te wandelen, het is ook historisch gezien een zeer belangrijke plaats. Zo werd hier in het jaar 930 ’s werelds eerste parlement opgericht, het Alþingi, en in 1262 werd in Þingvellir besloten dat IJsland onder de macht van Noorwegen zou komen.  Deze site is opgenomen op de UNESCO Werelderfgoed lijst.

Hotel in de regio van Borgarfjordur

 

Dag 3 Borgarnes – Akureyri

 

Op de tocht naar het noorden passeren we prachtige valleien, met hier en daar een boerderij of een watervalletje in de verte. Schapen zullen we ongetwijfeld ook veel tegenkomen. De omgeving herbergt een kolonie zeehonden in de buurt van Illugastadir aan de westkust. Vandaag is een ideale gelegenheid voor een tocht op een echt IJslands paard door de prachtige natuur. Rafting tochten worden hier ook georganiseerd .

IMG_8036

 

Aankomst in Akureyri, de tweede grootste stad van IJsland. De stad ligt aan het einde van een fjord en het is een plaats met mooie kleurrijke huizen. Hier is ook het luchtvaartmuseum gevestigd, het stadsmuseum en de meest noordelijke botanische tuin ter wereld.

Hotel in Noord-IJsland

Iceland-15

 

Dag 4  Walvissen spotten

Na het ontbijt vertrek in oostelijke richting. De Godafoss of ‘waterval van de goden’ is een mooie waterval van 12m hoog, gelegen tussen Akureyri en Myvatn. Het is een zeer mooie plek.

Iceland-16

 

Verder naar Husavik, bekend als de Europese hoofdstad van het whale watching. Dagelijks zijn er boottochten in de baai en de kans dat je een walvis te zien krijgt is hier enorm groot. Hier leven bultruggen, dwergvinvissen, dolfijnen en nog veel meer. Een walvissafari is een onvergetelijke ervaring!

Hotel in Noord-IJsland

Dag 5  Myvatn : lavavelden

Het gebied rond Mývatn (het ‘muggenmeer) is één van de droogste en zonnigste plaatsen van IJsland en het staat bekend om de vele vogels die hier te vinden zijn. Het dorp Reykjahlid is het centrum van de regio en een vertrekpunt voor allerlei wandelingen en fietstochten. Dit gebied is een brok natuur van de zuiverste vorm, met talloze kleine pareltjes: een ingedutte vulkaan hier, een meertje met bos daar, kokende modderpoelen en andere geologische natuurwonderen.

Ijsland2011 512

Vlakbij het meer ligt het kleurrijke solfatarenveld, met zijn stomende (en stinkende!) zwavelbronnen en kokende modderpoelen. Bij Leirhnjukur waan je je in een maanlandschap, met sissende solfataren en modderpoelen op de voorgrond, en daarachter een pikzwart lavaveld dat hier en daar zelfs nog dampt. Rood, geel, zwart … een staalkaart van alle kleuren van Moeder Aarde.

Een goede plaats om te ontspannen is Jarðböðin. Dit complex van geothermische baden is een rustiger, minder toeristisch alternatief voor de Blue Lagoon. Hier neem je een ‘ nature bath ‘ op de helling van een heuvel dat een mooi uitzicht geeft. Bij valavond is dit een betoverende plek!

Hotel in Noord-IJsland

Ijsland2011 573

 

 

Dag 6  Hooglanden en Oost-fjorden

Vooraleer we naar het zuiden vertrekken via Oost-IJsland, maken we een stop aan de waterval Dettifoss. De krachtigste waterval van Europa is 44m hoog en 100m breed. Je kunt tot heel dicht bij de rand komen, waar je de kracht van het water pas goed ervaart. Indrukwekkend!

Iceland

 

De tocht gaat verder door het binnenland van Oost-IJsland en langs de Oost-fjorden, dat dunbevolkt gebied is. Onderweg zien we woestijnen, een kustlandschap met woeste bergen en diep ingesneden valleien. Egilstadir is het eerste stadje dat we tegenkomen. Van hier uit kan je naar verschillende vissersdorpen aan de oostkust.

Hotel aan de Oostkust

IMG_8017

 

Dag 7   Jokulsarlon gletsjermeer

 

Egilstadir is het eerste stadje dat we tegenkomen. Van hier uit kan je naar verschillende vissersdorpen aan de oostkust.

Rij verder door de oostelijke fjorden richting het zuidoosten.

ökulsárlón ligt tussen het stadje Höfn en het nationale park Skaftafell en is het bekendste en grootste gletsjermeer in IJsland. Dit is één van de wonderen van de wereld! In het meer drijven witte, lichtblauwe, grijs en zwart gekleurde ijsbergen rond. Ze hebben de meest uitlopende vormen. Je kan een boottocht maken op het meer tussen de ijsbergen waarbij je uitleg krijgt door een lokale gids.

Op het einde van de dag is dit polaire landschap op zijn mooist. Schitterend!

Iceland-8

 

Dag 8   Skaftafell nationaal park

Even verderop ligt Skaftafell Nationaal Park. Dit park is sinds 2008 onderdeel van het Vatnajökull National Park en ligt aan de zuidkant van de grote gletsjer Vatnajökull. In het park zijn verschillende wandelroutes uitgestippeld.

Iceland-11

Een populaire wandeling is die naar de waterval Svartifoss (zwarte waterval). Dit is een smalle waterval die omringd is door zwarte basaltkolommen, ontstaan door zeer langzaam afgekoelde lava waardoor het gesmolten gesteente is gekristalliseerd.

 

 

 

DSCN6757

Vanuit Skaftafell worden ‘s zomers ook gletsjerwandelingen georganiseerd op de Svínafellsjökull, een uitloper van de Vatnajökull. Met stijgijzers, ijsbijlen en een klimgordel leer je in groep alles over gletsjers.

Hotel in Zuid-IJsland

Iceland-4

Dag 9 Zuidkust: papegaaiduikers

Het dorpje Vík, wat ’baai in het veendal’ betekent, is de meest zuidelijk gelegen plaats van IJsland.

Voor de kust in zee ligt Reynisdrangar: dit zijn zwarte basaltzuilen van zo’n 66 meter hoog. Men denkt dat het trollen zijn die werden verrast door de eerste zonnestralen toen ze een schip aan wal trachtten te trekken. Op het zwarte strand en de steile kliffen van Vik geef je je ogen de kost aan de papegaaiduikers.

 

Ijsland2011 244

Seljalandsfoss, een waterval van 65 m hoog, wordt vaak op vele foto’s en kalenders afgebeeld en is één van de bekendste watervallen van IJsland. Het is mogelijk om achter de waterval langs te lopen.

De Skógafoss, bij het plaatsje Skógar, is een waterval van 60 m hoog en 25 m breed. Volgens een oude legende moet hier een kist met goud verborgen zijn. Bij de waterval en langs de rivier gaat een wandelpad omhoog. Hier ligt ook het Skogar museum.

 

Bij een stadsbezoek aan Reykjavik zijn er enkele gebouwen die je niet mag missen. Een eerste is de Hallgrímskirkja, de grootste kerk van IJsland die op een heuvel ligt boven de stad. In de kerk is een orgel terug te vinden van maar liefst vijftien meter hoog.

Ijsland2011 863

Perlan is een gebouw dat bestaat uit zes warmwatertanks en is gelegen op de heuvel Öskjuhlíð. Wie een mooi uitzicht over de stad wil hebben kan op de zesde verdieping het uitkijkplatform betreden.

Aan het water wordt de aandacht getrokken door de schitteringen van Harpa, het ultramoderne concertgebouw. Verder in de stad te ontdekken: het parlementsgebouw, het stadhuis , het kunstmuseum Hafnarhus, een maritiem museum enz..

Overnachting in Reykjavik

 

 

Dag 10 vertrek

Binnenbrengen huurauto voor het vertrek in Keflavik. Aankomst Brussel