Fotografiereis Finland

van 14/09/21 tot 20/09/21 - Schrijf je nu in

op zoek naar de roofdieren en vogels

Fotografie workshop onder leiding van natuurfotograaf Tom Linster. Op zoek naar beren en andere grote roofdieren tijdens de ruska (herfst) in Oost-Finland.

in samenwerking met het Noorderhuis

kleine groep, nog 4 plaatsen beschikbaar

kuhmo finland

Het grensgebied tussen Finland en Rusland is één van de laatste ongerepte wildernissen van Europa. In de streek rond Kuhmo leven er nog verschillende populaties grote roofdieren. Toeristen komen hier niet, maar voor fotografen is het een waar paradijs.

We verblijven een week lang in het Boreal Wildlife Centre, een oud grensstation dat nu dienst doet als verblijf en uitvalsbasis. Onder leiding van natuurfotograaf Tom Linster gaan we actief op zoek naar beer, wolf, veelvraat, rendier, … Ook de ‘lek’, de paringsdans van de korhoen kunnen we van dichtbij meemaken.kuhmo finland

De fotomogelijkheden zijn optimaal dankzij de uitstekende schuilhutten. Elke late namiddag en avond trekken we ons terug gewapend met onze camera’s en wachten op het natuurspektakel dat zich voor onze ogen afspeelt. Tom geeft tips en begeleidt ons bij het maken van de ultieme natuurfoto.

kuhmo finland

Overdag bekijken en bespreken we onze ‘buit’ en is er tijd om te wandelen en van de prachtige herfstkleuren te genieten. De ‘ruska’, de Finse herfst, is op vele vlakken dé ideale reisperiode voor fotografen. Tijdens dit Scandinavische equivalent van de ‘Indian summer’, dragen de oeroude wouden hun bonte herfstkleuren en bereiden de dieren zich voor op de winter. Daardoor zijn ze heel actief.

 

DAG 1 Heenreis naar Finland

 

Transfer van Kuopio luchthaven naar het Boreal Wildlife Centre in Viiksimo, een oud grensstation dat in 2009 volledig gerenoveerd werd als gastverblijf (transfertijd 3u15′). Ontvangst en avondmaal.

DAG 2

Petola Visitor Centre en eerste kennismaking met de grote schuilhut

 

Na het ontbijt bezoeken we het Petola Visitor Centre in Kuhmo. Hier leren we alles over Oost-Finlands grote carnivoren. De bruine beer (Ursus arctos), wolf (Canis lupus), lynx (Lynx lynx) en veelvraat (Gulo gulo), een plaatselijke gids vertelt er ons honderduit over. Op een speciaal aangelegd pad ervaren we de zintuigen en leefgewoonten van de dieren. Communiceer als de wolven en vergelijk je kracht met die van een beer.

Na de lunch trekken we voor het eerst met onze camera’s naar de grote schuilhut. Tot aan het schemerdonker liggen we op de loer en hopen de grote carnivoren op de gevoelige plaat vast te leggen.

Avondmaal, sauna en overnachting in het grensstation.

kuhmo finland

DAG 3

Schuilhut aan het moeras / paringsdans van de korhoen

 

De voormiddag houden we vrij voor het bekijken en bespreken van onze fotobuit.
Na de lunch trekken we opnieuw de natuur in. Vandaag zoeken we de kleine schuilhutten op. Aan een moeras diep in het woud verdelen we ons over enkele hutten en houden de wacht. Tegen valavond keren de vogels terug naar hun nesten en tonen ons hun prachtige vederdracht. De activiteit van de vogels trekt ook de grote roofdieren aan…

Na het avondmaal nog even rust. Enkele uren na het invallen van de duisternis brengt onze gids ons opnieuw naar het moeras. Ditmaal krijgt elke fotograaf een eigen eenpersoons shelter toegewezen. Van hieruit wachten we op een uniek natuurspektakel. Tegen het ochtendgloren arriveren er meer en meer korhoenen. De paartijd voor deze prachtige hoendersoort is de lente, maar het bijzondere aan deze vogels is dat ze in Midden-Finland in de herfst al een soort ‘generale repetitie’ houden. Zowel mannetjes als vrouwtjes voeren in het opkomende zonlicht de ‘lek’ op, hun fascinerende paringsdans.

’s Anderendaags in de ochtend, terugkeer naar het grensstation en ontbijt.

kuhmo finland

DAG 4

naar de uitkijktoren / kleine schuilhut

 

Na een korte ‘nacht’rust trekken we naar het Elimyssalo Nature Protection Reserve. Hier bevindt zich een 24 meter hoge uitkijktoren. Indien de weersomstandigheden het toelaten, klimmen we naar de top voor adembenemende panorama’s over het in bonte kleuren getooide woud. Een ideale spot voor breedhoek fotografie. Tijdens een korte begeleide wandeling gaan we actief op zoek naar dierensporen en proberen we de fauna te spotten. Ook hier nemen we ruim de tijd om de kleurrijke Finse herfstlandschappen te fotograferen.

Bij terugkeer in het grensstation trekken we opnieuw naar de kleine schuilhutten op. Er is keuze uit verschillende plekjes: aan een vijver, in het woud, in een ravijn of aan het moeras. Onzichtbaar voor de dieren liggen we op de loer voor het ultieme shot.

Avondmaal, sauna en overnachting in het grensstation.

 

finlandfinland

finland

 

 

 

 

 

 

DAG 5

Iso-Palonen-Mariansärkät natuurreservaat en volledige nacht in de grote schuilhut

 

Na het ontbijt, transfer naar het Iso-Palonen-Maariansärkät natuurreservaat. Dit reservaat is een lappendeken van kleine meertjes, talloze vijvers, naaldwouden en smeltwaterruggen. De smeltwaterruggen (groen begroeide puinheuvels die een overblijfsel zijn van de laatste ijstijd) vormen de graasgronden van het bosrendier. Uiteraard hopen we op een ontmoeting.

Na de lunch in het grensstation, trekken we opnieuw naar de grote schuilhut. We blijven tot zonsopgang ‘s anderendaags en leven mee op het ritme van het dierenrijk.

Licht avondmaal en overnachting in de grote schuilhut.

DAG 6

Workshop en op zoek naar de veelvraat

‘s Ochtends rusten we uit. Na de lunch is er kans om onze fotopareltjes met Tom te bespreken.

In de late namiddag begeven we ons naar kleine schuilhutten in de hoop Finlands kleinste roofdier voor de lens te krijgen. De veelvraat (gulo gulo) is een schuchter dier, niet veel groter dan een das, en gaat veelal op rooftocht tegen valavond. Met een beetje geluk kruist er vanavond een veelvraat ons pad.

Avondmaal en overnachting in het grensstation.

 

 

kuhmo finland

DAG 7

Terugreis

 

We nemen afscheid van het Boreal Wildlife Centre en het Oost-Finse dierenrijk. Transfer naar Kuopio luchthaven (3u15′) en terugvlucht.