Iran groepsreis

15 april '22 en 20 mei '22 - Schrijf je nu in

iran

Authentieke beleving in een gastvrij land

in samenwerking met Anders Dan Anders

Het nogal eenzijdige beeld dat door de westerse media over Iran wordt gevormd, zal al snel worden doorprikt wanneer we kennismaken met de openhartige Iraanse bevolking, voor wie gastvrijheid als elementair en vanzelfsprekend beschouwd wordt. Iran wil zich onderscheiden van de Arabische leefwereld en heeft ondanks zijn rijke etnische samenstelling een sterke nationale identiteit ontwikkeld met een oprechte trots op hun land. Tijdens deze rondreis ontdekken we de schatkamer van het oude Perzië met als hoogtepunt Persepolis als best bewaarde Perzische stad. Verder laten we ons verbazen door de wondermooie mozaïeken in Isfahan, de woestijnarchitectuur van Yazd en de paradijstuinen in Shiraz.

 

reisroute

 

iran

reisprogramma

 

DAG 1: BRUSSEL – TEHERAN

We vertrekken vanuit Brussel naar Teheran. Bij aankomst in de hoofdstad rijden we naar het PARSIAN AZADI HOTEL voor de overnachting. 

DAG 2: TEHERAN

Na het ontbijt maken we kennis met de Iraanse hoofdstad, Teheran. Teheran is een moderne metropool, een bijzondere miljoenenstad vol prachtige paleizen en musea. Teheran werd officieel in 1100 v. Chr benoemd tot stad, maar archeologische opgravingen bewijzen dat de plaats al rond 3000 v. Chr bestond. Sinds 1778 is Teheran de hoofdstad van Iran. Tijdens onze stadstoer zien we naast vrouwen in sluiers, chadors en mullahs verrassend genoeg ook veel modieus geklede Iraanse vrouwen. We beginnen met een bezoek aan het Golestanpaleis, de voormalige residentie van de verschillende dynastieën die Perzië heeft gekend. Het Paleis geeft ons een goed inzicht in het adellijke leven van weleer. Uiteraard bezoeken we ook het Nationaal Museum. Hier krijgen we een representatief beeld van de archeologische betekenis van het land en haar culturele geschiedenis. We lunchen in de stad. In het Museum van Kroonjuwelen wordt de grootste roze diamant ter wereld tentoongesteld: de Darya-e-Noor (Zee van Licht). De collectie van dit museum wordt gezien als de meest waardevolle juweelcollectie ter wereld. Tenslotte wandelen we op het Azadiplein. De Azaditoren, die de westelijke ingang van de stad markeert, is een herkenningspunt in Tehran. De toren van 45 meter hoog is gebouwd in opdracht van de laatste Shah van Iran om het 2500-jarige bestaan van het Perzische rijk te vieren! We dineren en overnachten in het hotel. (O,L,D)

DAG 3: TEHERAN – KASHAN

Na het ontbijt rijden we naar het Saadabad complex, bestaande uit 18 paleizen, en mooi gelegen in een uitgestrekt park. We bezoeken er het Groene Paleis, een museum dat zijn naam dankt aan de groengele marmersoort waarmee het bedekt is. Ook het Witte Paleis is een bezoek waard, hier woonde tot 1969 Mohammad Reza Pahlavi, de laatste Sjah van Iran. Na de pracht en praal van deze paleizen zoeken we het alledaagse leven van de Iraniër op tijdens een wandeling doorheen de Tajrish Bazaar. Dit is een kleurrijke, niet-toeristische markt met groenten, fruit, vlees, noten en kruiden. Op de markt worden we vriendelijk begroet, bestookt met nieuwsgierige vragen en nagekeken door giechelende meisjes. De gastvrijheid van de Iraniërs is ongekend en het is ontwapenend om tijdens onze reis deze mensen te ontmoeten. Zo ontdekken we hoe het dagelijkse leven van de Iraniërs verloopt.

Na de lunch verlaten we Teheran en rijden we naar Kashan. Dit is een aangenaam oasestadje met prachtige handelshuizen en een van de beroemdste Perzische tuinen van het land: de Tuin van Fin. We dineren en overnachten in het NEGARESTAN HOTEL. (O,L,D)

DAG 4: KASHAN – ABYANEH

Na het ontbijt bezoeken we Kashan met zijn beroemde Tuin van Fin. Iran bestaat voor een groot gedeelte uit droog woestijnland. De tuin vertegenwoordigt daarom de aardse versie van het paradijs in de Iraanse cultuur. Fin Garden werd gebouwd in opdracht van Sjah Abbas I en combineert architectonische kenmerken van de Safavid-, Zandiyeh- en Kadjarenperiodes. In 2011 werd het concept van de Perzische tuin toegevoegd aan de Unesco werelderfgoedlijst, met deze tuin als voorbeeld. Fris bronwater kabbelt door kanaaltjes en bassins en zorgt samen met een reeks cipressen voor de nodige verkoeling. De mooiste huizen van rijke handelaren liggen dicht bij elkaar in het westen van het stadje en werden gebouwd om indruk te maken op hun buitenlandse kopers en zijn gedecoreerd met uit steen gehouwen verfijnde motieven en spiegelwerk. We brengen een bezoek aan het Boroujerdi of Tabatabaeihuis. Verder vinden we in Kashan een belangrijke archeologische opgraving. Tappeye Sialk wordt gevormd door de ruïnes van een prehistorische stad die reeds 8000 jaar geleden bewoond werd.

Na de lunch rijden we verder naar het dorpje Abyaneh, middeleeuws aandoend en gebouwd in roodbruine klei. Het dorp is prachtig gelegen aan de voet van de Karkas berg, uitkijkend over de vallei. We genieten tijdens onze wandeling van de sereniteit van dit schilderachtige dorp met zijn karakteristieke laantjes en bewoners die leven, spreken en gekleed gaan volgens de traditionele stijl. Oorspronkelijk waren de inwoners Zoroastriërs die zich later bekeerden tot de Islam. De vrouwen vallen op door hun felle en fleurige kledingstukken, terwijl de mannen volgens de traditie zwarte broeken dragen. We dineren en overnachten in het eenvoudige ABYANEH HOTEL. (O,L,D)

DAG 5: ABYANEH – ISFAHAN

Na een eenvoudig ontbijt verlaten we het dorp en rijden we naar Isfahan, het juweel van Iran. De stad dankt haar naam aan de karavanen die de stad Isfahan aandeden tijdens de Zijderoute. Deze wondermooie stad is de voormalige hoofdstad van de Safaviden en hét hoogtepunt van de Perzische cultuur. Ogen komen te kort: schitterende moskeeën, sierlijke bruggen, prachtige paleizen met bijzonder mozaïekwerk, kerken, tuinen, bazaars en theehuizen. Op de bazaars zien we tapijtwevers, miniaturisten en koperslagers aan het werk. Hier zullen we zeker en vast gesprekken aanknopen met nieuwsgierige locals. Voor de lunch brengen we een bezoek aan het museum van Perzische Muziekinstrumenten en de Vank kathedraal, beiden gelegen in de wijk Jolfa, het christelijke en Armeense deel van de stad. Dit was een van de eerste kerken die in de Safavidperiode door Shah Abbas gebouwd werd. De rustige en eerder moderne buitenkant staat in schril contrast met de fel gedecoreerde binnenkant. Na onze lunch bezoeken we de oude Vrijdagsmoskee die dateert van 771 en een van de oudste moskeeën van Iran is. Bovendien is het de enige moskee in Iran die op de Unesco werelderfgoedlijst staat. Hierna nemen we onze intrek in het KOWSAR HOTEL. Voor het diner wandelen we naar de mooie Sio-Se-polbrug, de brug met 33 bogen. Deze brug is een van de twee bekendste bruggen van Isfahan. Binnenin zit de lokale bevolking lekker te luieren of wat bij te kletsen. We keren terug naar ons hotel waar we overnachten. (O,L,D)

DAG 6: ISFAHAN

Na het ontbijt brengen we een hele dag door in Isfahan. We starten de dag met een bezoek aan de tweede historische brug, namelijk de Pol-e-Khajoubrug. Daarna bezoeken we het Hasht Behehstpaleis, gelegen in het Rajai Park. Door zijn achthoekig ontwerp wordt het ook wel het Paviljoen van de Acht Paleizen genoemd. Daarna gaan we verder op pad naar het Chehel Sotun of het Paleis van 40 Zuilen. Het getal 40 was het symbool voor schoonheid en bewondering. Ook dit gebouw werd opgetrokken onder het bewind van Sjah Abbas I en weerspiegelt de geest van de Safavidische architectuur. Dat zien we aan de manier waarop het gebouw geïntegreerd werd in de natuur, in dit geval een koninklijk park. In de grote audiëntiezaal vinden we zes grote muurschilderingen van historische gebeurtenissen. Ons hoofdbezoek vandaag is het Naqsh-e-Jahanplein of koninklijke plein. Lunchen doen we in een lokaal restaurant vlakbij het plein. Al snel begrijpen we waarom deze stad zo beroemd is; dit is het op een na grootste, maar ook mooiste plein ter wereld. Aan de westkant domineert het Ali Qapoupaleis. Het paleis telt zeven verdiepingen, maar is zó gebouwd dat het lijkt alsof het uit vijf verdiepingen bestaat. Dit ter bescherming van de koning. Van bovenop het paleis hebben we een mooi overzicht over het plein. Om het uitzicht nog indrukwekkender te maken liet de sjah de betoverende Masjed-e Imam bouwen. Deze moskee is het toppunt van islamitische bouwkunst. De Moskee van de Imam, ook wel gekend als de Jameh Abassimoskee, bevindt zich aan de zuidkant van het plein. Het geheel werd erkend als Unesco werelderfgoed. Het is een waar pareltje van Islamitische en Perzische architectuur. Aan de oostkant vinden we de Sheikh Lutfollahmoskee die dateert uit de Safavidperiode in het begin van de 17e eeuw. Sjah Abbas I liet deze moskee bouwen toen zijn plein klaar was. De architect diende rekening te houden met de rechthoekige vormen van het plein en de moskee moest naar Mekka worden gericht. Het mozaïekwerk en de weerklank binnen zijn fenomenaal. Hierna is er even tijd om door de Qeisarieh Bazaar te wandelen, een lange gang vol winkeltjes die rondom het Naqsh-e-Jahanplein loopt. Proef hier van het typische gaz, Perzische nougat, of stap een traditioneel theehuis binnen. We dineren in een lokaal restaurant en overnachten in het hotel. (O,L,D)

DAG 7: ISFAHAN – YAZD

Eerst genieten we van een heerlijk ontbijt, daarna zetten we koers richting Yazd. We doorkruisen dor steppegebied, omgeven door een grillig laaggebergte. Onderweg stoppen we in Naïn, waar we de bekende Vrijdagsmoskee bezoeken met zijn mooi bewaard gebleven plaasterwerk. De moskee is een van de eerste vier moskeeën gebouwd na de Arabische invasie in Iran en stamt uit de 9e of 10e eeuw.

We rijden verder door de Grote Zoutwoestijn van Iran. Op 50 kilometer van Yazd stoppen we in Meybod. Ook daar zijn we onder de indruk van de woestijnarchitectuur, karavanserai, duiventoren en het ijshuis die allemaal typisch zijn voor deze streek. Handig waren ze ooit wel, die bewaarplaatsen van ijs in deze snikhete temperaturen. Na de lunch in een lokaal restaurant bezoeken we het ijshuis, de citadel Narin Qaleh en de duiventoren. We rijden verder naar Yazd. Yazd was en is nog steeds het centrum van het zoroastrisme, de oude religie van Perzië met de bekende profeet Zarathustra. Het zoroastrisme was de staatsgodsdienst in het Perzische rijk tot de komst van de islam. De energie van de schepper wordt in het zoroastrisme weergegeven door licht en vuur. Zoroastrische gebouwen worden dan ook vuurtempels genoemd. Veel volgelingen vluchtten naar India na aanvankelijk vervolgd te zijn. Nu worden de zoroastriërs weer officieel erkend in de Iraans grondwet. We dineren en overnachten in het PARSIAN SAFAIYEH HOTEL. (O,L,D)

DAG 8: YAZD

Na het ontbijt spenderen we een volledige dag in Yazd, een echte woestijnstad. We starten met een bezoek aan de Torens der Stilte, twee getuigen van de traditionele begrafenisrituelen van de zoroastriërs. Daarna bezoeken we het huis van vuur waar we het eeuwig brandende vuur zien dat naar verluidt zou aangestoken zijn door de profeet Zoroaster. In het centrum van de stad ligt het Amir-Chakhmaqplein. De gevel aan dit plein is indrukwekkend. Het plein is ook de ideale plaats om ghotab te proeven, een typisch Iraans gebakje. Yazd is ook gekend om zijn vele onderaardse qanats waarmee smeltwater uit de bergen vakkundig door de stad werd geleid en droge delen van water voorziet. Na een bezoek aan het watermuseum rijden we naar de Perzische tuin Dowlat Abad: een waterpartij met fonteinen, gekleurd glas en de Iraanse bevolking die gezellig aan het picknicken en bijkletsen is, een mooi tafereel. We lunchen in een lokaal restaurant. Dan staat de Vrijdagsmoskee van Yazd op ons programma, bekend om zijn mozaïeken en bekroond door het hoogste minarettenpaar van Iran. Het portaalgebouw is van top tot teen gedecoreerd met duizelingwekkend, hemelsblauw tegelwerk. Vervolgens wandelen we door de nauwe straatjes van de oude binnenstad die prachtig bewaard is gebleven. We vinden er veel lemen huizen en nauwe straatjes. De huizen worden gekenmerkt door typische badgirs. Dat zijn windtorens die elk zuchtje wind naar beneden laten circuleren. Een eeuwenoude vorm van airconditioning.

In de late namiddag kunnen we met wat geluk een training bijwonen in een huis van de kracht of een zhurkaneh waar gespierde sporters krachtoefeningen doen. Een voorganger spoort de atleten aan terwijl hij hen ritmisch begeleidt op een trom. De voorwerpen waarmee de mannen trainen, verwijzen naar oeroude wapens uit de pre-islamitische traditie. We dineren in een lokaal restaurant en overnachten in het hotel. (O,L,D)

DAG 9: YAZD – SHIRAZ

Na het ontbijt wacht ons een lange rit naar Shiraz, de stad van dichters en bloemen. We reizen door een prachtig, ruig en woest natuurlandschap. In Abarkooh maken we een korte stop. De regio staat bekend om zijn boom, de cipres, die 4.500 jaar oud is. Hij symboliseert de lange geschiedenis en vriendschap tussen Iran en zijn reizigers. We bewonderen de oude boom welke tevens het nationaal symbool van Iran is. Verder op de weg ligt Pasargadae of letterlijk vertaald Perzisch Kamp. We lunchen onderweg. Pasargadae is de oudste verblijfplaats van de Achaemenidische koningen, gesticht in 550 v. Chr door Cyrus de Grote, na zijn overwinning op de Meden. Hier ligt ook zijn graf; het graf van de stichter van het Perzische rijk. We rijden verder door een vruchtbare hoogvlakte naar Shiraz, bekroond als het hart van de Perzische cultuur. Shiraz is de hoofdstad van de provincie Fars en staat bekend om zijn dichters Hafez en Saa’di. We rijden Shiraz binnen via de Koranpoort. We houden even halt aan deze poort die in de 10e eeuw deel uitmaakte van de stadsmuren. Karim Khan Zand liet er een koran in plaatsen om de reizigers te zegenen bij hun vertrek. We nemen onze intrek in het prachtige SHIRAZ GRAND HOTEL of het ZANDIYE HOTEL. In de vooravond bezoeken we het belangrijkste pelgrimsoord van de stad en een van de bekendste pelgrimsoorden van het Iraanse sjiisme, namelijk Sjah Tsjeragh. We dineren in een lokaal restaurant. (O,L,D)

DAG 10: SHIRAZ , PERSEPOLIS

Op onze voorlaatste dag staat er nog een bezienswaardigheid van formaat op het programma. We maken een excursie naar de ceremoniële hoofdstad van het Achaemenidische Rijk: Persepolis, de parel van het oude Perzische Rijk. De overblijfselen van deze paleisstad liggen aan de voet van de Berg van Genade. Het was Darius I die in de 6e eeuw v. Chr een stenen stad liet bouwen: Parsa. Hij liet hier een terras aanleggen vanwaar we een schitterend uitzicht hebben over het hele complex. Ongeveer 200 jaar was dit de hoofdstad van het Perzische rijk en het imposante decor voor het jaarlijkse nieuwjaarsfestival, Nowruz. Tot Alexander de Grote in een vlaag van krankzinnigheid een deel van de stad in vlammen deed opgaan om de laatste schatten in handen te krijgen. De restanten die we eeuwen later aantreffen, zijn nog steeds indrukwekkend. Doorheen de Poort der Naties, bewaakt door reusachtige gevleugelde stieren, betreden we de sublieme site. Bijzonder is de Trap der Naties waar we afbeeldingen zien van de verschillende volkeren die hun eerbetoon brachten aan de Perzische vorst. Deze unieke Perzische architectuur is een verwijzing naar de Griekse, Egyptische, Assyrische en Medische kunstvormen. De basreliëfs op de muren van de ontvangstzaal van het paleis bevatten fijnzinnige details en zijn opvallend goed bewaard gebleven. Na de lunch bezoeken we vandaag ook de necropolis van Naqsh-e-Rostam. Hier vinden we de in de rotsen uitgehouwen koningsgraven van Darius I en II. Ook Xerxes I vond hier zijn laatste rustplaats. Onder de graven vinden we enkele indrukwekkende reliëfs uit de Sassanidische periode. Om een goede indruk van de Perzische tuinen te krijgen, maken we deze namiddag nog een wandeling door de Eram Tuin. We wandelen langs de hoge cipressen en raken aan de praat met de lokale inwoners van de stad. Vooral de jeugd wil graag weten wat we van hun stad en van hun land vinden. Daarna dineren we in een lokaal restaurant en overnachten we in het hotel. (O,L,D)

DAG 11: SHIRAZ

Na het ontbijt bezoeken we de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad. We zetten eerst koers richting de Nasir Almolkmoskee (Roze Moskee), vooral bekend dankzij de fraaie reflecties die het door de zon belicht gekleurde glas op de Iraanse tapijten geeft. De kleuren die het getinte glas tevoorschijn tovert zijn werkelijk fantastisch. Vervolgens bezoeken we de Narenjestan Tuin, een beroemde oranjerie van dit gelijknamige koopmanshuis uit de 19e eeuw. De tuin vol dadelpalmen, fonteinen en bloeiende bloemen werd aangelegd door een van de rijkste families tijdens de Qajarperiode. We bezoeken het mausoleum van Saadi en Hafez, de belangrijkste dichter van Iran. Iedere Iraniër kent Hafez en gebruikt zijn werk als antwoord op vragen uit het dagelijkse leven. We lunchen in een hotel. Daarna bezoeken we het Karim Khanpaleis in het centrum van Shiraz. Hoewel het de uitstraling heeft van een middeleeuwse vesting, werd de citadel pas gebouwd tussen 1766 en 1767. Het complex bestaat uit vier muren van 12 meter hoog. Het ontwerp is een mengeling van militaire en civiele architectuur; het complex fungeerde als woning van Karim Khan en was het militaire centrum van de dynastie. Het paleis is prachtig gedecoreerd met geometrische motieven. Het Parsmuseum ligt in de Bagh-E-Nazar en is in het bezit van een koran uit de Koranpoort. Wie wenst kan nog slenteren door de Vakil Bazaar om te genieten van de op en top oosterse sfeer. Loop langs de koperslagers, snuif de geur op van kruiden en specerijen en proef van zoete lekkernijen. Dit is de ideale plek om de laatste souvenirs op de kop te tikken. Deze avond nemen we afscheid van Iran tijdens het diner in een van de beste restaurants van Shiraz. Daarna gaan we terug naar ons hotel om nog enkele uurtjes uit te rusten vooraleer we naar de luchthaven vertrekken voor onze retourvlucht naar Brussel. (O,L,D)

DAG 12: SHIRAZ – BRUSSEL

We komen aan in Brussel.