Japan groepsreis

meerdere afreisdata - Schrijf je nu in

in samenwerking met Anders Dan Anders

japan

Japan, dagboek van een samoerai

 

Je ontdekt tijdens de Midori No Hi (of ‘dag van het groen’) rondreis het mysterieuze Japan op verschillende manieren. Wandelend door de verschillende wijken van Tokyo, per shinkansen naar Hiroshima of overnachtend in typische ryokans. Je bezoekt schitterende kastelen, zen-heiligdommen, dorpjes en ontdekt de rust en de sereniteit die de tempels uitstralen. Je indruk over dit land wordt nog meer verstrekt door de vriendelijkheid van de Japanse bevolking en een afwisselende natuur. Exclusief voor onze rondreis zijn het bezoek aan de schattige sneeuwaapjes van Nagano én het kunsteneiland Naoshima, met o.a. werk van de beroemde architect Tadao Ando.

japan

reisroute:

japan ADA

 

Programma:

 

DAG 1: BRUSSEL – OSAKA

We vertrekken vanuit Brussel naar Osaka.

DAG 2: OSAKA

We komen aan in de luchthaven van Osaka. Onze bus voert ons rechtstreeks naar het HANKYU INTERNATIONAL HOTEL gelegen in de moderne metropool Osaka. Waar we inchecken en nog een snackdiner nuttigen alvorens we van een goede nachtrust genieten. (Snackdiner)

DAG 3: NARA

Na het ontbijt en na onze eerste kennismaking met het moderne Japan reizen we vandaag terug in de tijd met een bezoek aan Nara, de eerste hoofdstad van Japan die ook het eindpunt van de Zijderoute vormde. Dankzij deze handelsroute kwamen allerlei kostbaarheden het land binnen, wat ertoe bijdroeg dat Nara een van de prachtigste steden van Azië werd. Ook het boeddhisme werd zo geïntroduceerd. Het uitgestrekte park van Nara, waar honderden tamme damherten vrij rondlopen als boodschappers van de goden, is dankzij de talrijke tempels en schrijnen een waar openluchtmuseum. Eerst bezoeken we het vermiljoenrode shintoschrijn Kasuga Taisha, omringd door duizenden lantaarns en stenen. Van daaruit wandelen we naar het impressionante Todaiji tempelcomplex dat we betreden langs de imposante 19 meter hoge toegangspoort. De Todaiji is voornamelijk bekend dankzij zijn grote hoofdhal, ondersteund door indrukwekkende houten pilaren. Vanuit dit grootste houten gebouw ter wereld kijkt een enorm bronzen Boeddhabeeld neer op zijn discipelen. We genieten van een typisch Japanse lunch in een nabij gelegen restaurant. Nadien bezoeken we Issuien, een kleine landschapstuin met typische theehuizen. De lemen huisjes in landelijke stijl zijn speciaal gebouwd voor de theeceremonie. Vervolgens rijden we terug naar Osaka waar we ons laten onderdompelen in de oude en moderne Japanse cultuur. We dineren in een lokaal restaurant en overnachten in het hotel. (O,L,D)

japan

DAG 4: OSAKA – HIMEJI – OKAYAMA

Na het ontbijt rijden we naar Himeji voor een bezoek aan Himeji-jo of het Kasteel van de Zilverreiger. Dit pas gerenoveerde, grootste overgebleven feodaal kasteel in Japan is door Unesco erkend als werelderfgoed. We proberen ons te oriënteren in dit overweldigende complex van poorten, binnenhoven en torens en wanen ons even in een scène van de film The last Samurai. Na de Japanse lunch rijden we verder zuidwaarts naar Okayama voor een bezoek aan de beroemde Korakuentuin, samen met Kenrokuen in Kanazawa een van de drie mooiste landschapstuinen van Japan. De tuin werd in 1700 voltooid door de lokale Daimyo en opengesteld voor het publiek in 1883. We genieten van een Westers diner en overnachten in het GRANVIA OKAYAMA HOTEL. (O,L,D)

DAG 5: OKAYAMA – NAOSHIMA – HIROSHIMA

Na het ontbijt nemen we de ferry naar het eilandje Naoshima, gelegen in de Japanse binnenzee. We worden er overstelpt door de moderne en hedendaagse kunst waarvan dit eiland doordrenkt is. Het gerenommeerde internationale museum voor hedendaagse kunst, Benesse House, werd ontworpen door de beroemde Japanse architect Tadao Ando. Het museum vormt een perfecte harmonie tussen natuur, kunst en architectuur. Daarbuiten treffen we tijdens een wandeling ook heel wat kunst aan in openlucht, te midden van een rustige mediterrane omgeving. Na de lunch vervolgen we onze rit naar het moderne Hiroshima voor een stukje wereldgeschiedenis. Net voor de ingang van het Hiroshima Peace Memorial Park vinden we het Vredesmuseum. Hier wordt aan de hand van maquettes, foto’s en video’s het verleden gereconstrueerd. Ook relieken van 1945 worden tentoongesteld. Na het bezoek wandelen we naar de Atoombomkoepel. Dit gebouw, op 160 meter van het hypocentrum van de bom, is getuige van de ongelooflijke impact die Little Boy, de allereerste atoombom, heeft veroorzaakt. Onderweg houden we halt bij verschillende beelden en monumenten in het Vredespark van Hiroshima die de overledenen herdenken. We genieten van een diner en overnachten in het SHERATON GRAND HIROSHIMA terwijl onze hoofdbagage ‘s nachts al doorreist naar Kyoto. (O,L,D)

japan

DAG 6: HIROSHIMA – MIYAJIMA – KYOTO

Na het ontbijt maken we een uitstap naar het Miyajima-eiland dat we bereiken per overzetboot. Op Miyajima bevinden zich een aantal boeddhistische en shintoïstische heiligdommen. Het Itsukushimaschrijn dankt zijn beroemdheid aan de fantastische omgeving waarin het is gebouwd. De ingang van het schrijn wordt gevormd door de roodgelakte, drijvende torii. Terug aan land gaan we aan boord van de shinkansen of kogeltrein met onze bentobox of typisch Japanse lunchbox. De shinkansen werd internationaal bekend tijdens de opening van de Olympische Spelen in 1964 in Tokyo. Met deze hoogtechnologische trein die een topsnelheid haalt van 320 km/uur, wilde Japan de wereld tonen dat het klaar was om internationaal een belangrijke rol te spelen. Na een rit van iets meer dan anderhalf uur komen we aan in Kyoto, dé culturele hoofdstad van Japan. We bezoeken er eerst Ginkakuji of de Zilveren Paviljoen Tempel. Het bijzondere aan deze boeddhistische tempel is de prachtige droge zentuin en het panoramisch zicht over de stad. De bus brengt ons vervolgens naar de meest pittoreske wijk van Kyoto voor een lommerrijke wandeling doorheen autoluwe ambachtsstraatjes, schrijnen en theehuisdistricten. We dineren in een lokaal restaurant en overnachten in het KYOTO BRIGHTON HOTEL. (O,picknicklunch,D)

japan

DAG 7: KYOTO

Na het ontbijt bezoeken we Kinkakuji, beter gekend als de Gouden Paviljoen Tempel. Over het elegante paviljoen en haar schoonheid, schreef de excentrieke schrijver Mishima een innemende roman. Het sierlijke bouwwerk telt drie verdiepingen en is volledig met bladgoud bedekt. De weerspiegeling ervan in de harmonieus aangelegde vijvertuin draagt bij tot de verfijnde uitstraling van dit complex. Daarna gaan we naar de nabij gelegen wereldberoemde zentuin van de Ryoanji tempel. In deze spirituele tuin, aangelegd met wit grind, zijn eilandjes met kleine rotsformaties aangelegd. De 15 stenen, waarvan er altijd slechts 14 tegelijk te zien zijn, worden beschouwd als de ultieme weergave van het zenboeddhisme. We genieten van een Japanse lunch en bezoeken de markt van Kyoto. In de namiddag brengen we een bezoek aan het Nijojo, het paleis van de Tokugawashoguns, indrukwekkend door zijn eenvoud. Het kasteel is vooral bekend om zijn nachtegaalvloeren die een nachtegaalgeluid maken als we erover lopen. Ongetwijfeld trekken ook de weelderig beschilderde schuifdeuren en wanden onze aandacht. De beste Kanoschilders brachten hier verfijnde dieren-, bloem-, en landschapsmotieven aan in de ontvangsthallen. Houten gangen verbinden een reeks van kamers en bieden ons een goed inzicht in het paleisleven van de shoguns. Doordat Kyoto in de wereldoorlog gespaard is gebleven, zijn er nog tal van oude bezienswaardigheden te bewonderen. Er zijn zoveel tempels en schrijnen – men spreekt van een 2000-tal, dat het onmogelijk is er zelfs maar één tiende van te zien. ’s Avonds dineren we in een Italiaans restaurant. We overnachten in het hotel. (O,L,D)

japan

DAG 8: KYOTO

Na het ontbijt rijden we naar Fushimi Inari, het grootste schrijn van de meer dan 40.000 heiligdommen die gewijd zijn aan de god Inari die instaat voor de welvaart en het werelds succes. Het schrijn is vooral bekend door de duizenden vermiljoenrode poorten die bijna allemaal geschonken werden door bedrijven. Ze zijn zo dicht bij elkaar geplaatst dat ze een overdekte wandelgang vormen van bijna vier kilometer lang. Vervolgens brengen we een bezoek aan de imposante Fenikshal van het Byodo-in. Ook in het dagelijkse leven komen we de afbeelding van deze mooie tempelhal tegen. We vinden haar terug op zowel de Japanse munten van tien yen als op de biljetten van 10.000 yen. Compleet met lotusvijver en gebogen bruggetjes, naar het voorbeeld van het Westelijk Paradijs, werd de tempel in de 11e eeuw gebouwd. Het gouden Boeddhabeeld en de beeldjes van de vliegende, hemelse muzikanten zijn onovertroffen staaltjes van Japanse beeldhouwkunst. Na de Japanse lunch bezoeken we de tempel en tuinen van Tenryuji in Arashiyama, een pittoresk voorstadje gebouwd op beide oevers van de Katsura rivier die er de mooie Japanse berglandschappen inruilt voor de culturele vlakte van Kyoto. Om de indrukken van het rijke verleden goed te kunnen laten inwerken, wandelen we door de wereldbekende Arashiyama Bamboo Grove en keren we terug naar Kyoto waar we na een typisch Japans diner in een lokaal restaurant overnachten in het hotel. (O,L,D)

japan

DAG 9: KYOTO – KANAZAWA

We starten de dag met een ontbijt. Van Kyoto rijden we verder noordwaarts met de bus tot aan Eiheiji, de hoofdtempel van de Sotozenmeditatieschool. Keurig kaalgeschoren jonge monniken zijn hier druk bezig met de verscheidene activiteiten van deze afgelegen zentempel. Geheel volgens zentraditie blijft dit bezoek een verrassing. Na onze Japanse lunch in een lokaal restaurant trekken we verder naar het noorden, richting de oude kasteelstad Kanazawa. Hier kuieren we in de namiddag door de beroemde Kenrokuentuin, aangelegd door de invloedrijke Maeda-clan. Buiten de stad, in de vlakte tussen de Hakusan berg en de Japanse zee, ligt de Yamashiro-onsen van Kaga, een van de vele kuuroorden van Japan. Die oorden zijn geroemd voor zijn onsen of warme bronnen. Op verscheidene plaatsen in Japan is baden in deze warme bronnen een eeuwenoude traditie. Voor de meeste Japanners is dit het summum van ontspanning. Om van dichtbij kennis te maken met de Japanse cultuur logeren we in een typische ryokan, een hotel volledig ingericht naar Japanse stijl. Daar slapen we voor één nacht op tatamimatten en futons. Het overnachten in ryokans is meestal prijzig, maar mag zeker niet ontbreken op een rondreis door het land. Als afsluiter van deze boeiende dag kleden we ons om in een katoenen kimono, ook wel Yukata genoemd, en ruilen we onze schoenen voor Japanse slippers. Vóór en na het br is er tijd om te baden. We baden er naakt, mannen en vrouwen apart. We overnachten in de RYOKAN MORINOSUMIKA. (O,L,D)

DAG 10: KANAZAWA – SHIRAKAWAGO – TAKAYAMA

Na een typisch Japans ontbijt rijden we via de spectaculaire bergpassen en panoramische zichten van het Hakusan Nationaal Park naar Shirakawago. Hier trekken de bijzondere architectuur van de gassho zukuriboerderijen met hun steil oplopende rieten daken en speciale ventilatiesystemen onze aandacht. Sommige boerderijen zijn meer dan 250 jaar oud en zijn speciaal geconstrueerd om de hevige sneeuwval te doorstaan. Na de lokale Japanse lunch bereiken we Takayama, een karaktervolle stad in de Japanse Alpen en van oudsher het centrum voor ambachtslui. Door de geïsoleerde ligging in het omringende gebergte heeft deze plaats haar authenticiteit grotendeels weten te behouden. We bevinden ons hier in het Japan uit de Edo-periode. We nemen een kijkje in de Festival Floats Hall. Hier staan enkele van de praalwagens tentoongesteld die jaarlijks tweemaal door Takayama rijden ter ere van het Takayama Matsuri festival. ‘s Avonds wacht ons nog een heerlijk diner voor we genieten van een welverdiende nachtrust in het ASSOCIA TAKAYAMA RESORT. (O,L,D)

japan

DAG 11: TAKAYAMA – KISO-VALLEI – YAMANOUCHI

Vandaag gaat de tocht na het ontbijt verder door de Japanse Alpen en langs authentieke bergdorpjes op de oude weg tussen Kyoto en Tokyo. We bezoeken er het pittoreske Tsumago, een stopplaats voor reizigers in de Edoperiode. Na de picknicklunch en een wandeling van ongeveer een half uur bereiken we Magome, de volgende halte op de Nakasendo route. In deze twee hoofddorpen, gelegen in de Kisovallei, is men erin geslaagd de sfeer van het einde van de 19e eeuw zo origineel mogelijk te bewaren. Ondertussen behoren ze tot het beschermd kunstpatrimonium van het land. Toch is dit geen openluchtmuseum, maar wonen en werken hier mensen. Na een rit doorheen de Japanse Alpen dineren en overnachten we in de Japanse RYOKAN ABURAYA TOUSEN. Daar verheugen we ons op de tweede onsen- en tatami-ervaring tijdens deze reis. (O,picknicklunch,D)

japan

DAG 12 : YAMANOUCHI – MATSUMOTO – BERG FUJI

Na het ontbijt maken we ons klaar voor een kennismaking met de allerschattigste aapjes van Jigokudani. De bekende badende aapjes midden in het sneeuwlandschap zijn een herkenbaar beeld. Zullen ze ook voor onze lens een plonsje wagen? In Matsumoto bezoeken we het Japanse fort, zoals dat in de films van Kurosawa te zien is. Het zeven verdiepingen tellende, indrukwekkende Kraaienkasteel Karasu-jo draagt de kleuren wit en zwart, wat het uniek maakt in zijn soort. Het houten Zwarte Fort, gebouwd in het begin van de 16e eeuw, bezit de oudste originele donjon in Japan. Dit vlakkelandkasteel bevindt zich nog steeds in een opmerkelijk goede staat en is erkend als nationale kunstschat. Na een typische Japanse lunch rijden we naar het gebied rond de Fuji berg en haar meren. De Fuji berg is met z’n 3.776 meter niet enkel de hoogste berg van het land, maar tegelijk een heilige berg én het symbool van Japan. Driehonderd jaar geleden was de vulkaan voor het laatst actief. Het beklimmen ervan was van oorsprong een religieuze activiteit. Tegenwoordig is de beklimming een pelgrimstocht die Unesco status geniet. Aan de voet van de berg liggen bossen, rijstakkers en vijf meren, waarvan het Kawaguchimeer, de berg prachtig weerspiegelt. We verblijven hier in het MOUNT FUJI HOTEL of het FUJI MARRIOTT HOTEL LAKE YAMANAKA, gelegen aan het Yamanakameer. We genieten van ons diner in het hotel. (O,L,D)

japan

DAG 13 : BERG FUJI – KAMAKURA – TOKYO

Na het ontbijt ontdekken we per bus de prachtige natuurtaferelen in de omgeving van de Fuji berg. Het eindpunt van deze tocht is Hakone, een mondain ontspanningsoord voor uitgebluste inwoners van Tokyo. In Hakone bezoeken we het Open Air Museum, een beeldenpark vol moderne en hedendaagse kunst van wereldniveau. Hierna brengt de bus ons naar Kamakura. Dit kustplaatsje trekt dankzij haar zandstranden elke zomer veel toeristen aan. In een ver verleden, van de 12e tot 13e eeuw, was Kamakura de hoofdstad van Japan. De reden van ons bezoek is dan ook de ware schatkamer aan shinto-heiligdommen en boeddhistische tempels die hier te vinden zijn. Na de lunch bezoeken we de Grote Boeddha, een 13e-eeuws indrukwekkend bronzen beeld van meer dan 13 meter hoog, en de Hasedera tempel bekend door zijn fenomenale Kannonbeeld en bloementuin. Tenslotte begeven we ons naar Tokyo voor de laatste etappe van de reis. We verblijven hier in het DAI-ICHI HOTEL gelegen aan de rand van Ginza, hét kloppend hart van Tokyo. ‘s Avonds dineren we in een nabij gelegen restaurant. (O,L,D)

japan

DAG 14: TOKYO

Na het ontbijt verkennen we vandaag downtown Tokyo. De volgende dagen proberen we een beeld te krijgen van deze onwaarschijnlijk boeiende stad vol tegenstellingen waar altijd wel iets te beleven valt. We gebruiken niet langer onze bus, maar verkennen Tokyo per openbare bus, trein en metro, hét transport bij uitstek in deze metropool. We starten bij Nijubachi, de officiële ingang van het keizerlijke paleis. Vervolgens trekken we naar het Meijischrijn, een rustgevend groen stukje natuur te midden van de grootstad. Na de lunch maken we kennis met Ukiyo-e of houtblokdrukken met portretten van geisha’s en sumoworstelaars. Om echt een idee te krijgen van de Tokyogekte wandelen we deze namiddag door de wijken Harajuku, Shibuya en Ginza; het bruisende, moderne Tokyo. Duizenden exclusieve en trendy zaakjes en shoppingcenters tekenen hier de skyline. In de vooravond keren we terug naar het hotel om ons te verfrissen. Daarna gaan we opnieuw de stad in voor het Japans diner. We overnachten in het hotel. (O,L,D)

DAG 15 : TOKYO

Na het ontbijt staat vandaag uptown Tokyo in de schijnwerpers, waar we kennismaken met het volkse stadsgedeelte. We nemen de metro naar de Tokyo Sky Tree, die met zijn 634 meter het hoogste gebouw van het land is. Daar genieten we van een indrukwekkend uitzicht over de stad. Daarna bezoeken we het interessante Edo-Tokyo museum dat een beeld schetst van het alledaagse leven in deze stad die de voorbije eeuwen uitgroeide tot de huidige metropool. Na de lunch bevinden we ons in Asakusa waar de drukte rondom de Sensoji tempel en de Kaminarimonpoort om onze aandacht vraagt. We wandelen doorheen de drukke en honderden meters lange overdekte winkelstraat die naar de tempel leidt. Talrijke kraampjes met kleurrijke beeldjes, poppetjes, waaiers, Japanse crackers, zoet gebak en tal van andere traditionele Japanse producten staan aan weerszijden opgesteld. Dit stadsdeel contrasteert geweldig met de omgeving rond het hotel, dé plek bij uitstek voor luxeboetieks en design producten die we tijdens de latere namiddag op eigen tempo kunnen verkennen. We keren terug naar het hotel om ons te verfrissen voor het afscheidsdiner. We overnachten in het hotel. (O,L,D)

japan

DAG 16 : TOKYO – BRUSSEL

We nemen de transfer naar de luchthaven voor onze terugvlucht naar Brussel. We komen aan in Brussel. (O)

japan