Sulawesi en Bali

12 tot 27 juli 2022 - Schrijf je nu in

Eigen begeleide groepsreis

Dag 1         Brussel – Denpasar  

Vertrek naar Indonesië met Emirates via Dubai

Vertrek om 15u05 in Brussel.

Dag 2         Denpasar                      

Aankomst  in Denpasar in de namiddag om 15u25

Bij aankomst op de luchthaven wacht de lokale gids u op. Transfer naar het hotel.

Avondmaal en overnachting in Bali

Dag 3         Denpasar – Sulawesi   

Ochtendvlucht vanuit Denpasar naar Makassar in Zuid-Sulawesi.

Vandaag start het prachtige 5-daagse programma in Sulawesi waar u getuige zal zijn van het echte Indonesië, met zijn typische gebruiken. Het eiland is een stukje paradijs waar de natuur de absolute hoofdrol speelt. Sulawesi, vroeger bekend als Celebes, is het derde grootste eiland van de Indonesische archipel. Op het eiland vind je een afwisselende natuur met berggebieden, vulkanen, regenwouden en prachtige rijstterrassen. Het hoogtepunt is ongetwijfeld het bezoek aan Tana Toraja waar je kennis maakt met de traditionele Torajastammen.

Verwelkoming op de luchthaven en vertrek per minibus naar Tana Toraja dat gelegen is net aan de grens van West-Sulawesi. Vandaag doorkruis je het glooiende hart van Zuid-Sulawesi.

De hoogvlakten zijn een uitgelezen plek om de ruige landschappen te fotograferen.

We rijden langs de kust met zijn vele vissersdorpjes tot aan Pare Pare waar we lunchen. Daar buigt de weg af de bergen in. Bij het dorpje Mebali rijden we een majestueus landschap binnen van omhoog schietende grijze granieten rotsen en in de verte hemelsblauwe bergen. Deze vormen een scherp contrast met het levendige groen van de vruchtbare, door regen gevoede terrassen. Tijdens deze 8 uur durende rit houden we enkele keren halt om de lokale bevolking te ontmoeten in hun prachtige typische paalwoningen. In de late namiddag komen we aan in Rantepao, bekend als hét culturele hart van de Toraja bevolking.

Diner en overnachting in het Toraja Heritage Hotel 3***

Dit is onze uitvalsbasis voor de komende vier nachten.

Dag 4         Sulawesi                  

Torajaland (Tana Toraja) is een van de mooiste regio’s van Sulawesi. Hier leven de Toraja, een inheemse bevolkingsgroep met een fascinerende cultuur. Overal zie je er imposante huizen met daken die eruitzien als zadels of boten, mooi gedecoreerd met buffelhoorns. Hoe meer hoorns er aan de deur hangen, hoe welvarender de familie is. Het Torajavolk is bekend voor zijn bijzondere houding tegenover het hiernamaals. Je gids vertelt in geuren en kleuren over knekelgrotten, hangende graven en heilige bomen.

nota : Fotografe Lieve Blancquaert brengt een bezoek aan de Toraja stam en hun unieke dodencultuur voor haar project ‘last days’: https://www.vrt.be/vrtnu/a-z/last-days/1/last-days-s1a2/

https://www.een.be/een/lieve-blancquaert-brengt-een-ode-aan-het-leven

Vandaag leer je alles over de indrukwekkende begrafenisrituelen. Je brengt ook een bezoek aan het dorpje Lemo waar je rijen van tau tau-poppen aantreft.

We ontdekken de mooie vallei en de rotsgraven. Ook de oude begraafplaats van Londa staat op het programma, waar we nog meer spectaculaire rotsgraven kunnen aanschouwen. Na de lunch maken we een wandeling doorheen de rijstvelden van Karuaya, één van de meest authentieke dorpjes.

Terugkeer naar Rantepao voor het avondmaal en de overnachting in hotel Toraja Heritage 3***

Dag 5         Sulawesi                     

Vandaag gaat u Torajaland verder verkennen. We bezoeken het dorpje Kete Kesu, waar je een Tongkonan (traditioneel huis) van binnen kunt bekijken. Je kan er hanggraven en moderne grafhuisjes met Tau-Tau poppen zien. Het uitzicht is er gewoonweg prachtig.

Kete Kesu mag je tijdens je bezoek aan Tana Toraja absoluut niet missen. Het dorp behoort tot het cultureel erfgoed van Indonesië en is ooit genomineerd als UNESCO werelderfgoed.

Lunch in een lokaal restaurant.

Ten oosten van Rantepao ligt Nanggala. Hier staat een kolossale rij van veertien rijstschuren met interessant houtsnijwerk. Ook ziet u hier de “babybomen” (met overleden baby’s).

Torajaland is een prachtig gebied om mooie wandelingen te maken en we zullen er rekening mee houden dat deze voornamelijk bergafwaarts gaan. Ook zullen we herhaaldelijk de kleurrijke lokale marktjes bezoeken.

Avondmaal en overnachting in het  Toraja Heritage Hotel 3*

Dag 6         Sulawesi                     

In de voormiddag bezoeken we Pallawa, een typisch dorp met ook hier weer mooie paalwoningen.

Dit traditionele dorpje ligt hoog boven de zeespiegel hetgeen een heerlijke koelte met zich meebrengt. We lopen langs kunstig aangelegde terrassen, waar de bevolking druk bezig is met de rijstaanplant. Ook een bezoek aan een authentieke weverij mag niet ontbreken.

Na de lunch bezoeken we de Lokomata open stenen graven die zich op een klif bevinden.

Hopelijk genieten we op deze reis van enkele toevallige ontmoetingen met de schitterende lokale fauna zoals o.a. de prachtige neushoornvogel.

 In de late namiddag terugkeer naar ons hotel voor het avondmaal en de overnachting.

Dag 7         Sulawesi  Denpasar – Ubud (BALI)  

Transfer naar de luchthaven voor de vlucht naar Bali. Lunch onderweg.

Avondvlucht naar de luchthaven van Denpasar.

Bij aankomst rit naar Ubud, het culturele en artistieke centrum van Bali. Ubud is vooral gekend voor de typische schilderkunst en het dorpje Mas voor het houtsnijwerk. Ubud ligt bijna in het midden van het godeneiland. In deze culturele stad kan je helemaal tot rust komen met de prachtige hindoe cultuur overal vertegenwoordigd.

Avondmaal en overnachting in Hotel Sense 4* in Ubud

Dag 8         Ubud                       

Volledige dag om het echte Bali te ontdekken. Het wordt een dag vol activiteiten om kennis te maken met de lokale bevolking en hun gewoontes en tradities. U bezoekt o.a. een schooltje.

U maakt ook een wandeling naar de rijstvelden om te helpen bij het planten van de rijst e.d.

Lunch in een lokaal restaurant.

Hierna maken we een wandeling door het dorp om de lokale koffie en Balinese koekjes te ontdekken. Tot slot bezoeken we Taman Ayun, de Koninklijke tempel van Mengwi. Deze indrukwekkende, heilige tempel is gebouwd in 1634 en wordt omringt door een brede gracht wat het gevoel geeft of je middenin een meer staat.

Terugkeer naar het hotel. Overnachting in Hotel Sense 4**** in Ubud

Dag 9         Ubud                          

Ontbijt in het hotel. Vandaag maken we een fietstocht: bergafwaarts fietsen op kleine paadjes, afgelegen wegjes onbereikbaar voor wagens, langs kleine dorpjes, Hindoe tempels en plantages. Regelmatig wordt er gestopt.

De tocht is 25km en duurt 2 uur, start op 1016 meter en eindigend op 320m hoogte.

Lunch in een lokaal restaurant waarna we de markt in Ubud bezoeken.

Vrij avondmaal – overnachting in hotel Sense 4* in Ubud

Dag 10       Lovina                      

Tocht naar Kintamani waar je de actieve vulkaan kan bezichtigen en Lake Batur. Vervolgens bezoeken we de watertempel van Tampaksiring.

Lunch in een lokaal restaurant waarna rit naar Lovina, in het het noorden van Bali. Eigenlijk is het geen plaatsje maar een gebied dat uit een reeks van kleine dorpjes bestaat.

Er heerst hier een vredige atmosfeer, kalme zee, zwarte zandstranden, wuivende palmbomen en schitterende zonsondergangen. In het bergachtige achterland kun je als het koel is heerlijk wandelen.

Overnachting in The Lovina.

Dag 11       Lovina                     

Vroege excursie per boot om dolfijnen te spotten.

Daarna ontbijt.

Terugkeer naar het hotel en rest van de dag vrij om te genieten van de faciliteiten van het hotel.Vrije lunch en diner.

Optioneel kan u vandaag een rafting trip maken.

Overnachting in The Lovina.

Dag 12       Lovina – Sanur        

Vandaag rijden we van het noorden naar het zuiden van het eiland Bali. Onderweg maken we een stop bij de Git Git waterval. Daarna verder naar Bedugul om de Pura Ulun Danu tempel te bezoeken bij het Beratan meer. Ook een fruitmarkt ontbreekt niet op het programma vandaag. Lunch in een restaurant onderweg.

In de late namiddag bezoeken we de bekende Zeetempel van Tanah Lot.

Vrij avondmaal waarna overnachting in hotel Nusa Dua Beach Hotel and Spa 5*****

U verblijft hier 3 nachten aan het strand.

Dag 13 tot dag 15          Nusa Dua strandverblijf           

U hebt 3 dagen om te relaxen aan het zwembad, te wandelen op het strand, te genieten in de spa, iets te drinken in de jacuzzi bar of om optionele uitstapjes te maken.

Nusa Dua is gelegen aan het zuidpunt van Bali en is met haar brede zandstranden de plek bij uitstek om tot rust te komen. Nusa Dua is een mondaine badplaats met een mooie strandpromenade die langs de diverse hotels loopt. Deze regio is zeer geliefd bij vakantiegangers die op zoek zijn naar een vakantie in een luxueuze omgeving.

Laat u meeslepen door de Balinese sfeer in dit prachtige hotel, één van onze favorieten in Nusa Dua te midden van een groot domein met tropische tuinen en vlak aan een uitgestrekt zandstrand.

Nusa Dua Beach herbergt 5 verschillende restaurants met een afwisselende, inspirerende keuken.   

Wil u culinaire verwennerij koppelen aan leuke entertainment, dan kunt u in het Budaya Cultural Theater genieten van een live dansspektakel op zondag en dinsdag. Voor wat verfrissing kunt u een drankje bestellen aan één van 4 bars of een duik nemen in één van de 4 openluchtzwembaden waaronder een kinderbad.

Het Nusa Dua Beach Hotel beschikt ook over een fitnesscentrum en verschillende gezellige winkeltjes. Verder ook een gratis miniclub (voor kinderen van 3 tot 12), ruime spa met jacuzzi en sauna, sportcentrum, tennis- en squashterreinen en tal van andere sporten en activiteiten (aquarobics, duikinitiaties, …). In de nabijheid van het hotel bevindt zich een 18-hole golfbaan. Het hotel heeft ook een vertreklounge, waar u uw bagage kan opslaan, een douche nemen en nog even heerlijk kan ontspannen vooraleer uw terugvlucht te nemen.

U verblijft hier op basis van kamer met ontbijt.

       

op de laatste avond transfer naar de luchthaven voor de terugvlucht naar België.

Dag 16       Denpasar – Brussel            

Vertrek kort na middernacht met Emirates via Dubai

aankomst Brussel in de namiddag