Op ontdekking in de Azoren

Individueel - Schrijf je nu in

Prijzen en programma van TravelSensations

Gelegen in de Atlantische Oceaan, biedt de archipel van de Azoren, van vulkanische oorsprong, weelderige en kleurrijke vegetatie. Dit snoer van 9 nog relatief onbekende eilanden heeft een authentieke charme en een ongerepte natuur. Onder deze eilanden is São Miguel een must-see, een volwaardige bestemming in de archipel: deze reis brengt u daar 7 nachten naartoe.

De eilanden Faial, Pico en Terceira zullen uw ontdekking van deze archipel completeren, elk met hun unieke en betoverende kenmerken!

Dag 1 – Aankomst op de Azoren – Ponta Delgada

Lijnvlucht met Air Portugal naar Sao Miguel, via Lissabon. Aankomst op het eiland Sao Miguel, het belangrijkste eiland van de archipel. Ophalen van de huurwagen en rijden naar de hoofdstad Ponta Delgada. Een stad op mensenmaat, de bouwstijl wordt gekenmerkt door het gebruik van basaltstenen en de typische Portugese straatmozaïeken doen denken aan de “Portugese calçada” die zo representatief is voor Lissabon. Aarzel niet, afhankelijk van het tijdstip van aankomst, om door het historische centrum te wandelen en de Graça markt te bezoeken (gesloten op zondag) om de lokale sfeer op te nemen. Check-in voor 3 nachten.

Dag 2 – Sete Cidades krater (ontbijt) 

Op de eerste dag verken je de Caldera van Sete Cidades, ongetwijfeld de mooiste en meest emblematische van de Azoren. Op de bodem van een 5 km lange krater liggen twee onderling verbonden blauwe meren, overspannen door een brug met 7 bogen die de 7 gezonken steden van het legendarische Atlantis symboliseren. Neem de tijd om rond het meer te wandelen.  Mogelijkheid om een peddel, kajak of mountainbike te huren aan de voet van het dorp Sete Cidades.

Optionele wandeling: Mogelijkheid om een rondwandeling te maken vanaf het uitkijkpunt Vista do Rei. 4 uur, 12km +/- 400m.

Op de terugweg kan je stoppen bij Ponta da Ferraria om te baden in de natuurlijke vulkanische thermische baden.

Dag 3 – Gastronomische wandeling door de straten van Ponta Delgada

Om 10 uur start van een gastronomische en culturele wandeling met gids door de geplaveide straten van de hoofdstad Ponta Delgada. (Enkel mogelijk op maandag, woensdag, vrijdag en zaterdag)

Ten tijde van de zeevaarders dienden de Azoren met succes als acclimatisatiezone tussen de tropen en Europa voor vele exotische plantensoorten (thee, koffie, tabak, fruit, groenten, bloemen, enz.), die door de Portugese zeelieden uit Brazilië, Afrika en Azië werden meegebracht. De gastronomie van de Azoren is daarom rijk en uw Engelstalige gids u laat u deze boeiende uitwisseling ontdekken aan de hand van 6 proeverijen – van zout tot zoet – en 2 traditionele dranken.

Na deze gastronomische tour, vrije namiddag om van de stad te genieten of om enkele bezoeken te doen: de grotten van Carvao, de grootste lavatunnel van São Miguel (ter plaatse te betalen) of de ananasplantages van Fajã de Baixo, de ananas is de emblematische tropische vrucht van het eiland (gratis toegang).

Dag 4 – Vuurmeer en Caldeira Velha(ontbijt) 

Vandaag verlaat je het westelijke deel van het eiland, om naar het midden van het eiland te rijden. Onderweg raden we aan het Lago do Fogo te verkennen. Gelegen in het midden van het eiland, heeft dit meer een unieke biodiversiteit. Het natuurreservaat is een favoriete plek voor veel nestelende vogels van het eiland en herbergt ook enkele merkwaardige en beschermde inheemse planten.

Na de wandeling adviseren wij een stop bij de Caldeira Velha (10 min. van de uitkijkpost), een schilderachtig en populair natuurgebied, met weelderige vegetatie rondom poelen en watervallen die gevoed worden door warmwaterbronnen. Een bad in deze natuurlijke poolen is zeer ontspannend!

Verder naar de Furnas vallei waar je de komende 4 nachten zal doorbrengen.

Wandeling: 4 uur heen en terug, 6 km, + 200 – 200m

Dag 5 – Ontdekking van de vallei van Furnas(ontbijt) 

Ontdekking van het dorp en het meer van Furnas. Door de weelderige vegetatie kan je hier kan je de vulkanische activiteit met fumarolen en zwavelhoudende bronnen ontdekken. OOk de nauwe band van de inwoners met hun vulkanische omgeving wordt in de gastronomie duidelijk. Het beroemde Gerecht “cozido” is – een soort stoofpot die met geothermische energie aan de oevers van het meer wordt gestoofd.

Na het verkennen van de caldera’s en fumarolen, terug naar het dorp. Van daaruit kan je het Terra Nostra Park bezoeken (inkom ter plaatse te betalen), een van de mooiste botanische parken van de archipel, met plantensoorten uit de hele wereld, monumentale bomen en de grootste collectie cycassen ter wereld. Sluit de dag af met een duik in het warme en zwavelhoudende water van het park!

Wandeling: 4u30, 14 km + 250 m / – 250 m met de mogelijkheid om de wandeling in te korten tot een eenvoudig rondje om het meer (1u30 vlak) en dan verder te gaan met de auto.

Dag 6 – Walvisobservatietocht en Faial da Terra Valley (ontbijt) 

Deze ochtend rij je naar de jachthaven van Villa Franca aan de zuidkust voor een walvisexcursie. Na een briefing door de natuurgids over de lokale soorten walvisachtigen (walvissen en dolfijnen), hun natuurlijke habitat, hun communicatie, hun migratie en hun gedrag, vertrek je in een zodiac. Op de Azoren kan de zeefauna het hele jaar door worden waargenomen. Hier leven potvissen, samen met drie andere soorten walvisachtigen en een overvloed aan maritieme biodiversiteit. Voordat je terugkeert naar de jachthaven, maakt de boot een tocht naar het Princess Islet van Vila Franca do Campo, om dit vulkanische wonder dat als natuurreservaat is geclassificeerd van dichtbij te bekijken (duur van de totale activiteit ongeveer 3 uur).

In de namiddag rij je naar het afgelegen dorpje Faial da Terra aan de zuid/oostkant van het eiland. Wandeling in de Ribeira do Faial da Terra (deze vallei is alleen te voet bereikbaar): te voet door een typische vallei met uitbundige en inheemse vegetatie. Onderweg kom je watervallen en oude molens tegen, alvorens aan te komen bij het verlaten dorp Sanguinho met zijn stenen huizen, die geleidelijk aan worden gerestaureerd.

Wandeling: 1u30, 4,5 km + 260m – 260m

Dag 7 – De wilde noordkust (ontbijt) 

Rit naar het noorden waar je de wilde noordkust ontdekt. Aan de noordoostkust bezoek aan de enige overgebleven theeplantage in Europa, die sinds 1883 door dezelfde familie wordt geëxploiteerd. Na een aangename wandeling door de plantages kan je de oude fabriek bezoeken. Dit is de perfecte plek om te genieten van een kopje vers geplukte thee terwijl je de originele 19e-eeuwse machines bewondert.

Verder naar het nabijgelegen dorp Maia voor een kustwandeling langs het prachtige strand van Praia da Viola met zijn zwarte zand en kliffen vol waterwegen en watermolens. Deze molens van lavasteen werden gebruikt om tarwe en maïs om te zetten in meel voor het maken van brood, wat ooit het hoofdvoedsel van het eiland was. 

Wandeling: ongeveer 1 uur in de plantages en vervolgens 1,5 uur voor de kustwandeling + 240m, – 240m

Dag 8 – Eiland Sao Miguel – Eiland Faial (ontbijt) 

Terug naar de luchthaven van San Miguel en teruggave van de huurwaqgen. Vlucht naar het eiland Faial.

Faial is internationaal bekend in de wereld van de trans-Atlantische zeilers en wordt het blauwe eiland  genoemd, vanwege de hortensia’s die er in overvloed bloeien (hoewel ze overal op de archipel te vinden zijn!). Ophalen van de huurwagen bij de luchthaven en rij naar jouw verblijf op 15 minuten van Horta. Check-in voor 2 nachten.

Dag 9 – Rondleiding door Horta – Vulkanen van Capelinhos(ontbijt) 

Begeleide wandeling door de straten van Horta met gids. “Er was eens…Horta”… De geschiedenis van Horta verteld als een verhaal, tijdens een wandeling door de oude straten van de stad. Een unieke gelegenheid om het “kleinste stadje ter wereld” door de ogen van een local te ontdekken (ongeveer 2 uur).

In de namiddag kan je naar de centrale Caldera rijden. Bij goed weer he been een uitzicht over een deel van de archipel: de oceaan, de eilanden Pico en Sao Jorge en de uitlijning van de 10 vulkanen van de Caldeira tot de laatste: Capelinhos. Vervolgens rit naar de vulkanen van Capelinhos. In 1957 vond een vulkaanuitbarsting plaats in het midden van de zee, een kilometer van het westelijke uiteinde van het eiland, die een jaar duurde. De uitbarsting van de vulkaan, de opeenhoping van lava en as vormde een bijna-eiland dat het land verbond en het vissersdorp Capelinhos begroef.

Mogelijkheid om het vulkanologisch interpretatiecentrum te bezoeken (ter plaatse te betalen).

Tweede nacht op het eiland Faial.

Dag 10 – Pico het zwarte eiland (ontbijt) 

Overtocht per ferry naar Pico. Aankomst in Madalena en ophalen van de huurwagen. Pico wordt overkoepeld door de gelijknamige Pico-vulkaan. De Pico-vulkaan is met zijn 2.351 m hoogte, de hoogste top van Portugal is. Dit eiland is onlosmakelijk verbonden met de geschiedenis van de walvisvaart die de geschiedenis van de Azoren diep heeft getekend. Check-in voor 3 nachten in Madalena. Madalena is een stad op mensenmaat en ligt aan de voet van de vulkaan Pico. De ideale uitvalsbasis om het eiland te verkennen. 

Dag 11 – Pico vrije verkenning (ontbijt) 

Vrije dag om Pico te ontdekken. Tal van mogelijkheden:

1.            Kustwandeling tussen kleine haventjes en de door lage basaltsteenmuren omgeven wijngaarden. In de buurt van de havens kan je ook zwemmen. Verder liggen de wijngaarden. Voedselrijke vulkanische grond en een gunstig klimaat hebben geleid tot de aanplant van wijnstokken op deze lavavelden. Dit gebied staat nu op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.  Aankomst te voet in Madalena om je huurwagen terug te vinden.

3,5 uur lopen, hoogteverschil +/- 200 m. Mogelijkheid om in het midden van de wandeling afgezet te worden om de afstand te beperken (transfer naar het vertrekpunt niet inbegrepen, ter plaatse te betalen ongeveer 20 € voor een 4-persoons taxi)

Optioneel met toeslag aan het einde van de wandeling: proeverij van Pico wijnen met lokale kazen in de oudste coöperatie van het eiland gelegen in Madalena.

Om meer te weten te komen over de omstandigheden van de wijnproductie, raden wij aan deze dag voort te zetten met de ontdekking van het wijngebied van Lajido aan de noordkust. Langs de secundaire wegen langs de kust ontdek je Cachorro met zijn onwaarschijnlijke vulkanische formaties, het gehucht Lajido en de touwachtige lava van Cabrito. Langs de kustlijn zijn vele wandelingen in de lava mogelijk. Aarzel niet om een paar stappen te zetten, onderweg zie je veel karressporen, achtergelaten in de lava door de ossenkarren die vroeger de wijn vervoerden.

2.            Een wandeling op de westelijke helling van de berg Pico, grenzend aan weilanden en sinaasappel-, bananen- en wijngaarden. Vanaf de grot van Frei Matias, waar een kluizenaar zich jarenlang zou hebben verscholen, daal je af naar Madalena langs een oude weg, de “Canada da Serra”, die ooit een van de belangrijkste toegangen tot de berg en zijn groene weiden was. Prachtig uitzicht op de vulkaan Pico en verschillende van zijn secundaire kraters,er zijn er meer dan 300 op het eiland.

2u40 wandelen – 670 m – (transfer naar het vertrekpunt niet inbegrepen, ter plaatse te betalen ongeveer 15 € voor een taxi met 4 zitplaatsen),

In de middag kan je naar Criaçao Velha rijden voor een bezoek aan de langste lavatunnel van Portugal, de Gruta das Torres (bezoek in het Engels of Portugees).

3.            Beklimming van de Pico met een plaatselijke Engelssprekende gids (privé of in groep): Beklimming van de vulkaan op 2351 m, de hoogste top in Portugal waaruit fumarolen ontsnappen. Veeleisender dan andere wandelingen, maar de inspanning wordt beloond met een magische lavawereld en een panoramisch uitzicht op de oceaan en de eilanden.

5 uur wandelen +/- 1100 m

Dag 12 – Pico vrije verkenning(ontbijt) 

Vrije dag om Pico te ontdekken. Tal van mogelijkheden:

1.            Wandeling op het oostelijke deel van het eiland Pico, tussen het dorp Calheta de Nesquim en Manhenha op de punt van het eiland. De wandeling begint bij de kleine haven van Calheta de Nesquim, het eerste dorp op Pico waar aan het eind van de 19e eeuw de walvisvangst werd beoefend tot het definitieve einde van de walvisvangst op de Azoren in de jaren 1980. Een walvishaven, een natuurlijk zwempoel en een charmant kustpad leiden naar de vuurtoren van Manhenha, aan de oostkant van het eiland.

Rondwandeling 2u30 +250 – 250 m

2.            Zeetocht voor observatie van walvisachtigen (vanuit Madalena of Lajes):  Na een informatiebijeenkomst met natuurgids die de lokale walvissoorten (walvissen en dolfijnen), hun natuurlijke habitat, communicatie, migratie en gedrag, vertrek je in een zodiac. Op de Azoren kan de zeefauna het hele jaar door worden waargenomen. Hier leven potvissen, samen met drie andere soorten walvisachtigen en een overvloed aan maritieme biodiversiteit (ca. 3 uur).

Dag 13 – Pico eiland – Terceira eiland(ontbijt) 

Terug naar de luchthaven van San Miguel en teruggave van de huurwaqgen. Vlucht naar het eiland Terceira, het 3e eiland van de archipel, ontdekt door de Portugezen. Dit rustige eiland is het eiland waar de religieuze afdruk het meest gemarkeerd is, getuige de aanwezigheid van meer dan 100 “Imperios”, barokke of neogotische kapellen, allemaal kleurrijk versierd. Ophalen huurwagen en rij naar de hoofdstad Angra do Heroismo. Angra, geklasseerd als UNESCO historisch erfgoed, is waarschijnlijk de mooiste stad van de archipel dankzij haar harmonieuze architectuur. Check-in voor 2 nachten.

Dag 14 – Ontdekking van de vulkanische activiteit van Terceira(ontbijt) 

Vrije dag om Terceira te ontdekken met de huurwagen. Verschillende mogelijkheden.

 

Aangezien het eiland relatief klein is, is het mogelijk om een of meer van de volgende suggesties op dezelfde dag te doen: 

 

1. Vrije ontdekking van Angra do Heroismo. In het historische centrum dateren de meeste monumenten uit de 17e en 18e eeuw. Mogelijkheid om een wandeling te maken op de Monte Brazil, een vulkaan die ontstond na de vorming van het eiland en een panoramisch uitzicht biedt over de baai van Angra.

 

2. Bezoek aan de site van Furnas do Enxofre, een prachtig voorbeeld van vulkanische activiteit. Een pad slingert door een veld van fumarolen met zwavelhoudende dampen.

 

3. Wandeling naar de “Misterios Negros”, imposante koepels van vulkanisch gesteente die contrasteren met het groen van de inheemse vegetatie. 2u30 +/- 165 m – Matig tot moeilijk niveau op sommige passages.

 

4. Zwemmen in de vulkanische poelen van Biscoitos aan de noordkust

 

5. Een tocht over het eiland met de auto om Praia Vitoria te ontdekken, de Serra de Santa Barbara aan de oostkant, de verschillende grotten (Grottes do Natale, do Carvao), het uitzicht vanaf de Serra do Cume op een gigantische lappendeken van gewassen die zorgvuldig ondervedeeld zijn met basaltmuren.

Dag 15 – Terugkeer naar België(ontbijt) 

Teruggave van de huurwagen op de luchthaven. Internationale vlucht naar België, via Lissabon.