Denemarken

individuele rondreis - Schrijf je nu in

Charme autorondreis Zuid Denemarken ( gezinsvriendelijk)

13-daagse rondreis met eigen wagen door enkele van mooiste toeristische streken van Zuid Denemarken inclusief het eiland Samsø. Je verblijft telkens 3 nachten per locatie in kleinschalige en charmante hotels, vaak niet ver van de zee. Een mooie eerste kennismaking met Denemarken die je de kans geeft om op een rustig tempo en een stressvrije manier de vele bezienswaardigheden te ontdekken en vooral de beleven! Breid deze rondreis nog extra uit met een tussenstop in de mooiste hoofdstad van Scandinavië, Kopenhagen

route

dag 1 : België naar Møn

Via de Duitse autosnelwegen naar Puttgarden. Inscheping en vertrek met de ferry naar Rødby op het eiland Lolland in Denemarken. Lolland is een belangrijk landbouwgebied waar jaarlijks vele tonnen suikerbieten worden geoogst. Er is ook nauwelijks reliëf, wat niet hoeft te verbazen als je weet dat Lolland letterlijk ‘laag land’ betekent. Van hieruit rijd je verder over Falster richting het kleine maar zeer boeiende eiland Møn.

dag 2 : verblijf op Møn

Het eiland Møn ligt aan de oostkust van Denemarken en wordt vaak gecombineerd met de eilanden Falster en Nyord. Deze laatste is samen met Møn uitgeroepen tot één van de minst lichtvervuilende plekken in Europa. Bij open weer is hier een sterrenhemel dus gegarandeerd en krijg je de Melkweg er gratis bij. Maar niet alleen de sterrenhemel loont hier de moeite. Op het meest Oostelijke puntje van het eiland vind je de steile krijtrotsen van  Møns Klint De bossen rondom dit gebied nodigen uit voor mooie wandelingen en dito fietstochten. Het Camønoen bundelt alle routes van halve dagwandelingen tot meerdaagse trektochten langsheen de kust.

Voor wie de kliffen graag vanop het water bewondert, vaart er in het hoogseizoen dagelijks een boot vanuit het vissersdorpje Klintsholm of worden er zeekajaktochten georganiseerd.

Met leuke en gezellige dorpjes waar je kan deelnemen aan kleine lokale activiteiten komt het eiland dan weer tegemoet aan iedereen die op zoek is naar het Deense ‘hygge’ gevoel. Koop een vers kaneelbroodje bij de plaatselijke warme bakker, eet een huisgemaakt ijsje bij of rust uit op één van de vele mooie witte zandstranden.

Hoewel Møn niet het grootste eiland is, kom je er ook opvallend veel hunebedden tegen. Vaak worden deze historische grafplaatsen aangeduid met een kleine pictogram langs de kant van de weg. Sommige grafheuvels zijn zelfs langs de binnenkant te worden.

Bezienswaardigheden

Møns klint

De witte kalkrotsen van Møns Klint die uittorenen boven de Oostzee zijn de voornaamste bezienswaardigheid van het eiland Møn.

Klintholm Havn

Klintholm Havn is een klein havenstadje met een grote haven op het meest oostelijke deel van het eiland Møn. De haven van Klintholm bestaat uit een vissershaven en een grote jachthaven met ca. 200 zitplaatsen, evenals een kindvriendelijk strand. Klintholm heeft verschillende restaurants met zicht op de haven en leuke kleine speciaalzaken.

Dark Sky op het eiland Møn

Møn en Nyord zijn uitgeroepen als het eerste Dark Sky Park en community van de Scandinavische landen. Dit betekent dat de nachtelijke duisternis van het gebied wordt beschermd tegen lokale lichtvervuiling om het beste en helderste uitzicht op de indrukwekkende sterrenhemel te bieden. De ervaring waarbij miljoenen sterren aan de hemel oplichten en reflecteren in de oceaan is ronduit magisch.

De donkerste dagen vinden plaats van september tot maart, maar je kan de Dark Sky natuurlijk het hele jaar door beleven. Op een zomeravond kun je de Melkweg zien als een brede melkwitte lichtband die zich uitstrekt over de lucht. De warme nachten van augustus kan je doorbrengen met het tellen van vallende sterren, en in de herfst kan je het Andromedastelsel zien als een kleine mistige wolk aan de nachtelijke hemel.

Stege

Het havenstadje Stege ligt niet ver van de Farø-brug in het noordelijke deel van het eiland Møn. De De kaseienstraatjes nodigen uit om in rond te wandelen. Tijdens de zomermaanden juli en begin augustus zijn de winkels hier ook geopend op zondag en vind er op dinsdag een zomermarkt plaats.

Camønoen wandelpad

Het Camøno-wandelpad telt 175km en is opgericht in 2016. Het behoort tegenwoordig bij één van de meest bekende meerdaagse wandelpaden in Denemarken. Het populaire wandelpad is zowel geliefd bij gezinnen met kinderen als bij de serieuze wandelaars die vele kilometers in hun benen willen hebben!

Hunebedden Klekkende Høj en Kong Asgers Høj

Klekkende Høj en Kong Asgers Høj zijn 2 van de bekendste hunebedden op het Deense eiland Møn die je ook van binnen kan bezoeken. Beide hunebedden liggen vlakbij het plaatsje Sprove.  Neem best wel een zaklamp mee en trek niet je beste kleren aan. De smalle en lage gangen maken dat je soms wel wat extra moeite moet doen om de hunebedden van binnen te bewonderen.

dag 3: Møn naar Kopenhagen

Rijd verder richting het eiland Seeland naar de mooie hoofdstad Kopenhagen. Onderweg kan je stoppen bij Køge, met één van de best bewaarde middeleeuwse stadscentra van Denemarken.  Of houd halte in Roskilde, waar vooral de kathedraal en het Vikingschipmuseum de moeite waard zijn. Voor de liefhebbers van actie en avontuur ligt ook het nieuwe Camp Adventure op de reisroute.

Graag nog wat extra natuur op je pad? Dan rijd je best via de kust naar Kopenhagen. Stevns Klint, het kleine broertje van Møns Klint, ligt ten Oosten van Køge. Mooie gemarkeerde wandelpaden worden afgewisseld met enkele fraaie uitzichten over de kustlijn.

Naast zijn rijke geschiedenis en gezellige stadscentrum, mag Kopenhagen zich ook met enige trots uitroepen tot één van de meest duurzame steden ter wereld! Ontelbare initiatieven worden genomen om van de stad een veilige, propere en aangename leefomgeving te maken voor iedereen.  Zo wil Kopenhagen als eerste hoofdstad ter wereld CO² neutraal worden tegen 2025 en is ze goed op weg om dit doel waar te maken. Met zijn vele fietspaden, duurzame gebouwen en lokale ondernemers kiest Kopenhagen dus resoluut voor de groene weg.

Bezienswaardigheden
Køge

Køge is één van de best bewaarde middeleeuwse steden van Denemarken die tot bloei kwam dankzij de grote natuurlijke haven.

Camp Adventure

De Camp Adventure Forest Tower is een nieuw duurzaam bouwproject van een ongeveer 650m cirkelend pad dat leidt naar een hoogte van 45m en een prachtig uitzicht over de omgeving biedt. Bij goed weer kan je zelfs Zweden zien liggen!

Roskilde

Roskilde werd gesticht in de 10de eeuw door de Vikingen en was de eerste hoofdstad van Denemarken. In de Middeleeuwen leefden er dan ook ongeveer 10.000 mensen en was het één van de grootste steden in Noord-Europa. Tegenwoordig is er een bloeiende markt en brengen veel toeristen een bezoek aan de oude vikingschepen en de kathedraal. Roskilde geniet ook bekendheid omwille van het jaarlijkse rockfestival, het grootste van Noord-Europa!

Geologisch museum Faxe

Het geologisch museum in Faxe neemt je mee terug in de tijd  miljoenen jaren geleden toen een grote meteoriet de aarde raakte. Hier op deze mooie site kan je een hamer en beitel huren om zelf op zoek te gaan naar fossielen in het zand. Er loopt ook een mooie tentoonstelling over het leven van de dinosaurussen.

Stevns Klint
Stevns Klint staat sinds 2014 samen zijn grotere broer Møns Klint op de Wereld erfgoedlijst van de UNESCO.  De krijtrotsen vertellen een uniek verhaal over het ontstaan van onze aarde en hoe de dinosaurussen en meer dan de helft van het leven op aarde 66 miljoen jaar geleden door een asteroïde werden verwoest.

Dag 4: Vrij verblijf in Kopenhagen

Kopenhagen is de levendige hoofdstad van Denemarken en behoort tot een van de meest fietsvriendelijke en duurzame steden van de wereld. Tot de topattracties behoren zeker en vast Tivoli het oudste pretpark ter wereld, ’s werelds langste winkelwandelstraat Strøget, de kleurrijke havenkade van Nyhavn, Rozenborg slot en de brouwerij van Carslberg. Een glimp van de wereldberoemde Kleine Zeemeermin mag natuurlijk niet ook ontbreken.

Alle bezoekers en inwoners worden aangemoedigd om gebruik te maken van het uitgebreide openbare vervoersysteem of om zich per fiets te verplaatsen. Grote brede fietspaden en mooie moderne fietsbruggen zorgen voor een heerlijke fiets ervaring terwijl je de stad verkent.

Optionele activiteiten:

  • Fietstocht door Kopenhagen
  • Privé begeleide fietstocht door Kopenhagen
  • 1 uur durende boottocht door Kopenhagen
  • Kajakken met een groene missie in Kopenhagen
  • Huur een bootje in Kopenhagen

Dag 5: De Deense Rivièra

Ten noorden van Kopenhagen op ongeveer 1u30 rijden ligt de Deense Loirestreek. Er bevinden zich talrijke historische steden en machtige kastelen. De kust van Noord-Seeland wordt dan weer gekenmerkt door een verscheidenheid in badplaatsen. Van hippe surfbaaien tot mondaine kuststadjes. Langs de noordkust van Seeland, met zijn mooie zandstranden en helder water, zet je koers naar Gilleleje met zijn vele typische riet bedekte huizen.

dag 6 De noordkust van Denemarken

Een verblijf in het noorden van Seeland omvat een mooie balans tussen de rijke geschiedenis en het innovatieve heden en toekomst van Denemarken. Bezoek er de verschillende paleizen, kastelen en oude middeleeuwse kloosters die tot leven komen door middel van theatervoorstellingen, festivals en evenementen. Onder andere het Kronborg Slot dat Shakespeare gebruikte als decor voor Hamlet en het renaissance kasteel van Frederiksborg met zijn prachtige tuinen zijn een must voor alle cultuurliefhebbers. Het Louisiana museum en het Maritiem museum behoren dan weer tot de meest innoverende en moderne musea van Denemarken. De kust van het Noorden van Denemarken wordt ook wel eens de Deense Riviera genoemd. Het is al jaren een geliefd vakantieoord voor de Denen waarvan velen hier in de buurt een zomerhuisje hebben. De stranden bij Liseleje en Hornbaek nodigen uit voor een dagje strand. Daarnaast leent vooral de streek rond de grote meren Arresø en Esrum Sø zich perfect voor het maken van mooie fietstochtjes door oude beuken- en sparrenbossen.

Bezienswaardigheden
Hornbaek
Liseleje

Liseleje is een gezellige en relaxe badplaats waar al generaties Deense gezinnen hun zomers doorbrengen. Het zandstrand behoort tot één van de beste in Denemarken.

Louisiana Museum

Liefhebbers van moderne kunst kunnen terecht in het Louisianamuseum ten noorden van Kopenhagen. Er zijn werken tentoongesteld van onder andere Giacometti, Moore, Picasso en Warhol.

Maritiem Museum

Dit interactieve en moderne museum in het centrum van Helsingør vertelt over het verleden en het heden van de Deense scheepvaart op een zeer toegankelijke manier. Een bezoek is geschikt voor alle leeftijden.

Kronborg Slot

Het Kronborg Slot, een laat 16de eeuws kasteel dat Shakespeare gebruikte als decor voor Hamlet. Sinds 2000 staat het kasteel op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. Het is één van de hoogtepunten tijdens je bezoek aan Helsingør.

Frederiksborg Slot

Het Frederiksborg slot of beter gezegd kasteel is niet alleen het grootste  en volgens velen ook het mooiste Renaissance kasteel van Scandinavië maar doet ook dienst als museum van nationale geschiedenis. Het werd gebouwd begin 17de eeuw door Christiaan IV en omvat meer dan 80 paleiskamers waarin 500 jaar geschiedenis over Denemarken wordt verteld.

Wat het kasteel nog aantrekkelijker maakt is de mooie barok tuin met zijn mooie rechte lanen en strak geknipte perkjes.

Tijdens de zomermaanden en in de weekends kan je met de hele familie ook de wijnkelder bezoeken die speciaal omgebouwd is voor kinderen. je kan er ondermeer schrijven met een veer en inkt.

 

denemarken

dag 7: Gilleleje naar het eiland Samsoe

Rijd verder langs de Noordkust naar Hundested, een kleurrijk vissersdorp en neem vervolgens de lokale overtocht (ter plaatse te regelen) over de Isefjord naar Rørvig.

Je rijdt nu door het Geopark van Odsherred beter bekend als ‘de moestuin van Denemarken’. Hiervan getuigen de vele boerderijwinkels, lokale restaurantjes en zelfs de wijngaarden.

Daarna richting Kallundborg waar je in de namiddag de ferry neemt naar het heuvelachtige eiland Samsø. Dit is het grootste eiland in het Kattegat en ideaal voor rustzoekers en natuurliefhebbers.

Bezienswaardigheden
Sommerland Sjælland

De sommarlandpretparken liggen verspreid over heel Denemarken en zijn enkel tijdens de zomermaanden open. Je vindt er de klassieke pretparkattracties, maar vaak ook een groot openluchtzwembad.

Geopark Odsherred

Geopark Odsherred is het allereerste Geopark van Denemarken dat behoort  tot het internationale en door UNESCO gesubsidieerde Global Geoparks Network.

Over de ganse regio lopen zowel uitebreide fiets- als wandelroutes die naast veel natuur, ook heel wat geschiedenis en kunst te bieden hebben.

De geologische geschiedenis en samenstelling van dit gebied legde de solide basis voor de rijke landbouwgrond hier in buurt.

Hundested

Leuk vissersdorp waar je naast enkele mooie zandstranden in de buurt ook een bezoek kan brengen aan het huis van de bekende poolreiziger Knud Rasmussen.

dag 8:  verblijf op Samsø

Samsø is een eiland en een gemeente met slechts 3750 inwoners. Men leeft er vooral van lokaal toerisme, landbouw en het leveren van groene stroom. Beleef al fietsend of al wandelend de authenticiteit van dit leuke eiland en bezoek er de typische Deense dorpjes en kleine vissershaventjes, waaronder Langør en Nordby. Of trek er gezellig op uit naar een van de vele rustige strandjes.

Bezienswaardigheden
Nordby op Samsø

Nordby is een zeer mooi dorpje met vele lichtgekleurde vakwerkhuisjes en prachtige tuintjes die volstaan met de typische stokrozen.

Dag 9: Samsø naar Aarhus

Je verlaat Samsø vanuit de haven van Sælvig waar je de ferry neemt richting Hou op Jutland (inbegrepen bij de reis). Éénmaal aangekomen rijd je in noordelijke richting naar de tweede grootste stad van Denemarken Aarhus.

Dag 10: vrij verblijf in Aarhus

Aarhus is duidelijk een stad van contrasten. De moderne architecturale paradepaardjes waaronder het ARoS museum met zijn bekende regenboog Skywalk gaan hand in hand met het oudere stadscentrum, waar je onder meer de Domkerk en het Openlucht Museum Den Gamle By terugvindt. Het charmante Vikingmuseum in het centrum van de stad is dan weer gelinkt aan het nieuwe Moesgaard Museum, net buiten Aarhus.

Dit is de ideale plek om enkele dagen de afstanden wat te beperken en er in de buurt van Aarhus op uit te trekken in de mooie natuur, te genieten van het uitzicht op de zee en te ontspannen op de nabijgelegen stranden. Ook het Nationaal Park Mols Bjerg en het schiereiland Djursland liggen op rijafstand dus de uitstapmogelijkheden zijn talrijk, ook voor wie hier graag nog wat langer blijft.

Bezienswaardigheden
Aarhus
Aarhus is de tweede grootste stad van Denemarken en een stop loont beslist de moeite waard. Bezienswaardig zijn vooral het interieur van de Dom en het openluchtmuseum Den Gamle By met zijn oude koopmanshuizen. Deze havenstad wordt doorgaans drukbezocht. Bijzonder sfeervol kunnen vooral de Åboulevard en de Søndergade worden genoemd. Proef daarnaast van de lokale cultuur in de wijk rondom de bibliotheek die ook bekend staat als Dokk 1. Andere interessante musea in het centrum zijn het kubusvormige ARoS Kunstmuseum met werken uit de Deense gouden eeuw en het Vikingemuseet dat dieper ingaat op de oude Vikingcultuur.
Vikingmuseum Aarhus
In een kelder onder een bankgebouw in het centrum vanAarhus bevindt zich een klein maar interessant Vikingmuseum. Er liggen vondsten uit de Vikingtijd die archeologen hier rond 1960 hebben gedaan. Aarhus is lang een belangrijke plaats voor de Vikingen geweest, vooral als handelscentrum.
Moesgaard Museum
In een adembenemende architecturale setting zorgt het Moesgaard Museum ervoor dat het verleden opnieuw tot leven komt.  Het museum wordt omschreven als een museumervaring van wereldklasse en is dus zeker een bezoek waard wanneer je in de buurt van Aarhus bent.
Mols Bjerge Nationaal Park
Ten oosten van Århus, bereikbaar via wegen 15 en 21, rijzen de 130m hoge Mols Bjerge op uit de zee. Het is een schitterend gebied voor pittige fietsrondritten over de vele grindwegen of mooie wandelingen. Daarvoor begin je best aan het bezoekerscentrum Øvre Strandkaer ten zuiden van Femmøller. Je kan er een gratis wandelfolder verkrijgen en diverse routes werden uitgezet met gele verfstippen. Tot de drukstbezochte plaatsen in de Mols Bjerge behoren de heidevelden van Viderup, de vuurtoren op Helgenaes en de stranden van Femmøller-Lyngsbaek.
Ebeltoft
Ebeltoft is de hoofdstad van het schiereiland Mols en meer dan 700 jaar oud. Het is ook de trotse bezitter van het kleinste stadhuis van Denemarken. Vele straten zijn uitsluitend voetgangersgebied en worden omzoomd door prachtige vakwerkhuizen.

Dag 11: Van Oost naar West

Je rijdt vandaag naar de westzijde van Jutland. Hierdoor verlaat je even de kust en doorkruis het landelijke binnenland van het Deense vasteland.

Eerste stop is het merengebied rond Silkeborg, in Denemarken beter bekend als Søhøjlandet. In deze streek vind je het grootste meer van Jutland, de Mossø, evenals de langste rivier van Denemarken, de Gudenå (158km). In het merengebied liggen ook de hoogste heuvels van het land. ’s Zomers is het een heerlijke bestemming om te kanoën, fietsen of wandelen.

Via het merengebied van Silkeborg bereik je Billund. Legopret voor jong en oud is hier verzekerd met Legoland en het nieuwe Legohouse!

West-Jutland wordt vooral gekenmerkt door zijn open vlaktes, prachtige stranden, polders en beboste heuvels. Een waar paradijs voor natuurliefhebbers, wandelaars en fietsers.

Dag 12: De Waddenzee en Ribe

Tijdens de vrije dagen in de buurt van Zuid-West Jutland kan je genieten van de mooie nabijgelegen stranden of het mooie gebied rond Blåvandshuk verkennen. Ook een uitstap naar het meest noordelijke Waddeneiland Fanø en het Vikingstadje Ribe behoren tot de mogelijkheden.

Vaar vanuit Esbjerg naar het laatste eiland in de lange rij Waddeneilanden, Fanø. Hier kan je de dag al wandelend of fietsend doorbrengen. Maak optioneel ook een wandeling met gids naar de plek waar de zeehonden wonen in de buurt van het eiland.

Het nieuwe en modern ontworpen Tirpitz museum neemt je mee ondergronds in de oude bunkers daterende uit WOII en biedt interactieve tentoonstellingen over de geschiedenis van West-Jutland. Een bezoek aan de bunker kan je ook combineren met een strandwandeling langs de vuurtoren bij Blåvand.

‎Het Wadden Sea Centre is het bezoekerscentrum van de UNESCO Werelderfgoedlocatie de Waddenzee, een intergetijdengebied van de Noordzee dat zich uitstrekt van Nederland tot Denemarken. Het centrum dient ter bewustmaking van de Waddenzee en de moerassen eromheen.

Na 1,5 jaar sluiting opende in februari 2017 het nieuwe Wadden Sea Centre in een prachtig architectureel gebouw. Het centrum is uitgebreid van 400 m2 naar 2.800 m2 en herbergt tegenwoordig klaslokalen, kantoren, serviceruimtes, vergaderruimtes, een café, een winkel en meer dan 1.000 m2 expositieruimte. Vanuit het Wanden Sea Centre worden tijdens de zomervakantie ook allerlei kindvriendelijke activiteiten georganiseerd.

Ribe wordt aanzien als één van de oudste Deense steden. Struin gezellig rond het oude stadscentrum. Bezoek zeker de kathedraal of het Vikingcentrum.

Bezienswaardigheden
Fanø
Fanø is circa 65km² groot en vormt een lastig obstakel voor de scheepvaart naar Esbjerg omdat er voortdurend gemanoeuvreerd moet worden tussen de zandplaten voor Skallingen en de al even zandige noordkust van het eiland. Het vertoont grote gelijkenissen met de andere Waddeneilanden en heeft een bijna kaarsrechte onbewoonde duinenrij aan de westzijde die lang onbemind bleef tot de komst van het badtoerisme. Pas eind 19de eeuw opende een Duitse firma hier de badplaats Fanø Vesterhavsbad waar zich het drukste strandleven concentreert op mooie dagen. De oostkust van het eiland is wel bewoond en hier lagen sinds het einde van de Middeleeuwen twee door het drassige binnenland van elkaar gescheiden dorpen: Nordby en Sønderho. Het hart van het eiland is beplant (Fanø Klitplantage) om verstuiving en moerasvorming tegen te gaan. In tegenstelling tot de andere Deense Waddeneilanden is de economische ontwikkeling van Fanø vooral te danken aan de visserij en scheepsbouw.
Ribe
Ribe is de oudste plaats van Scandinavië en het goed bewaarde stadscentrum bestaat uit een wirwar van kasseienstraatjes en scheefgezakte vakwerkhuizen. Ooit was Ribe een zeehaven maar de monding is met de jaren dichtgeslibd waardoor de stad nu tamelijk ver van de kust ligt. Het behoort zonder twijfel tot de allermooiste stadjes in Denemarken.
Wadden Sea Centre
Het Wadden Sea Centre is het bezoekerscentrum van de UNESCO Werelderfgoedlocatie de Waddenzee, een intergetijdengebied van de Noordzee dat zich uitstrekt van Nederland tot Denemarken. Het centrum dient ter bewustmaking van de Waddenzee en de moerassen eromheen.
Na 1,5 jaar sluiting opende in februari 2017 het nieuwe Wadden Sea Centre in een prachtig architectureel gebouw. Het centrum is uitgebreid van 400 m2 naar 2.800 m2 en herbergt tegenwoordig klaslokalen, kantoren, serviceruimtes, vergaderruimtes, een café, een winkel en meer dan 1.000 m2 expositieruimte.

Dag 13: Terug naar huis

Via de Duitse autosnelweg terug huiswaarts. Stoppen kan je eventueel nog in het middeleeuwse stadje Kolding of op het eiland Rømø, waar je met de auto zowaar over het strand kan rijden.

Bezienswaardigheden
Kolding
Door zijn strategische ligging zijn er in Kolding niet veel historisch belangrijke gebouwen blijven rechtstaan. Toch torent het Koldingshus boven te stad uit. Dit vanaf 1248 gebouwd slot kende een woelige geschiedenis waarin het meerdere malen beschadigd en heropgebouwd werd. Pas in 1890 werd gestart met de renovatie en de inrichting van een museum in de noordvleugel. Je vindt er exposities over beeldende kunsten en kunstnijverheid. In het autovrije centrum van Kolding staan er nog een paar oude koopmanshuizen in vakwerkstijl. Het is er gezellig winkelen en kuieren langsheen de restaurantjes en cafeetjes. Voor wie interesse heeft in design, is het Trapholt museum ook zeker een aanrader. Je vindt er bijna alle iconische Deense design meubels bij elkaar in een modern gebouw aan het water waaronder designstukken van Arne Jacobsen.

 

Rømø
Rømø is één van de geliefde Waddeneilanden in Zuid-Jutland. De weg ernaar toe start eerst en vooral met de uitkijktoren Marsk Tower gevolgd door een ‎‎9 km‎‎ lange dam die alvast een eerste indruk geeft van de Waddenzee. Stop bij een parkeerplaats en observeer er de zwermen korhoenders, eenden, ganzen en af en toe zeearenden die aan het jagen zijn. Deze dam werd gebouwd in 1948. Daarvoor werd het vervoer van en naar het eiland uitgevoerd door paard en kar.‎ De stranden van Rømø behoren tot de breedste zandstranden van Europa! Lakolk en Sønderstand zijn zeer geschikt voor te (kite)surfen, blokarten en zwemmen. Op beide stranden is het ook toegelaten om met de wagen tot aan het water te rijden. Het mooiste uitzicht van Rømø krijg je vanaf Spidsbjerg in Kirkeby Plantation.

reisroute, foto’s en afbeeldingen van Noorderhuis