Eigen groepsreis India

5 april 2025 tot 20 april 2025 - Schrijf je nu in

o.l.v. onze Nederlandstalige begeleider Karel Baillieux

Delhi, India Varanasi, Uttar Pradesh, India Khajuraha Khurd, Jhansi, Jhansi, Uttar Pradesh, India Orchha, Madhya Pradesh, India Jhansi, Uttar Pradesh, India Agra, Uttar Pradesh, India Samode Palace, Chomu, Rajasthan 303806, India Jaipur, Rajasthan, India Jodhpur, Rajasthan, India Bikaner, Rajasthan, India Mandawa, Jhunjhunun, Jhunjhunu, Rajasthan, India Delhi, India

Ontdek hier het programma

Dag 1 – 5 april  Brussel – Delhi 

Vlucht naar Delhi vanuit Brussel met luchtvaartmaatschappij Emirates.

Dag 2 – 6 april Aankomst Delhi

Onthaal en transfer naar het hotel voor de overnachting.

Overnachting in The Royal Plaza (4*) of gelijkwaardig

Dag 3 – 7 april Delhi

Na het ontbijt starten we met een indrukwekkende sightseeingtour door Delhi. De tour begint bij de Jama Masjid, de grootste moskee van India, een architectonisch meesterwerk voltooid door Shah Jahan. Deze prachtige moskee, voorzien van grote poorten, torens en minaretten van rode zandsteen en wit marmer, vereist dat buitenlandse bezoekers een gewaad dragen, beschikbaar bij de noordelijke poort.

Vervolgens bezoeken we Chandni Chowk, de bruisende hoofdstraat van Oud Delhi. Deze markt staat bekend om zijn levendige atmosfeer en biedt een authentieke bazaarervaring, populair bij zowel lokale inwoners als bezoekers.

Daarna staat een bezoek aan Rajghat op het programma, de gedenkplaats waar Mahatma Gandhi gecremeerd werd. Dit vredige park aan de oevers van de Yamuna is een plaats van reflectie en eerbetoon aan Gandhi’s nalatenschap.

In het hart van New Delhi bezoeken we de India Gate, een indrukwekkende triomfboog die de 70.000 Indiase soldaten eert die hun leven verloren tijdens de Eerste Wereldoorlog. Het monument draagt ook de namen van de soldaten die sneuvelden in de Afghaanse oorlog van 1919.

We sluiten de dag af met een bezoek aan Gurdwara Bangla Sahib, een prominente Sikh tempel bekend om zijn spirituele betekenis en het heilige waterbassin binnen het complex. Dit bezoek biedt een serene afsluiting van een dag vol indrukwekkende ervaringen in Delhi.

Dag 4 – 8 april Delhi/Mandawa

Na het ontbijt vertrekken we richting Mandawa, een kleine stad in de regio Shekhawati van Rajasthan, bekend om zijn unieke middeleeuwse charme. Bij aankomst checken we in bij het hotel.

Mandawa is bijzonder vanwege de straten die zijn omzoomd met rijk beschilderde huizen. Elke woning en elk klein kasteel zijn versierd met Shekhawati-schilderingen, bekend om hun uniekheid en levendige kleuren. Deze schilderingen zijn zo indrukwekkend dat het bijna onvoorstelbaar is dat ze uit die oude tijd stammen.

De tour door Mandawa belooft zeer interessant te worden, omdat je veel kleurrijke haveli’s tegenkomt, elk met unieke kenmerken die ze onderscheiden van de rest. De Chowkhani Haveli en de Saraf Haveli behoren tot de best bewaarde haveli’s van de regio en zijn zeker een bezoek waard. Deze dag biedt een fascinerende blik op de rijke culturele erfgoed van dit deel van Rajasthan.

Overnachting in Vivaana Culture  of gelijkwaardig

Dag 5 – 9 april Mandawa/Bikaner

Na het ontbijt vertrekken we richting Bikaner, een versterkte woestijnstad gelegen op de oude karavaanroutes die vanuit Afrika en West-Azië kwamen. Bij aankomst checken we in bij het hotel.

Bikaner staat bekend om zijn indrukwekkende Junagarh Fort, gebouwd in 1593 na Chr. door Raja Rai Singh. Dit fort is een formidabele structuur, omgeven door een gracht en bevat enkele prachtige paleizen binnen zijn muren. Deze paleizen, uitgevoerd in rode zandsteen en marmer, vormen een schilderachtig geheel van binnenplaatsen, kiosken en vensters die overal in de structuur verspreid zijn.

Geniet van een kamelenrit of een rit in een kamelenkar in de woestijn, gevolgd door een diner onder de sterren in een kamp in de bezaaide woestijn van Bikaner

Overnachting in Laxmi Niwas Palace of gelijkwaardig

Dag 6 – 10 april – Bikaner/Jodhpur

Vandaag rijden we richting Jodhpur, waar we bij aankomst inchecken in het hotel.

In de middag staat een bezoek aan Jodhpur op het programma, de stad van de Rathore heersers – de vorstelijke staat van Rajasthan. Een 10 kilometer lange stenen muur beschermt deze goed versterkte stad. Binnen de muren verrijst een indrukwekkend fort op een lage reeks zandsteenheuvels, ongeveer 125 meter boven de omliggende vlaktes.

We bezoeken het Mehrangarh Fort, opgericht in 1459 na Chr. door Rao Jodha, naar wie de stad is vernoemd. Dit fort is rijk versierd met lange gesneden panelen en roosterwerkramen van uitgebreide ontwerpen in rode zandsteen. Vervolgens bezoeken we Jaswant Thada, een imposant wit marmeren cenotaaf gebouwd ter nagedachtenis aan Maharaja Jaswant Singh. Dit monument eert de daden van moed en vrijgevigheid van de heersers in de 19e eeuw.

overnachting in Ajit Bhawan Palace of gelijkwaardig

Dag 7 – 11 april Jodhpur – Jaipur

We beginnen de dag met een transfer naar het treinstation voor onze reis naar Jaipur aan boord van de Marudhar Express. Eenmaal aangekomen in Jaipur, checken we in bij ons hotel.

Een van de culturele hoogtepunten van Jaipur is een bezoek aan de Raj Mandir, een erfgoedbioscoop waar we een Bollywoodfilm kunnen bekijken. Deze bioscoop is beroemd om zijn prachtige interieur en biedt een unieke filmervaring die kenmerkend is voor India.

In de avond verkennen we de lokale markt van Jaipur. Deze markt is een uitstekende plek om de levendige cultuur te ervaren, handgemaakte goederen te bekijken en misschien wat unieke souvenirs aan te schaffen.

overnachting in Shahpura House  of gelijkwaardig

Dag 8 – 12 april – JAIPUR

We vertrekken vroeg om het Amber Fort te bezoeken, gelegen op slechts 11 km van Jaipur. De klim naar het fort kan worden gemaakt op de rug van een olifant (afhankelijk van beschikbaarheid) of per jeep. Dit fort is een prachtig voorbeeld van Rajput-architectuur en was de oude hoofdstad van de Kachhawah-heersers. Hoogtepunten binnen het fort zijn de Diwan-e-Aam, of “Hal van Publieke Audiënties”, de Diwan-e-Khas, of “Hal van Privé-audiënties”, en de Sukh Niwas waar een koel briesje waait over waterkanalen, wat fungeert als een vorm van airconditioning. De privévertrekken van de koninginnen zijn voorzien van roostervensters zodat zij de hofplechtigheden konden gadeslaan zonder zelf gezien te worden. Ook vind je hier de Jai Mandir, of “Tempel van de Overwinning”, met de beroemde Sheesh Mahal, de schitterende “Hal van Spiegels”.

In de middag vervolgen we onze verkenning van Jaipur met een bezoek aan de Hawa Mahal, ook bekend als het Paleis van de Winden, gebouwd in 1799. Dit paleis was ontworpen zodat de dames van het koninklijke huishouden het straatgebeuren konden observeren zonder zelf gezien te worden.

Vervolgens bezoeken we het City Palace Museum, dat zich in het hart van de oude stad bevindt. Dit voormalige koninklijke residentie is gebouwd in een mengeling van Rajasthani en Mogolstijlen. Een deel van dit paleis is nu een museum, terwijl het resterende deel dient als de woonvertrekken van de koninklijke familie van Jaipur. Het museum herbergt een kunstgalerij met een uitstekende collectie miniatuurschilderijen, tapijten, koninklijke parafernalia en zeldzame astronomische werken.

We sluiten de dag af met een bezoek aan de Jantar Mantar, een stenen observatorium gebouwd door Jai Singh II, een gerenommeerde astronoom. Dit is het grootste en best bewaarde observatorium uit de reeks en stelt astronomen in staat de posities van sterren te meten en eclipsen te berekenen.

 

Dag 9: 13 april Jaipur – Samode

Na het ontbijt rijden we richting Samode. Bij aankomst in het dorp Samode checken we in bij het hotel.

Samode Palace, exclusief en discreet, heeft een rijke geschiedenis van het ontvangen van royalty’s, beroemdheden, kunstenaars en de veeleisende reiziger. Ontwaak bij de stille ochtenddauw, of geniet van een cocktail op het terras onder het genot van folk muziek. Voel de geschiedenis door je vingers glijden als je de oude muurschilderingen aanraakt. Laat je verwennen met een helende massage in de spa of ontspan in het luxueuze bed van je kamer. Samode Palace weet zeker hoe het zijn magie op de bezoekers werkt.

Geniet van de erfgoedwandelingen door Samode.

Overnachting in Samode Palace of gelijkwaardig

Dag 10: 14 april Samode/Agra

We vertrekken  richting Agra, en onderweg stoppen we bij Fatehpur Sikri.

Fatehpur Sikri is een intrigerende spookstad iets buiten Agra, opgebouwd uit rood zandsteen door keizer Akbar als zijn hoofdstad. Deze eens levendige stad is nu een prachtige verzameling ruïnes in bijna perfecte staat. De grandeur van het hofleven is hier nog steeds voelbaar. Een bijzonder hoogtepunt is het marmeren graf van de heilige Salim Chisti, gelegen in een hof van roze zandsteen, omgeven door prachtig bewerkte marmeren schermen. Daarnaast bezoeken we de Buland Darwaza, Panch Mahal, de Jami Moskee, Birbal’s Paleis, Sunhera Makan, het Paleis van Jodha Bai, Kahan-i-Khas, en Diwan-i-Am.

Na dit bezoek zetten we onze reis voort naar Agra. Bij aankomst checken we in bij ons hotel.

Overnachting in The Grand Imperial of gelijkwaardig

Dag 11: 15 april Agra

We beginnen de dag met een vroege ochtendbezoek aan de Taj Mahal bij zonsopgang. Agra, de stad van de Taj Mahal, herbergt dit wellicht meest gefotografeerde monument ter wereld. Hoe hoog de verwachtingen ook zijn of hoeveel foto’s men ook gezien heeft, de Taj Mahal stelt nooit teleur. De schoonheid en grandeur van dit bouwwerk overtreffen alle menselijke voorstellingen. Dit monument, gebouwd uit liefde, is vooral bij zonsopgang een spectaculair gezicht, waarbij de symmetrie en het ingelegde werk van halfedelstenen in marmer volgens de Pietra dura-stijl opmerkelijk zijn.

Na dit bezoek keren we terug naar het hotel voor het ontbijt, waarna we door gaan naar het Agra Fort. Dit majestueuze fort, gelegen aan de oevers van de rivier de Yamuna en ten noordwesten van de Taj Mahal, werd gestart door keizer Akbar. Latere toevoegingen door Jehangir en Shah Jahan omvatten gebouwen van rozerode zandsteen en marmer. Binnen de 2,5 km lange en 20 voet hoge versterkte muren bevinden zich visionaire paleizen, zoals het Jahangir Paleis en het Khas Mahal, en audiëntiezalen, zoals de Diwan-i-Khas.

In de avond bezoeken we Mehtab Bagh om te genieten van het uitzicht op de Taj Mahal bij zonsondergang. Deze tuin biedt een prachtig perspectief op het monument en is een perfecte afsluiting van de dag.

Dag 12: 16 April – Agra – Jhansi – Orchha – Khajuraho

Na het ontbijt vertrekken we naar het treinstation van Agra om de trein naar Jhansi te nemen. 

Vanaf het station van Jhansi rijden we richting Khajuraho, met onderweg een bezoek aan Orchha. Orchha, een stad die de pracht van het Bundela-tijdperk uitstraalt, blijft een belangrijke historische site die de cultuur en legendes van de heersers van de Bundela-dynastie heeft bewaard. De stad werd gesticht door stamhoofd Rudra Pratap Singh langs de rivier de Betwa. Deze verbazingwekkende stad zal zeker indruk maken met zijn rijke geschiedenis en is een perfecte bestemming om te verkennen met vrienden en familie. Orchha is goed verbonden met bijna alle grote steden van Madhya Pradesh.

We bezoeken de Raja Mahal, begonnen door Rudra Pratap Singh in de 16e eeuw en voltooid door zijn opvolgers, waarvan Madhukar Shah de bekendste is. Ook stoppen we bij het Jahangir Mahal, gebouwd in de 17e eeuw door de Bundela-heerser Veer Singh Deo ter ere van het eerste bezoek van keizer Jahangir aan Orchha. Het paleis is herkenbaar aan zijn traditionele en esthetische poort, en de oostelijk gerichte voormuur is bedekt met turquoise tegels. Bij de ingang worden bezoekers verwelkomd door twee stenen olifanten met een bel die het binnentreden van de koning uit die tijd markeerde.

Na ons bezoek aan Orchha rijden we door naar Khajuraho. Bij aankomst checken we in bij ons hotel.

Overnachting in Ramada Khajuraho  of gelijkwaardig

Dag 13: 17 april Khajuraho – Varanasi

Vanochtend staat een bezoek aan tempels van Khajuraho op het programma.

De keuze voor Khajuraho als religieuze hoofdstad was o.a. omdat geologisch onderzoek uitwees dat de regio aardbevingsvrij was. Er stonden 85 tempels. Daarvan zijn er 22 overgebleven. De tempels dateren uit de 10e-11e eeuw, dus zo’n 1000 jaar geleden. Het zijn prachtige voorbeelden van Indo-Arische architectuur. Vooral de versieringen waarmee zij zo vrijmoedig zijn verfraaid hebben Khajuraho beroemd gemaakt.

De tempels hebben een basis van graniet, maar zijn verder opgebouwd uit zandsteen.

De stad heeft een oostelijk, westelijk en zuidelijk tempelcomplex, met erotische gebeeldhouwde taferelen uit de Kama Sutra.

De Westelijke Tempels zijn voornamelijk aan de godin Shiva gewijd.

In de tempels zijn de godenbeelden door de Mughals verwoest. Ze wisten alleen niet precies wie de goden waren en vernielden alleen de beelden met meer dan twee armen.

De Natangeshwar Tempel met de lingam lieten ze intact en dat is niet alleen een van de oudste, maar ook een nog altijd functionerende tempel.

De kleine Varaha Tempel uit de 10e eeuw is slecht een klein paviljoen met daarin het beeld van een zwijn, geheel bewerkt met reliëfs. Het is de derde incarnatie van Vishnu.

De belangrijkste tempel is de Lakshmana Tempel uit 945. Hij is gewijd aan Vishnu. Aan de buitenkant heeft de tempel stroken uitzonderlijk fijnzinnig en artistiek steenhouwwerk.

De beeldhouwers hebben aspecten van het Indiase leven van 1000 jaar geleden uitgebeeld, zoals goden en godinnen, krijgers en musici, werkelijke en mythologische dieren. Twee elementen krijgen vooral de aandacht: vrouwen en erotiek. Stenen beelden van apsaras of ‘hemelse maagden’ verschijnen op elke tempel.

Zij poseren voor de buitenwereld als erotische modellen voor de camera. Daartussenin zijn een aantal afbeeldingen van paren en gezelschappen in erotische poses. Het betreft maar 5-10% van alle reliëfs, maar dit is wat Khajuraho beroemd heeft gemaakt. Het ging de makers niet om de erotiek op zich.  De lichamelijke liefde is de metafoor  voor een staat van uiterst genot en  onthechting. Op centrale plekken zie  je drie panelen boven elkaar, onder  een erotische afbeelding, daarboven  een meer sereen  samenzijn en daarboven de status van het  goddelijke.

Transfer naar de luchthaven. Vlucht naar Varanasi

Varanasi is dé ‘heilige stad’ van India.  De naam komt van twee rivieren, de Varuna in het noorden en de Assi in het zuiden. Varanasi is al meer dan tweeduizend jaar hét centrum van de hindoecultuur en -religie en één van de zeven heilige plaatsen in India.

Varanasi was vroeger ook bekend onder de naam Kashi of Benares.

Voor de vrome Hindoes heeft Varanasi altijd een bijzondere plaats ingenomen; het fungeert als pelgrimsoord en wie er sterft, zou direct op kunnen stijgen naar de hemel. Tot op de dag van vandaag is Varanasi een centrum van onderwijs, in het bijzonder voor de studie Sanskriet. Tevens is Varanasi het symbool geworden van een Hindoe renaissance. Ironisch genoeg is Varanasi tevens het centrum van een van de meest achtergebleven streken van India: het is een overbevolkt, en overwegend agrarisch gebied dat zich sinds de onafhankelijkheid van India (in 1948) nog nauwelijks heeft ontwikkeld.

De oude stad van Varanasi ligt aan de westoever van de Ganges en strekt zich uit van de ghats aan de rivierbanken tot in een kronkelende verzameling van kleine steegjes.  Ze zijn te nauw voor alles behalve voetgangers. Volgebouwd met smalle huisjes vormen zij een pittoresk aangezicht.  Het is fascinerend om hier rond te slenteren.

 ‘s Avonds maken we een tocht per riksja naar de Ganges waar op dat ogenblik de rituele ceremonies plaats vinden.  Dit tafereel, gepaard gaande met een schitterende zonsondergang, is gewoonweg onvergetelijk.

overnachting in Amritara SuryaUday Haveli  of gelijkwaardig

dag 14: 18 april Varanasi

Bij zonsopgang maken we een boottocht op de Ganges rivier. We bekijken de rituele baden van de Hindoe pelgrims en de crematies vanop afstand.  Door het maken van een boottocht krijgen we een goed beeld van het dagelijkse leven in en rond de Ganges. We zien bijvoorbeeld de zich discreet badende vrouw in haar saris, de jonge man die zich kronkelt in complexe yogaoefeningen, de Brahmaan die zegeningen verkoopt, en de altijd aanwezige bedelaars die anderen de gelegenheid geven om hun Karma goed te doen

Bezoek aan de Bharat Mata tempel.

Deze tempel is gebouwd ter ere van de menselijke manifestatie van India,

ook wel Moeder India of Bharat Mata genoemd. In deze tempel bewonder je een reusachtige reliëfkaart van India die geheel uit marmer gemaakt is.

Voormiddag bezoeken we Varanasi stad.

Ghats zijn de treden die de stad verbinden met de lager gelegen rivier, van hieruit dompelen de pelgrims zich onder in de rivier, om zich zodoende van alle zonden schoon te wassen. Er zijn ook twee ‘burning ghats’, waar lichamen gecremeerd worden. De beste tijd om de ghats te bezoeken is tijdens het ochtendgloren. Dan komen pelgrims hun vroege bad nemen, de stad ontwaakt, het licht is magisch – kortom de ochtend is hét moment waarop Varanasi haar meest exotische karakter heeft.

Kijk naar de lingams (fallussen/ symbool voor Shiva) die iedere Ghat markeren, kijk naar de gebouwen en de tempels rondom de Ghats, vaak onzeker hellend, terwijl ze in sommige gevallen al in de rivier wegglijden.

Kijk ook naar de `burning Ghats’, waar lichamen gecremeerd worden na hun laatste reis over de heilige Ganges gemaakt te hebben, gewikkeld in witte doeken en op bamboe draagbaren.

Excursie naar Sarnath, 15 km ten noord-oosten van Varanasi. Het is de plaats waar Gautama de Boeddha zijn eerste preek hield. Sarnath is één van de vier belangrijkste boeddhistische pelgrimsoorden

Dag 15: 19 april Varanasi – Delhi

Na het ontbijt vertrekken we naar het vliegveld voor onze vlucht terug naar Delhi. Bij aankomst in Delhi worden we direct naar de lokale markt gebracht voor wat winkelen. Dit is een uitstekende gelegenheid om souvenirs en lokale ambachten te verkennen en aan te schaffen.

In de avond gaan we naar het hotel voor een opfrismoment, gevolgd door het diner.

Overnachting in The Royal Plaza (4*) of gelijkwaardig

 

Dag 16: 20 april Delhi – Brussel

Vertrek te Delhi

Aankomst in Brussel