India groepsreis

meerdere afreisdata - Schrijf je nu in

17-daagse rondreis door India

KANTWERK IN STEEN

in samenwerking met anders dan anders

India: Rajputs en Mughals

Tijdens deze rondreis kom je in contact met alle grote culturen die dit continent bezit: jain, sikh, moslim en hindoe. Je vergaapt je aan de paleizen van de maharadja’s en kuiert door de steegjes van kleine steden. Cultuurliefhebbers komen hier ogen te kort, maar ook de natuur is niet te versmaden. Met wat geluk kan je de exclusieve Bengaalse tijger vastleggen op de gevoelige plaat.

Neem zeker ook een kijkje op de pagina van onze Zuid-India rondreis, Dravidische kleuren!

reisroute

india

DAG 1 BRUSSEL – DELHI

We vertrekken vanuit Brussel naar Delhi. Na aankomst worden we naar THE LEELA PALACE GURGAON gebracht voor de overnachting. 

DAG 2: DELHI

Na het ontbijt ontdekken we de gezellige drukte van het oude stadsdeel van Delhi. We komen langs het Rode Fort of de Citadel van Shahjahanabad gelegen aan de Yamuna-rivier. We brengen een bezoek aan de indrukwekkende moskee Jama Masjid. Deze werd gebouwd in de 17e eeuw en is tot op heden de grootste bidplaats voor de moslims in de Indiase hoofdstad. Tijdens de bidstonden kunnen hier maar liefst 25.000 gelovigen plaatsnemen. Deze moskee pronkt met haar twee ranke minaretten die trots boven de oude stad verheven zijn. Dagelijks heerst hier een onvoorstelbare drukte. Auto’s, taxi’s, bussen, riksja’s en andere opvallende voertuigen zorgen voor een chaotische sfeer. We wandelen door de smalle straatjes langs de Chandni Chowk, een van de oudste en drukste markten van Oud Delhi. In het midden van deze levendige stad zijn we getuige van de verkooppraktijken van Indiase zakenlui. Er heerst volle bedrijvigheid in de ambachtelijke ateliers met hun wijd geopende poorten. Hier vinden we eethuisjes naast winkeltjes en straatventers met allerhande koopwaren. We lunchen in een lokaal restaurant. In de namiddag brengen we een bezoek aan het nieuwe Delhi, ontworpen en gebouwd omstreeks 1920 door Sir Edwin Landseer Lutyens. De Engelse koloniale overheersing was toen op zijn absolute hoogtepunt. Rajpath is de ceremoniële laan die ons langs de India Gate, de presidentiële residentie en het parlementsgebouw leidt. Kleine paleizen van maharadja’s, regionale residenties, prachtige parken en weelderige tuinen kleuren de stad. We dineren en overnachten in het THE LEELA PALACE AMBIENCE hotel. (O,L,D)

india

DAG 3: DELHI

We ontbijten in het hotel en begeven ons terug naar het nieuwe Delhi. We bezoeken één van de beste voorbeelden van de islamitische architectuur in India, de Qutub Minar. Met haar lengte van meer dan 7 meter is ze meteen de hoogste stenen toren van India en domineert ze de stad. De toren werd in 1368 voltooid, bijna 200 jaar nadat de eerste steen werd gelegd. Sinds 1993 staat de Qutub Minar op de UNESCO werelderfgoedlijst. Hierna bezoeken we het praalgraf van Humayun, de tweede Mogol keizer. Dit in rode zandsteen opgetrokken grafmonument uit de 16e eeuw bevat alle stijlelementen die we later ook in de prachtige Taj Mahal zullen terugvinden. Na de lunch maken we kennis met de Bangla Sahib Gurudwara, één van de negen Sikh heiligdommen in Delhi. De oorspronkelijk naam van de Bangla was Jaisinghpura Palace, in de historische wijk Jaisingh Pura. De historische wijk is verdwenen en heeft plaats gemaakt voor Connaught Place. Dit is een bruisende wijk met Gregoriaanse gebouwen, zuilengalerijen, vintage bioscopen, en de Janpath markt. De Bangla Sahib Gurudwara is een vredige sikhtempel, oorspronkelijk een gebedshuis, maar het is veel meer dan dat alleen, het is een gemeenschapsplaats met spirituele, sociale en educatieve initiatieven. Dit geef je een blik op het India van nu. Hierna keren we terug naar het hotel voor het diner en de overnachting. (O,L,D)

DAG 4: DELHI – AMRITSAR

Na een kop koffie of thee begeven we ons vroeg in de ochtend naar de luchthaven voor de binnenlandse vlucht naar Amritsar, de spirituele hoofdstad van de sikhs. De stad werd in 1579 gesticht en betekent letterlijk ‘Vijver van Ambrozijn’. Voor de middag bezoeken we de Gouden Tempel, het eeuwenoude spirituele en culturele centrum van de sikhgemeenschap. Omgeven door een labyrint van kleine straatjes en beschut door witmarmeren paleizen drijft het Allerheiligste als een gouden schrijn op het kleine Sarovarmeer. De koepel van de dom werd met 400 kilogram goud bekleed. Vrijwilligers serveren gratis maaltijden aan iedere bezoeker. De vier toegangspoorten, gericht naar de vier windrichtingen, benadrukken het belang van openheid en tolerantie. Voor de sikhs bestaat geen kastensysteem en reizigers van overal ter wereld zijn hier welkom. Naast de tempel bevindt zich de Akal Takht of de Onsterfelijke Troon, de hoogste zetel van de sikhautoriteiten en tegelijk een wapenopslagplaats. Het leven in de tempel gaat dag en nacht onverminderd door. Belangrijk zijn de processies die Het Boek, de Guru Granth Sahib, ‘s ochtends naar de bidplaats en ‘s avonds naar een rustzaal brengen. De Gouden Tempel van Amritsar behoort tot een van de mooiste gebouwen van India. Na zonsondergang baadt hij in een feeëriek licht. Na onze lunch in het hotel en als de tijd het toelaat, wonen we samen met talloze Indiase bezoekers en pelgrims de dagelijkse sluiting van de grens met Pakistan bij aan de grensovergang van Wagah. Hier viert het nationalisme hoogtij, want vervuld van nationale trots schreeuwen duizenden getuigen ‘Hindusthan zindabad’ (India zal overwinnen). We nemen onze intrek in het HYATT HOTEL waar we ook dineren. (O,L,D)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

DAG 5: AMRITSAR – DELHI – UDAIPUR

Na een vroeg ontbijt worden we naar de luchthaven gebracht voor onze binnenlandse vlucht naar Delhi waar we aansluitend verder vliegen naar Udaipur, de meest romantische stad van Rajasthan en idyllisch gelegen in een vallei, omringd door de Aravalli heuvels. Deze woestijnstad is een oase van kleur te midden van een kaal en dor landschap. Als de weersomstandigheden het toelaten maken we een ontspannende boottocht op het Picholameer. Hierna rijden we naar het mooie TRIDENT HOTEL voor het diner en overnachting. (O,snacklunch,D)

DAG 6: UDAIPUR

We maken na het ontbijt een ochtendwandeling langs de groentemarkt, kuieren door de straatjes van de oude stad en brengen vervolgens een bezoek aan de actieve Jagdish tempel. Die tempel is gewijd aan de heerser van het universum, een reïncarnatie van Vishnu. We lunchen in een lokaal restaurant en gaan daarna door een levendig deel van de stad naar het grootse City Palace dat de hele stad domineert. Dit indrukwekkende paleis is grotendeels tot museum omgebouwd, maar de huidige maharadja heeft er nog steeds zijn privévertrekken. We verkennen dit doolhof van kamers, binnenplaatsen en smalle gangetjes, terwijl we ook prachtige fresco’s in miniatuurstijl en felgekleurd glazen inlegwerk kunnen bewonderen. We dineren en overnachten in het hotel. (O,L,D)

DAG 7: UDAIPUR – MOUNT ABU

We rijden na het ontbijt naar Mount Abu, een mooi en vruchtbaar natuurgebied met beboste heuvels dat met zijn koel en aangenaam klimaat een geliefd vakantieoord is. Bij aankomst nemen we onze intrek in het mooie PALACE HOTEL. Na de lunch bezoeken we de Dilwara tempels, het belangrijkste pelgrimsoord van de jain. De silavats of beeldhouwers hebben het witte marmer op een ongelooflijke manier bewerkt. Hoewel de gebouwen er aan de buitenkant eerder sober uitzien, zijn de binnenwanden, de zuilen en zelfs de zoldering tot in de kleinste details gebeeldhouwd, net zoals kantwerk in steen. Rondom de tempels zitten de tirthankhara of godenbeelden statig voor zich uit te staren. We dineren en overnachten in het hotel. (O,L,D)

DAG 8: MOUNT ABU – RANAKPUR – DEOGARH

Na het ontbijt rijden we richting Deogarh. Onderweg brengen we een bezoek aan Ranakpur. Deze site, gelegen in de heuvels van Aravalli, is een van de belangrijkste centra van de jain en bijgevolg een bekend pelgrimsoord. Deze befaamde Jaïn tempel werd helemaal opgetrokken uit ragfijn bewerkte witte marmer. Tijdens de 15e eeuw werd rond een centraal schrijn een complex van open binnenplaatsen en kamertjes ontworpen, omgeven door een woud van 1.444 minutieus bewerkte pilaren. Geen twee zijn aan elkaar gelijk. Alle zuilen zijn prachtig versierd met mythologische figuren en bloemmotieven. Na de lunch in een lokaal restaurant rijden we door naar Deogarh, waar we verblijven in het eenvoudige Heritage hotel DEOGARH MAHAL. We dineren en overnachten in het hotel. (O,L,D)

DAG 9: DEOGARH – JAIPUR

Na het ontbijt, vertrekken we naar Jaipur, de Roze Stad. De stad dankt haar naam aan de rozerode kleur van zandsteen waaruit de huizen zijn opgetrokken. We lunchen in een lokaal restaurant. Naarmate we onze eindbestemming van de dag naderen, neemt de drukte toe. Het aantal inwoners van deze bruisende stad wordt inmiddels geschat op meer dan zes miljoen. Na aankomst betrekken we de kamers in het TAJ JAI MAHAL PALACE. In de late namiddag verkennen we de kleurrijke bazaar. We dineren en overnachten in het hotel. (O,L,D)

DAG 10: JAIPUR: AMBER

Na het ontbijt vertrekken we naar het Amber fort, net buiten Jaipur. Hier wacht ons een subliem voorbeeld van Rajput architectuur. De vertrekken van de maharadja zijn rijkelijk versierd met ingelegd ivoor, spiegelende caissondecoratie, stucwerk en lambriseringen vervaardigd uit marmer. We komen er eveneens meer te weten over het leven van de haremvrouwen. We rijden terug naar Jaipur waar we lunchen in een authentieke haveli. ‘s Namiddags verkennen we de stad. Jaipur is van oudsher een druk handelscentrum met tussen de ontelbare stalletjes en winkeltjes het statige City Palace, nog steeds gedeeltelijk bewoond door de maharadja. Elementen van Rajput en Mogol architectuur vloeien er samen tot een prachtig geheel. Vervolgens bezoeken we Jantar Mantar, het grootste astronomisch observatorium ter wereld opgetrokken uit natuursteen. We dineren en overnachten in het hotel. (O,L,D)

DAG 11 : JAIPUR – KEOLADEO – FATEHPUR SIKRI – AGRA

Na een vroeg ontbijt zetten we onze reis verder, maar we stoppen eerst nog voor een foto aan de Hawa Mahal of het Paleis der Winden. Vanachter de façade van dit eigenaardige bouwwerk konden de vrouwen van de maharadja destijds het leven op straat en de koninklijke processies gadeslaan. De bus brengt ons tot Bharatpur waar de gidsen-ornitologen wachten om ons te begeleiden in het uitzonderlijke Keoladeo vogelpark. In het uitgestrekte moerasland komen vooral diverse eendensoorten broeden. Ook de gekleurde ooievaar bezet met immense nesten de lage boomstruiken van het park. Na de lunch bezoeken we de Verlaten Stad van het oude Mogolrijk, Fatehpur Sikri. Deze 16e-eeuwse zandstenen hoofdstad van Akbar de Grote is onwaarschijnlijk goed bewaard gebleven. Even plots als de keizer de stad liet bouwen, is hij er ook weer weggetrokken, gedwongen door een groot tekort aan drinkwater. Er is gelukkig veel intact gebleven, waardoor we er een uitgelezen staaltje Mogol architectuur kunnen bewonderen. We wandelen door de verlaten plaatsen van Akbar’s paleis waar de keizer nog bijna tastbaar aanwezig is. Hierna rijden we verder naar Agra, gelegen in een bocht van de Yamuna rivier, naar het TRIDENT HOTEL waar we dineren en overnachten. (O,L,D)

DAG 12: AGRA

Vroeg in de ochtend bezoeken we dé parel van de islamitische architectuur; de Taj Mahal. Deze droom van marmer werd in de 17e eeuw als mausoleum gebouwd in opdracht van Mogol vorst, Shah Jahan, voor zijn geliefde echtgenote. Niet minder dan 20.000 bouwlieden werden ingezet en beroemde kunstenaars verfijnden het megalomane kunstwerk. De geraffineerde techniek van inlegwerk in marmer is sinds de bouw van de Taj onveranderd gebleven. Na het ontbijt in het hotel bezoeken we het indrukwekkende Rode Fort. De massieve muren van zandsteen die in de 16e eeuw werden opgetrokken, verbergen een immens paleis met talrijke kamers, vertrekken, appartementen, residenties, gesloten tuinen en verborgen waterplaatsen. Met elegante zuilen en versierde bogen vloeien hier hindoeïstische en islamitische tradities samen in een architecturaal spel van pracht en praal. We keren terug naar het hotel voor de lunch en in de namiddag brengen we een bezoek aan de graftombe van Itimad ud-Daulah, de schatmeester van het Mogol rijk. Deze tombe wordt vaak omschreven als een marmeren juwelenkistje dankzij haar sublieme combinatie van wit marmer, gekleurde mozaïek, ingelegde natuursteen en fraai bewerkte schermen. We dineren en overnachten in het hotel. (O,L,D)

 

DAG 13: AGRA – JHANSI – ORCHHA – KHAJURAHO

Na een vroeg ontbijt brengt de bus ons naar het treinstation van Agra en even later spoort de Shatabdi Express ons in iets meer dan drie uur tijd naar Jhansi. Van hieruit rijden we met de bus verder naar het middeleeuwse stadje Orchha waar we genieten van de lunch. Orchha, gelegen in een beschutte bocht van de Betwa rivier, ademt een unieke sfeer uit. Indien de tijd het toelaat brengen we een kort bezoek aan het Jehangirpaleis. Daarna rijden we verder naar Khajuraho. Vierhonderd jaar lang was dit de hoofdstad van de Chandellas. Volgens een legende werd deze dynastie genoemd naar de zoon die de maangod Chandra bij een lieftallige prinses had verwekt. De Chandellas kenden een ongeëvenaard hoogtepunt van macht en invloed gedurende de 10e en de 11e eeuw. In die tijd werden hier om en bij de 85 tempels opgetrokken die later stilletjes in vergetelheid raakten en pas in 1839 toevallig door een Engelse legeringenieur werden ontdekt. Vandaag behoren die tempels tot de mooiste monumenten uit de middeleeuwse bouwkunst. We dineren en overnachten in het RADISSON JASS HOTEL. (O,L,D)

DAG 14: KHAJURAHO

We trekken na het ontbijt naar het indrukwekkende westelijke en oostelijke tempeldomein van Khajuraho. Iedere bezoeker wordt hier overweldigd door de erotische taferelen op de tempelfrontons die tot de mooiste creaties behoren die ooit door de mens werden gebeeldhouwd. De symboliek hiervan duidt op het overwinnen van de begeerte op weg naar de bevrijding van de ziel. Na de lunch rijden we naar het Panna Nationaal Park, dit minder gekende park huisvest niet alleen de Indiase tijger, maar ook het Indische luipaard, de chital, het Sambar hert en lippenbeer, dit samen met meer dan 200 vogelsoorten, omgeven door een mooie natuur. We dineren en overnachten in het RADISSON JASS HOTEL (O,L,D)

DAG 15: KHAJURAHO – VARANASI

We trekken na het ontbijt naar het indrukwekkende westelijke tempeldomein van Khajuraho. Iedere bezoeker wordt hier overweldigd door de erotische taferelen op de tempelfrontons die tot de mooiste creaties behoren die ooit door de mens werden gebeeldhouwd. De symboliek hiervan duidt op het overwinnen van de begeerte op weg naar de bevrijding van de ziel. We genieten van een vroege lunch in het hotel en rijden vervolgens naar de luchthaven voor een korte binnenlandse vlucht naar Varanasi. Na de middag maken we een indrukwekkende riksjatocht door een levendig deel van een van de oudste steden ter wereld en ook de meest heilige plaats voor de hindoes. Deze gelovigen komen dagelijks uit alle hoeken van de wereld om zich in de heilige Gangesstroom te baden, er te bidden en te offeren. De naam ‘Stad van het Spirituele Licht’ is dan ook zeer toepasselijk op deze belangrijke bidplaats waar de maalstroom van pelgrims, op zoek naar spirituele verlossing, onophoudelijk van en naar de rivier trekt. Hier word je geconfronteerd met alle facetten van het bestaan. Na het bijwonen van het avondritueel aan de ghats gaan we naar THE GATEWAY hotel voor ons diner en de overnachting. (O,L,D)

 

DAG 16: VARANASI – DELHI – BRUSSEL

Vandaag trekken we heel vroeg naar de oever van de Ganges om de rituele gebruiken van de pelgrims gade te slaan. Bij momenten komen massa’s gelovigen in een chaotisch gebeuren naar de ghats. Vanuit een bootje zien we hoe de rituele reinigingen verlopen. De meest opvallende rituelen zijn vanzelfsprekend de handelingen rond de overledenen. Ouderlingen slijten hier hun laatste dagen, omdat sterven in Varanasi een einde maakt aan de eeuwige kringloop van leven en dood. Crematies volgen elkaar in hoog tempo op langs de oever van de Ganges, terwijl de assen van de overledenen aan het water worden toevertrouwd. Alle facetten van het leven van deze orthodoxe hindoes komen aan bod. Het rituele gedeelte vindt ‘s morgens plaats en het spirituele ‘s avonds. Tijdens onze korte stadswandeling zien we deze historische stad stilletjes ontwaken. Bij terugkeer gaan we eerst ontbijten en vervolgens is er nog even tijd om van het hotel te genieten. Na de lunch vertrekken we naar de luchthaven voor een binnenlandse vlucht naar Delhi. We hebben een paar kamers beschikbaar in THE LEELA PALACE GURGAON, zodat we ons nog even kunnen opfrissen vooraleer te genieten van ons afscheidsdiner in het hotel. We nemen de transfer naar de luchthaven voor onze retourvlucht naar Brussel. (O,L,D)

india

DAG 17: BRUSSEL

We komen aan in Brussel.

Programma en prijzen van anders dan anders