India groepsreis

meerdere afreisdata - Schrijf je nu in

17-daagse rondreis door India

KANTWERK IN STEEN

 

in samenwerking met Anders Dan Anders

India: Rajputs en Mughals

Tijdens deze rondreis kom je in contact met alle grote culturen die dit continent bezit: jain, sikh, moslim en hindoe. Je vergaapt je aan de paleizen van de maharadja’s en kuiert door de steegjes van kleine steden. Cultuurliefhebbers komen hier ogen te kort, maar ook de natuur is niet te versmaden. Met wat geluk kan je de exclusieve Bengaalse tijger vastleggen op de gevoelige plaat.

Neem zeker ook een kijkje op de pagina van onze Zuid-India rondreis, Dravidische kleuren!

reisroute

 

 

india
india

DAG 1: BRUSSEL – AHMEDABAD

We vertrekken vanuit Brussel naar Ahmedabad. Na aankomst worden we naar het THE UMMED HOTEL gebracht waar we overnachten. 

DAG 2: AHMEDABAD

Voor onze eerste kennismaking met India staat de grootste stad van de deelstaat Gujarat op het programma. Eertijds gesticht aan de oevers van de Sabarmati rivier, ontwikkelde deze stad zich tot het ‘Manchester van de Oriënt’, zogenoemd omwille van de 19e-eeuwse textielindustrie. Maar de geschiedenis van de stad blijft onlosmakelijk verbonden met de persoon van Mahatma Gandhi. Van hieruit organiseerde hij de Satyagraha, de beweging van burgerlijke ongehoorzaamheid en geweldloos verzet tegen de Engelse koloniale regering. Behalve de Gandhi ashram, bezoeken we het oude stadsgedeelte waar de activiteiten rond de Jammu Mashid het straatbeeld bepalen. Ook de marktjes bij het fort zorgen voor een kleurrijk spektakel. Maar meest indrukwekkend is ongetwijfeld het bezoek aan de Adalaj stepwell (15e eeuw), een van de historische waterputten van de stad. Gebouwd tot vijf verdiepingen diep in de grond komt het voor als een prachtig ondergronds trappenpaleis. We dineren en overnachten in het hotel. (O,L,D)

DAG 3: AHMEDABAD – MOUNT ABU

De busrit naar Mount Abu voert ons van de voet van het Indiase Deccaanplateau naar de meest Westelijke uitloper van het Aravalligebergte. Hier, boven op een hoge berg van massief graniet, ligt het stadje Mount Abu. Door het uitgesproken gematigd klimaat is dit plaatsje uitgegroeid tot een geliefd vakantieoord. Maar ook staat Mount Abu bekend als pelgrimsplaats voor de Jaïn. De Dilwara tempels waar zij hun geloof belijden, zijn gebouwen die er aan de buitenkant eerder sober uitzien. Eenmaal binnen blijken echter alle binnenwanden, zuilen en zelfs de zoldering met beeldhouwwerk versierd. De kunstenaars getuigen van een verbluffend gevoel voor detail. Het ziet er uit als kantwerk in steen. We lunchen, dineren en overnachten in het PALACE HOTEL, een heritage eigendom van de Maharadja van Bikaner. (O,L,D)

DAG 4: MOUNT ABU – UDAIPUR

Na een korte rit bereiken we Udaipur, de meest romantische stad van Rajasthan, idyllisch gelegen bij het Picholameer. Deze woestijnstad is een oase van kleur te midden van een kaal en dor landschap. We kuieren door de straatjes en lopen binnen in het grootse City Palace. Dit indrukwekkende paleis dat de hele stad domineert, is grotendeels tot museum omgebouwd. Het is een doolhof van smalle gangetjes, kamers en binnenplaatsen, versierd met prachtige fresco’s in miniatuurstijl en inlegwerk van felgekleurd glas. De huidige maharadja heeft er nog steeds zijn privévertrekken. Als de weersomstandigheden het toelaten, maken we een ontspannende boottocht op het meer. We logeren in het mooie TRIDENT HOTEL, waar we eveneens dineren. (O,L,D)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

DAG 5: UDAIPUR – RANAKPUR – DEOGARH

Na het ontbijt rijden we richting Deogarh. Onderweg brengen we een bezoek aan de tempelsite van Ranakpur, gelegen in een vallei tussen de door de zon gegeselde heuvels. Dit befaamde schrijn voor de Jaïn werd opgetrokken uit ragfijn bewerkt wit marmer. In de loop van de 15e eeuw ontstond rond een centraal tabernakel een complex van open binnenplaatsen en kamertjes. Daar tussendoor staan 1.444 minutieus bewerkte pilaren als een onbeweeglijk woud. Geen twee zuilen zijn aan elkaar gelijk. Ze zijn prachtig versierd met mythologische figuren en bloemmotieven. Na een lunch in een lokaal restaurant rijden we door naar Deogarh, waar we verblijven in het eenvoudige heritage hotel DEOGARH MAHAL. We dineren en overnachten in het hotel. (O,L,D)

DAG 6: DEOGARH – JAIPUR

Wij reizen verder naar het noorden, naar de hoofdstad van de deelstaat Rajasthan, namelijk Jaipur. De vroegste aanzet tot de ontwikkeling van deze stad ontstond in de bergachtige omgeving van het Amberpaleis. Maar in de 18e eeuw begreep de Maharadja Jai Singh II dat de valleien te benepen waren voor uitgebreide urbanisatie en hij liet een compleet nieuwe stad optrekken op het nabijgelegen vlakke land. Het werd Jaipur of ‘De Ommuurde Stad’. Deze staat vandaag bekend als ‘de Roze Stad’, naar de rozerode kleur van de zandsteen waaruit de huizen zijn opgetrokken. Het verhaal gaat echter dat in 1876 de stad helemaal onder de roze verf werd gezet om het bezoek van Queen Victioria en de Prince of Wales meer luister bij te zetten. Nu is dit een metropool van handeltjes en winkeltjes, kleine ateliers en grote werkplaatsen. Hier wordt gekocht en verkocht, gemarchandeerd en verhandeld. Het aantal inwoners van deze bruisende megamarkt wordt inmiddels geschat op meer dan zes miljoen. We dineren en overnachten in het TAJ JAI MAHAL PALACE (OF 21 DK02 EN 21 DK03 SAMODE HAVELI). (O,L,D)

DAG 7 :JAIPUR, AMBER

Het Amber Fort is net buiten de ‘Walled City’ gelegen. Hier wacht ons een subliem voorbeeld van Rajput architectuur. De vertrekken van de maharadja zijn rijkelijk versierd met ingelegd ivoor, spiegelende caissondecoratie, stucwerk en lambriseringen vervaardigd uit marmer. We komen ook meer te weten over het leven van de haremvrouwen. We rijden terug naar Jaipur waar we lunchen in een authentieke haveli. Na de middag verkennen we het ommuurde stadsgedeelte. Jaipur is van oudsher een druk handelscentrum met centraal in het historisch centrum het statige City Palace. Het is nog steeds gedeeltelijk bewoond door de maharadja. Elementen van Rajput en Mogol architectuur vloeien er samen tot een prachtig geheel. Vervolgens bezoeken we de Jantar Mantar, het grootste astronomisch observatorium ter wereld opgetrokken uit natuursteen. We dineren en overnachten in het hotel. (O,L,D)

DAG 8: JAIPUR – RANTHAMBORE

Na de hectische stadservaring in Jaipur, trekken we naar het rustige natuurpark van Ranthambore. Het Ranthambore Nationaal Park kreeg ongeveer 40 jaar geleden het statuut van nationaal park en geldt als een van de meest geslaagde projecten van natuurbehoud in India. Het landschap heeft zich in zijn oorspronkelijke staat hersteld en bestaat nu vooral uit open, groene vlaktes afgewisseld met hoog doornig struikgewas. Zo kunnen we de dieren gemakkelijk zien tijdens onze tochten. Axisherten, Indiase gazellen, jakhalzen, hyena’s, caracals, junglekatten en zelfs luipaarden worden regelmatig gespot tussen de begroeiing. Het park is echter vooral bekend voor de observatie van de zeldzame Indiase tijger. Dankzij de open vlaktes aan de drinkpoelen krijgen we misschien de kans om deze indrukwekkende jager te fotograferen. We verblijven in het vernieuwde heritagepaleis NAHARGARH FORT. Na de middag genieten wij van een boeiende safari. (O,L,D)

DAG 9: RANTHAMBORE – KEOLADEO – FATEHPUR SIKRI – AGRA

We verlaten Ranthambore Nationaal Park per trein en rijden met de Shatabdi Express van Sawai Madhopur naar Bharatpur. Hier wachten gidsen-ornitologen om ons te begeleiden in het uitzonderlijke Keoladeo vogelpark. In het uitgestrekte moerasland komen vooral diverse eendensoorten broeden. Ook de gekleurde ooievaar bezet met immense nesten de lage boomstruiken van het park. Na de lunch bezoeken we de Verlaten Stad van het oude Mogolrijk, Fatehpur Sikri. Deze 16e-eeuwse zandstenen hoofdstad van Akbar de Grote is onwaarschijnlijk goed bewaard gebleven. Even plots als de keizer de stad liet bouwen, is hij er ook weer weggetrokken, gedwongen door een groot tekort aan drinkwater. Er is gelukkig veel intact gebleven, waardoor we er een uitgelezen staaltje Mogol architectuur kunnen bewonderen. We wandelen door de verlaten plaatsen van Akbar’s paleis waar de keizer nog bijna tastbaar aanwezig is. Hierna rijden we verder naar Agra, gelegen in een bocht van de Yamuna rivier, naar het TRIDENT HOTEL waar we dineren en overnachten. (O,L,D)

 

DAG 10: AGRA

Vroeg in de ochtend bezoeken we de parel van de islamitische architectuur: de Taj Mahal. Deze droom van marmer werd in de 17e eeuw als mausoleum gebouwd in opdracht van Mogol vorst Shah Jahan, voor zijn geliefde echtgenote. Volgens ooggetuigen zouden zo’n 20.000 bouwlieden en beroemde kunstenaars gedurende 20 jaar aan dit verfijnde kunstwerk samenwerken. De geraffineerde techniek van inlegwerk in marmer is sinds de bouw van de Taj tot vandaag onveranderd gebleven. Na het ontbijt in het hotel bezoeken we het indrukwekkende Rode Fort. De massieve muren van zandsteen verbergen een immens paleis met talrijke kamers, vertrekken, appartementen, residenties, gesloten tuinen en verborgen waterplaatsen. Met elegante zuilen en versierde bogen vloeien hier hindoeïstische en islamitische tradities samen in een architecturaal spel van pracht en praal. We keren terug naar het hotel voor de lunch en in de namiddag brengen we een bezoek aan de graftombe van de Itimad ud-Daulah, de schatmeester van het Mogol rijk. Deze tombe wordt vaak omschreven als een marmeren juwelenkistje dankzij haar sublieme combinatie van wit marmer, gekleurde mozaïek, ingelegde natuursteen en fraai bewerkte schermen. We dineren en overnachten in het hotel. (O,L,D)

india

DAG 11: AGRA – JHANSI – ORCHHA – KHAJURAHO

Na een vroeg ontbijt brengt de bus ons naar het treinstation van Agra en even later spoort de Shatabdi Express ons in iets meer dan drie uur tijd naar Jhansi. Van hieruit rijden we met de bus verder naar het middeleeuwse stadje Orchha waar we genieten van de lunch. Orchha, gelegen in een beschutte bocht van de Betwa rivier, ademt een unieke sfeer uit. Indien de tijd het toelaat brengen we een kort bezoek aan het Jehangirpaleis. Daarna rijden we verder naar Khajuraho. Vierhonderd jaar lang was dit de hoofdstad van de Chandellas. Volgens een legende werd deze dynastie genoemd naar de zoon die de maangod Chandra bij een lieftallige prinses had verwekt. De Chandellas kenden een ongeëvenaard hoogtepunt van macht en invloed gedurende de 10e en de 11e eeuw. In die tijd werden hier om en bij de 85 tempels opgetrokken die later stilletjes in vergetelheid raakten en pas in 1839 toevallig door een Engelse legeringenieur werden ontdekt. Vandaag behoren die tempels tot de mooiste monumenten uit de middeleeuwse bouwkunst. We dineren en overnachten in het RADISSON JASS HOTEL. (O,L,D)

DAG 12: KHAJURAHO – VARANASI

We trekken na het ontbijt naar het indrukwekkende westelijke tempeldomein van Khajuraho. Iedere bezoeker wordt hier overweldigd door de erotische taferelen op de tempelfrontons die tot de mooiste creaties behoren die ooit door de mens werden gebeeldhouwd. De symboliek hiervan duidt op het overwinnen van de begeerte op weg naar de bevrijding van de ziel. We genieten van een vroege lunch in het hotel en rijden vervolgens naar de luchthaven voor een korte binnenlandse vlucht naar Varanasi. Na de middag maken we een indrukwekkende riksjatocht door een levendig deel van een van de oudste steden ter wereld en ook de meest heilige plaats voor de hindoes. Deze gelovigen komen dagelijks uit alle hoeken van de wereld om zich in de heilige Gangesstroom te baden, er te bidden en te offeren. De naam ‘Stad van het Spirituele Licht’ is dan ook zeer toepasselijk op deze belangrijke bidplaats waar de maalstroom van pelgrims, op zoek naar spirituele verlossing, onophoudelijk van en naar de rivier trekt. Hier word je geconfronteerd met alle facetten van het bestaan. Na het bijwonen van het avondritueel aan de ghats gaan we naar THE GATEWAY hotel voor ons diner en de overnachting. (O,L,D)

 

DAG 13: VARANASI – DELHI

india

Vandaag trekken we heel vroeg naar de oever van de Ganges om de rituele gebruiken van de pelgrims gade te slaan. Bij momenten komen massa’s gelovigen in een chaotisch gebeuren naar de ghats. Vanuit een bootje zien we hoe de rituele reinigingen verlopen. De meest opvallende rituelen zijn vanzelfsprekend de handelingen rond de overledenen. Ouderlingen slijten hier hun laatste dagen, omdat sterven in Varanasi een einde maakt aan de eeuwige kringloop van leven en dood. Crematies volgen elkaar in hoog tempo op langs de oever van de Ganges, terwijl de assen van de overledenen aan het water worden toevertrouwd. Alle facetten van het leven van deze orthodoxe hindoes komen aan bod. Het rituele gedeelte vindt ‘s morgens plaats en het spirituele ‘s avonds. Tijdens onze korte stadswandeling zien we deze historische stad stilletjes ontwaken. Bij terugkeer gaan we eerst ontbijten en vervolgens is er nog even tijd om van het hotel te genieten. Na de lunch vertrekken we naar de luchthaven voor een binnenlandse vlucht naar Delhi. Bij aankomst nemen we de transfer naar hotel THE LEELA AMBIENCE GURGAON waar we dineren en overnachten. (O,L,D)

DAG 14: DELHI

Na het ontbijt rijden we naar het oude stadsdeel van Delhi. We komen langs het Rode Fort of de Citadel van Shahjahanabad gelegen aan de Yamuna rivier. We brengen een bezoek aan de indrukwekkende moskee Jama Masjid. Gebouwd in de 17e eeuw is het tot op heden de grootste bidplaats voor de moslims in de Indiase hoofdstad. Tijdens de bidstonden kunnen hier maar liefst 25.000 gelovigen plaatsnemen. Deze moskee mag ongetwijfeld pronken met haar twee ranke minaretten die trots boven de oude stad verheven zijn. Dagelijks heerst hier een onvoorstelbare drukte. Auto’s, taxi’s, bussen, riksja’s en andere opvallende voertuigen zorgen voor een chaotische sfeer. We wandelen door de smalle straatjes langs de Chandni Chowk, een van de oudste en drukste markten van Oud Delhi. In het midden van deze levendige stad zijn we getuige van de verkooppraktijken van Indiase zakenlui. Er heerst volle bedrijvigheid in de ambachtelijke ateliers met hun wijd geopende poorten. Hier vinden we eethuisjes naast winkeltjes en straatventers met allerhande koopwaren. We lunchen in een lokaal restaurant. In de namiddag brengen we een bezoek aan het nieuwe Delhi, ontworpen en gebouwd omstreeks 1920 door Sir Edwin Landseer Lutyens. De Engelse koloniale overheersing was toen op zijn absolute hoogtepunt. Rajpath is de ceremoniële laan die ons langs de India Gate, de presidentiële residentie en het parlementsgebouw leidt. Kleine paleizen van maharadja’s, regionale residenties, prachtige parken en weelderige tuinen kleuren de stad. We bezoeken het praalgraf van Humayun, de tweede Mogol keizer. Dit in rode zandsteen opgetrokken grafmonument uit de 16e eeuw bevat alle stijlelementen die we ook in de prachtige Taj Mahal terugvinden. We dineren en overnachten in het hotel. (O,L,D)

india

DAG 15: DELHI – AMRITSAR

Na het ontbijt begeven we ons naar de luchthaven voor de binnenlandse vlucht naar Amritsar, de spirituele hoofdstad van de sikhs. De stad werd in 1579 gesticht en betekent letterlijk ‘Vijver van Ambrozijn’.Bij aankomst in Amritsar genieten we eerst van de lunch, waarna we de stad uitrijden en samen met talloze Indiase bezoekers en pelgrims de dagelijkse sluiting van de grens met Pakistan bij aan de grensovergang van Wagah. Hier viert het nationalisme hoogtij, want vervuld van nationale trots schreeuwen duizenden getuigen ‘Hindusthan zindabad’ (India zal overwinnen).We keren terug naar de stad en nemen onze intrek in het HYATT HOTEL waar we ook dineren.Na het diner bezoeken we het hoogtepunt van Amritsar, de Gouden Tempel, deze behoort tot één van de mooiste gebouwen van India.Na zonsondergang baadt hij in een feeëriek licht. Na dit adembenemende schouwspel keren we terug naar het hotel voor de overnachting.(O,L,D)

DAG 16: AMRITSAR – BRUSSEL

We genieten van een heerlijk ontbijt.Voor de middag bezoeken we de Gouden Tempel, het eeuwenoude spirituele en culturele centrum van de sikhgemeenschap. Omgeven door een labyrint van kleine straatjes en beschut door witmarmeren paleizen drijft het Allerheiligste als een gouden schrijn op het kleine Sarovarmeer. De koepel van de dom werd met 400 kilogram goud bekleed. Vrijwilligers serveren gratis maaltijden aan iedere bezoeker. De vier toegangspoorten, gericht naar de vier windrichtingen, benadrukken het belang van openheid en tolerantie. Voor de sikhs bestaat geen kastensysteem en reizigers van overal ter wereld zijn hier welkom. Naast de tempel bevindt zich de Akal Takht of de Onsterfelijke Troon, de hoogste zetel van de sikhautoriteiten en tegelijk een wapenopslagplaats. Het leven in de tempel gaat dag en nacht onverminderd door. Belangrijk zijn de processies die Het Boek, de Guru Granth Sahib, ‘s ochtends naar de bidplaats en ‘s avonds naar een rustzaal brengen. Na de lunch in het hotel genieten we van de laatste momenten van dit betoverende land.Na een gezellig diner nemen we afscheid van de hectische maar boeiende Indiase levensstijl en worden we naar de luchthaven gebracht voor onze terugvlucht. (O,L,D)

 

DAG 17: BRUSSEL

We komen aan in Brussel.