18-daagse rondreis door Namibië, Botswana & Zimbabwe: met de stromen mee
Begeleide groepsreis met anders dan anders
Tussen water en bush
Tijdens deze unieke combinatiereis langs Afrika’s meest ongerepte stukken wildernis, wisselen aparte lokale contacten, 4×4 game drives en safariboottochten elkaar af. Van de droge savanne van Bushmanland tot de streek van het altijd vloeiende water: de Caprivistrook. We varen in de Okavangodelta langs lagunes, moerasland en papyruskanalen, hét ideale leefgebied van honderden soorten watervogels en een ontzettend rijk wildleven. In het ongetemde Moremi Game Reserve gaan we op zoek naar de zeldzame wilde hond. Het magnifieke decor van de Makgadikgadi zoutpan en de door olifanten bezette oevers van Chobe National Park roepen de magie van het tijdloze Afrika op. Kers op de taart: een bezoek aan het meest spectaculaire natuurfenomeen van het Afrikaanse continent: de Victoriawatervallen!
Reisroute
DAG 1 BRUSSEL – WINDHOEK (NAMIBIË)
We vertrekken vanuit Brussel naar Windhoek.
DAG 2 WINDHOEK
We komen aan op de luchthaven van Windhoek waar onze reisleid(st)er ons verwelkomt. Na de kennismaking met onze lokale chauffeur en zijn unieke safaritruck rijden we richting THULE HOTEL, waar we inchecken. Tijdens een kort stadsbezoek snuiven we de koloniale sfeer op van de netste hoofdstad van Afrika: multicultureel en met duizenden contrasten in kleur, stijl en architectuur. Koloniale gebouwen zoals de Tintenpalast en de Duits Lutherse kerk herinneren aan het Duitse koloniale verleden. Het centrum toont dan weer het stadsgedeelte van een land in volle ontwikkeling. Na ons bezoek vertrekken we richting het hotel waar we genieten van een drankje en wat versnaperingen voor we ons klaarmaken voor het diner. (D)
DAG 3 WINDHOEK – WATERBERG
Na het ontbijt laten we Windhoek achter ons, want we gaan op zoek naar water in dit immense woestijnland. We rijden rechtstreeks over de B1 naar Okahandja, het centrum bij uitstek van de Herero. De rode zandsteen van het Waterberg Plateau is begroeid met frisgroene struiken en biedt reeds duizenden jaren een wijde verscheidenheid aan flora en fauna. Op sommige plaatsen torent dit plateau tot 420 meter boven de omgeving uit en overziet het de omliggende Kalahari bushsavanne. Het Waterberg Plateau en een omliggend gedeelte van 41.000 hectare werden in 1972 uitgeroepen tot nationaal park. Het bovenste gedeelte is grotendeels onbereikbaar voor de mens en is uitermate geschikt voor heruitzetting van bedreigde diersoorten, weg van stropers en roofdieren. Hier heerst een subtropisch klimaat. De man die dit plan uitwerkte is Bernabé de la Bat. Het herintegratieprogramma van de Namibische regering loopt zo goed dat een overschot aan dieren vaak wordt overgebracht naar de andere natuurparken in het land. Afrika’s grootste antilope, de eland, durft hier samen te troepen met meer dan 100 soortgenoten, maar ook de geesten van de gesneuvelde Hererokrijgers zweven hier nog weleens rond. Aan dit gebied is een heel stuk interessante koloniale- en oorlogsgeschiedenis vooraf gegaan. De historie van de Herero is dan ook te boeiend om aan ons te laten voorbij gaan. We komen aan in de WATERBERG WILDERNESS LODGE waar we genieten van een heerlijke lunch. In de namiddag gaan we tijdens een 4×4 safari van ongeveer twee-drie uur op zoek naar neushoorns en hun andere bush vrienden: giraffen, elanden, oryxen, rode hartebeesten, kudu’s en blauwe wildebeesten. We dineren en overnachten in de lodge. (O,L,D)
DAG 4 WATERBERG – GROOTFONTEIN
Na een stevig ontbijt vertrekken we richting Grootfontein. Deze stad in het noorden van Namibië ligt op 1.310 meter boven de zeespiegel. We bevinden ons in de zogenaamde maïsdriehoek, een Namibisch begrip voor een bijzonder vruchtbaar gebied waar jaarlijks 550 millimeter regen valt. Landerijen met gewassen bepalen het landschap vooraleer we het pad aanvatten naar de Kavangostreek. Bijzonder interessant is de geologie van dit gebied met haar talrijke grotten in de kalkbergen. De benamingen San, Khwe, Sho, Bushmen en Basarwa zijn allemaal mogelijkheden om de jager-verzamelaars te omschrijven van deze volkeren in Zuidelijk Afrika. Er hangen echter heel wat negatieve connotaties vast aan deze door buitenstaanders gegeven omschrijvingen. De groepen onderscheiden zich liever van de anderen door zich de volgende namen aan te meten: Ju/’hoansi en !Kung (De uitroep- en andere leestekens geven aan wanneer zij tijdens het spreken met hun tong klikken, de zogenaamde kliktaal). Het merendeel noemt zich liever Bushmen wanneer de hele groep omschreven wordt. De streek waar we naartoe rijden is het voormalige thuisland van de Bushmen van Namibië. We komen aan in FIUME BUSH CAMP waar we lunchen en in de namiddag een rondleiding krijgen op de veeboerderij en houtskoolmakerij van de eigenaar. ‘s Avonds dineren we in onze bushcamp. (O,L,D)
DAG 5 GROOTFONTEIN: BUSHMAN ERVARING
Vandaag staat in het teken van de Bushman. Fiume is het thuisland van de Ju/’hoan San of bushmannen. Het ligt tegen de bewaringsgebieden van de Nyae Nyae en Nna Jaqna aan. Toerisme levert de Sangemeenschap geld op, zodat zij voedsel en andere zaken kunnen kopen. Vandaag gaan we op jacht: we gaan samen met de bushmannen boogschieten, veldvoedsel verzamelen en we helpen bij het maken van jachtwapens. We genieten ook van hun traditionele- en genezingsdansen. Wisten jullie dat Bushmannen voor 80 procent vegetarisch leven? En dat de navelstreng bij de geboorte door de moeder wordt bewaard tot haar zoon of dochter het nest definitief heeft verlaten? Of nog: dat er onder de kleine Bushmangemeenschappen geen haat, jaloezie of arrogantie bestaat? Alles wordt onder elkaar gelijk verdeeld en wie te grijpgraag is, wordt uit de groep gezet en moet alleen verder. Wat zoveel betekent als eenzame opsluiting. We genieten van alle maaltijden en nog een overnachting in het camp.(O,L,D)
DAG 6 GROOTFONTEIN – RUNDU
Na het ontbijt verlaten wij Bushmanland en trekken we naar een heel andere regio waar de droogte niet langer overheerst. We gaan immers naar de streek van het altijd vloeiende water. Enkel de noordelijke en de zuidelijke grenzen van Namibië hebben permanent stromende rivieren. Na de ‘kaplyn’ of ‘rooilyn’ aan de Mururani-hekken komen we voorbij Rundu, de hoofdstad van Oost-Kavango, op de grens met Angola en aan de oevers van de Kavango rivier. Deze stad telt momenteel zo’n 80.000 inwoners en blijft nog steeds snel groeien. Het volk, de Kavango, zijn gekend om hun houtsnijwerk. Ze zijn echter ook uit een ander soort hout gesneden dan de overige Namibiërs: rooms-katholiek, bescheiden en vriendelijk, gastvrij en helemaal niet opdringerig. De Kavango, ook gekend onder de naam vaKavango, zijn van Bantoe oorsprong en leven aan de Namibisch-Angolese grens. Slechts 20 procent van hen woont niet aan de Kavango rivier zelf, maar meer landinwaarts. Ze leven vooral van visvangst, veeteelt en het telen van graangewassen (vooral mahango, sorghum). Onderweg komen we verschillende dorpjes tegen. In de namiddag maken we een boottocht (onder voorbehoud van wijziging door het waterniveau) bij zonsondergang en worden we op een drankje en hapje getrakteerd. Een rijkdom aan verschillende vogels (visarenden, ijsvogels, hadada, enzovoort) en lawaaierige nijlpaarden maken deel uit van het mooie decor. In HAKUSEMBE RIVER LODGE lunchen, dineren en overnachten we. (O,L,D)
DAG 7 RUNDU – CAPRIVI/DIVUNDU
Na het ontbijt zetten we onze tocht verder door de Caprivistrook richting het oosten van Namibië. Deze smalle strook land, met een gemiddelde breedte van 30 kilometer, dankte tot 2013 haar naam aan de Duitse rijkskanselier generaal graaf Leo von Caprivi. Deze zone werd aan de voormalige Duitse kolonie Duits-Zuidwest-Afrika toegevoegd in 1890 na onderhandelingen met Engeland over Zanzibar, Helgoland en delen van het huidige Botswana tijdens het zogeheten Zanzibarverdrag. Duitsland wilde met de Caprivistrook een verbinding creëren met Duits-Oost-Afrika (het huidige Tanzania), een van haar andere kolonies in Afrika. Na de Eerste Wereldoorlog in 1918 werd de Caprivistrook aan de Britse kolonie Betshuanaland toegevoegd. Vanaf 1929 kwam de strook toe aan Zuidwest-Afrika dat door Zuid-Afrika werd bestuurd en sinds de onafhankelijkheid van Namibië behoort ze tot dat land. Tijdens de onafhankelijkheidsstrijd tussen 1960 en 1990 was de Caprivistrook door de Zuid-Afrikaanse autoriteiten van de buitenwereld afgesloten. Er waren geheime militaire basissen en het gebied was constant in staat van oorlog. In 1990 was Caprivi opnieuw een strijdtoneel. De Caprivi Liberation Army (CLA) streefde naar afscheiding van Namibië. Momenteel loopt er nog altijd een proces tegen een aantal vrijheidsstrijders die sindsdien opgesloten zitten en wachten op hun eindvonnis. In de namiddag komen we aan in het DIVAVA OKAVANGO RESORT & SPA. Daarna nemen we een boot en genieten we van een adembenemend uitzicht over de Kavango en de Popawatervallen. Vanop een nabijgelegen eilandje smaken we al deze pracht met een ‘skemerkelkie’ in de hand. (O,L,D)
DAG 8 CAPRIVI: MAHANGO EN BUFFALO NATIONAAL PARK
Na het ontbijt bezoeken we het Buffalo Nationaal Park dat zich op een tiental minuten rijden van Divava bevindt. Het is een klein en timide natuurpark met een grote concentratie aan exclusief wild. Hier gaan we op zoek naar olifanten, buffels, leeuwen en luipaarden (vier van de Big Five – geen neushoorns), maar ook naar alle andere dieren die de African bush huisvest. We lunchen in de lodge en in de namiddag hernemen we ons safari avontuur, maar dit keer in het Mahango Nationaal Park waar we meer dan 400 vogelsoorten kunnen spotten. We dineren en overnachten in het resort. (O,L,D)
DAG 9 CAPRIVI/DIVUNDU – MAUN (BOTSWANA)
Na het ontbijt verlaten we Namibië en rijden we de grens over naar Botswana. Vandaag nemen we lunchpakketten mee voor onderweg aangezien we een lange route voor de boeg hebben. De vele potholes zorgen voor een slalomrit langs de rand van de Okavangodelta. We rijden voorbij het stadje Maun, de poort naar de Okavangodelta en Moremi. In de late namiddag komen we aan in THAMALAKANE RIVER LODGE waar we nog van een korte sundowner boottocht bij genieten vooraleer we dineren. Deze lodge is prachtig gelegen op de oevers van de Thamalakane rivier en vlakbij het bekende Moremi Game Reserve. (O,picknicklunch,D)
DAG 10 MAUN: MOREMI GAME RESERVE
Na een vroege wake-upcall en ontbijt vertrekken we naar het bekende Moremi Game Reserve. Dit reservaat is het oudste beschermde gebied in de Okavangodelta. Moremi is de thuishaven van een aantal bedreigde diersoorten, zoals jachtluipaarden, witte en zwarte neushoorns, de Afrikaanse wilde honden en leeuwen. Het reservaat telt ook meer dan 500 vogelsoorten en 1.000 plantsoorten waardoor haar ecosysteem tot het rijkste in Afrika behoort. De Okavangodelta staat dan ook op de Unesco werelderfgoedlijst en Moremi beslaat 40% van dit beschermde gebied. De Okavango rivier is de levensader van de Delta en van het Moremi Game Reserve. De rivier ontspringt in het gebergte van Angola, 1.600 kilometer westwaarts, en stroomt tot diep in Botswana. Het duurt zes maanden vooraleer een waterdruppel zijn eindbestemming heeft bereikt. Aangezien de rivier de oceaan niet kan bereiken en eindigt in het zand van de droge Kalahariwoestijn vormt het Afrika’s grootste oase. We lunchen op een idyllisch plekje binnen in het park. We dineren en overnachten in de lodge. (O,picknicklunch,D)
DAG 11 MAUN – GWETA/MAKGADIKGADI PANS
Na het ontbijt rijden we naar Gweta en verkennen we hier een volledig ander gebied van Botswana: de Makgadikgadi Pans en de Kalahariwoestijn. Het is een afgelegen en weidse regio met eindeloze horizonten en omgekeerde bomen van meer dan 4.000 jaar oud: de baobabs. We komen aan in PLANET BAOBAB en genieten van onze lunch. In de namiddag maken we een lichte natuurwandeling in de omgeving met een lokale gids en focussen we ons op de groep baobabs en andere lokale woestijnplanten. We sluiten onze dag af met een welverdiend sundowner drankje. Planet Baobab is een buitenbeentje voor wat al onze overnachtingen op deze reis betreft. Haar unieke ligging aan de rand van de Ntwetwe zoutvlakte en de uiterst traditionele kamers maken dit verblijf onvergetelijk. We dineren en overnachten in de lodge. (O,L,D)
DAG 12 GWETA/MAKGADIKGADI PANS
Vandaag nemen we ons ontbijt mee voor ons bezoek aan de Makgadikgadi Pans. We keren terug naar de lodge voor de lunch. Het Makgadikgadi Game Reserve is een zoutpan van 3.900 km² en bevindt zich in het midden van de droge savanne van Noord-Oost Botswana. Het is een van de grootste zoutvlaktes ter wereld en doet sterk denken aan de Etosha pan van Noord-Namibië. Het is een overblijfsel van het ooit enorme Makgadikgadimeer. Technisch gesproken is dit niet een enkele pan, maar wordt het gevormd door meerdere pannen met een zandwoestijn die ertussen loopt. De grootste pannen zijn de Sua (Sowa), Nwetwe and Nxai. De pannen zijn in feite een zoutwoestijn waarvan de enige begroeiing bestaat uit een laag blauw-groene algen. Het is een uitgesproken gebied voor migrerende gnoes en een van Afrika’s grootste concentraties aan zebra’s. Voeg daar nog de grotere predatoren aan toe die in hun kielzog komen jagen. Waadvogels zoals eenden en ganzen, maar ook pelikanen komen er een tijd van het jaar verblijven. Een grote populatie van flamingo’s komt hier haar voedsel zoeken zolang er voldoende water is. In de namiddag bezoeken we het nabijgelegen dorpje Gweta en snuiven we er de couleur locale op onder begeleiding van onze lokale gids. We dineren en overnachten in de lodge. (ontbijtbox,L,D)
DAG 13 GWETA/MAKGADIKGADI PANS – CHOBE
Na het ontbijt beginnen we aan onze lange route richting Chobe. We komen aan in CHOBE BUSH LODGE waar we de volgende twee nachten zullen verblijven. In de namiddag maken we een beklijvende sundowner boottocht en kijken we met een drankje in de hand naar alweer een schitterende Afrikaanse zonsondergang. Kuddes olifanten die de brede Chobe rivier overzwemmen om te gaan grazen aan de andere kant, krokodillen die bewegingsloos en op reikafstand onze voorbijvarende boot liggen te beloeren, vissers in het riet, enzovoort. Het maakt allemaal deel uit van een magnifiek decor. Deze lange en rustige rondvaart brengt ons naar een vierlandenpunt waar Namibië, Botswana, Zambia en Zimbabwe zich druk maken over de grensbepalingen. Het hoeft vast niet te verbazen dat de veiligheidsdiensten hier vaak onwetende vissers aanhouden, omdat niemand precies weet waar hun grondgebied nu exact ligt. We dineren en overnachten in onze lodge. (O,picknicklunch,D)
DAG 14 CHOBE
Na een vroege wake-up call gaan we, met de 4×4 safarivoertuigen en onder begeleiding van Engelstalige rangers van de lodge, op game drive in het Chobe National Park. Het nationaal park dankt zijn naam aan de Chobe rivier en is zowat 11.700 km² groot (één derde van België). Moerassen, vloedvelden en wouden wisselen elkaar moeiteloos af. Dit is het land van het grote wild waar kuddes buffels en olifanten concurreren met grote troepen leeuwen. De Chobe rivier stroomt langs het noordelijk gedeelte van het park waar het wild steeds weer komt drinken. Roofvogels maken hun nesten graag bij de rivier en er is een overvloed aan trek- en waadvogels. De Chobe, 1.500 kilometer lang, ontspringt ook in de hooglanden van Angola en draagt daar nog de naam Linyanti. Ze stroomt door de Caprivistrook naar het moeras van de Linyanti rivier. Wanneer ze haar weg verder zet in oostelijke richting verandert haar naam in Chobe. Ze loopt door Angola, Zambia, Botswana en Namibië. Na de ochtendsafari keren we terug naar de lodge voor een stevig ontbijt. We genieten van een korte siësta en een late lunch vooraleer we terug met onze 4×4 op safari gaan. We dineren en overnachten in de lodge. (O,L,D)
DAG 15 CHOBE – VICTORIA FALLS (ZIMBABWE)
Vandaag bezoeken we het derde en laatste land van onze rondreis: Zimbabwe. Onze safaritruck brengt ons via Kazangula over de grens naar Zimbabwe. Let op, hier hebben we het gepaste bedrag van 30 USD per persoon (prijs onder voorbehoud van wijzigingen) nodig voor het visum. Na de grensformaliteiten zetten we onze tocht verder naar Victoria Falls. Het dorp ontstond in 1901 toen de Engelsen de mogelijkheid onderzochten om er een hydro-elektrische centrale te bouwen. De spoorweg naar Bulawayo (440 kilometer verderop) zorgde voor nog meer uitbreiding en was net op tijd klaar voor de opening van de brug in 1905. Hierdoor kwam een verbinding tot stand tussen Zimbabwe en Zambia. We komen aan in de A’ZAMBEZI RIVER LODGE waar we samen lunchen. In de namiddag hebben we wat vrije tijd om te genieten van het zwembad. We bevinden ons op een gedroomde locatie langs de oever van de Zambezi rivier. We dineren en overnachten in onze lodge. (O,L,D)
DAG 16 VICTORIA FALLS
Na het ontbijt bezoeken we de wereldberoemde Victoriawatervallen. De lokale stam, de Kololo, noemt de watervallen Mosi oa Tunya, de rook die dondert. Het lawaai van de watervallen kan immers gehoord worden tot op een afstand van 40 kilometer en de mist boven de vallen gaat tot 400 meter hoog. De waterdamp kan tot 50 kilometer ver gezien worden. Zij behoren tot de zeven wereldwonderen en zijn een van de grootste en spectaculairste watervallen ter wereld. De watervallen zijn 1,7 kilometer wijd en elke minuut valt er 550 miljoen liter water naar beneden over een diepte van 70 tot 108 meter wanneer de Zambezi op zijn sterkst stroomt in april. Dit is het einde van het regenseizoen. De Victoriawatervallen bestaan eigenlijk uit vijf verschillende watervallen. Vier ervan liggen op het grondgebied van Zimbabwe: de Devil’s Cataract, Main Falls, Rainbow Falls and Horseshoe Falls. Een vijfde ligt op het grondgebied van Zambia: de Eastern Cataract. De Schotse missionaris en wereldberoemde Afrika ontdekkingsreiziger, David Livingstone (1813-1873), noemde de watervallen naar de Koningin. Livingstone, de eerste Europeaan die Afrika doorkruiste van zuid naar noord, ontdekte dit adembenemend waterspel in 1855 toen hij volop het Christendom aan het verkondigen was. Hij was helemaal niet blij met zijn ontdekking, want de watervallen vormden alleen maar een obstakel op zijn route. Ondanks die hinderpaal bleek hij toch onder de indruk te zijn van hun schoonheid. In 1857 schreef Livingstone zelfs dat niemand in Engeland zich ook maar kon voorstellen hoe mooi de omgeving was. Zijn standbeeld staat aan de linkerkant van de watervallen, nabij het Devil’s viewpoint. Na het bezoek keren we terug naar onze lodge voor de lunch. In de namiddag maken we nog een heerlijke, lange boottocht met hapjes en drankjes om zo gepast onze laatste avond samen door te brengen. We dineren en overnachten in de lodge. (O,L,D)
DAG 17 VICTORIA FALLS – BRUSSEL
Vandaag genieten we van een vrije ochtend voor we vertrekken naar de internationale luchthaven van Victoria Falls. We vertrekken richting Brussel. (O)
DAG 18 BRUSSEL
We komen aan in Brussel.