Winter in IJsland met huurwagen

1 oktober tot 3 april - Schrijf je nu in

Noorderlicht en orka’s

Herfst- en winterreis met 4×4 voertuig door West-IJslandSnæfellsnes schiereiland, Golden circle, Reykjavik en Reykjaneshet IJslands stadsleven & de arctische landschappen op het platteland.

In tegenstelling tot wat algemeen gedacht wordt, kan men ook tijdens het voor- en najaar door ‘exotisch’ IJsland reizen. In deze periode zorgt een unieke samenhang van excentrieke landschappen, al dan niet bedekt met fantastisch gevormde ijs- en sneeuwkristallen, en de sprookjesachtige winterrust voor een uitzonderlijke ervaring.

Seizoensgebonden fenomenen zoals het speelse noorderlicht (september tot begin april) en op haring jagende orka’s ( febr-juni) maken het verhaal compleet.

Deze unieke route met 4×4 voertuig laat je grondig kennismaken met West-IJsland.

Enerzijds ga je op pad door Snæfellsnes, het schiereiland in het uiterste westen. Een boeiende tocht door wilde berglandschappen, fjorden en typische vissersdorpjes. Onderweg ontdek je kraters, steile kliffen, slapende en dode vulkanen, blonde en zwarte stranden, grillige lavavelden, abstracte basaltsculpturen, eeuwenoude mostapijten en eenzame vuurtorens.

Anderzijds verken je Reykjanes, het extreem vulkanisch schiereiland ten zuidwesten van Reykjavik. De nog afkoelende en dampende lavavelden van IJslands meest recente vulkaanuitbarsting en de kokende modderpoelen en sissende stoomzuilen van het Gunnuhver en Krýsuvík gebied zijn hiervan getuige.
Voor de waterratten is er ook de Blue Lagoon, het wereldberoemde, geothermische openluchtbad met een bijna constante temperatuur van 38°C. Het mineraalrijke en opaalkleurige water ligt middenin een uitgestrekt en gitzwart lavaveld. De verwijzing ‘exotisch’ is dan ook niet vergezocht.

En natuurlijk mogen de klassiekers op dagafstand van de hoofdstad – Þingvellir Nationaal Park, Geysir en Gullfoss – niet ontbreken in deze westelijke route.

*Buiten het orka-seizoen voorzien we een walvistocht vanuit de oude haven van Reykjavik.

 
 

programma

dag 1 Reykjavik

Lijnvlucht naar Keflavík International airport.
Na het oppikken van de bagage en de huurwagen rijd je naar het oude centrum van Reykjavik waar je 2 nachten verblijft.

Reykjavík is een bruisende stad die heel wat de bieden heeft. Sterke contrasten kenmerken de stad. Kleine huizen staan naast futuristische glazen gebouwen. Hypermoderne faciliteiten liggen een paar minuten van ruig vulkanisch terrein.
Je kan er kuieren langs de Laugavegur (de belangrijkste winkelstraat) en de kleurrijke zijstraatjes met hippe winkeltjes en galerieën, bijpraten in een van de vele koffiebars, cultuur opsnuiven in talrijke musea of baden in verschillende geothermisch verwarmde zwembaden en spa complexen.

En ‘s avonds is er keuze uit talloze restaurants in elke prijsklasse.

dag 2 Reykjanes

Het Reykjanes schiereiland is het eerste deel van de Mid-Atlantische riftzone dat boven het wateroppervlak van de Atlantische Oceaan uitsteekt en IJsland vormt.

De opaalkleurige Blue Lagoon is ongetwijfeld de bekendste plaats op het vulkanische schiereiland. Met een beetje geluk en afhankelijk van de periode zijn de zwarte lavavelden die het openluchtbad omringen omgetoverd tot maagdelijke sneeuwvelden. Ga zeker een blik werpen op dit betoverende landschap of neem uitgebreid de tijd om te genieten van het warmwatermeer.

Samen met de hetebronnengebieden van Krýsuvík en Gunnuhver, de ruwe zuidkust met steile kliffen en het kleurrijke Kleifarvatn meer, vormt het schiereiland een van de mooiste regio’s van Zuidwest-IJsland.

‘s Avonds keer je terug naar Reykjavík

dag 3 Golden Circle

Al dan niet met een stop aan de Kerið krater naar het Þingvellir Nationaal Park, een geologisch hoogtepunt.

Het park ligt aan de oevers van IJslands grootste meer. Het is hier dat de beruchte breukzone, of Mid-Atlantic Rift, duidelijk zichtbaar is. De breuklijn scheurt IJsland letterlijk in twee.
Het nationaal park is ook een historisch belangrijke site. Bij de basaltwanden in de breuk werden in de 10e eeuw de basiswetten uitgesproken die vandaag nog steeds het land regeren.

In Haukudalur spuit de geiser ‘Strokkur’ kokend water 30 m hoog de lucht in. En iets verderop vormt de Hvitá-rivier, gevoed door smeltwater van de nabijgelegen gletsjer Langjökull, een dubbele ‘gouden’ waterval vooraleer met veel gedonder te verdwijnen in een diepe canyon.

dag 4- 5 Snaefellsnes

In het westen bevinden zich de ruige kustlandschappen van het Snæfellsnes schiereiland. Het Snæfellsjökull Nationaal Park ligt op de meest westelijke punt met inbegrip van de mythische en gelijknamige vulkaan die een hoofdrol speelde in het boek van Jules Verne ‘naar het middelpunt van de aarde’.

Ook andere unieke locaties zoals de vulkaanrestanten van Lóndrangar, de Kirkjufell piramideberg, de Saxhóll krater en nog veel meer vind je op het schiereiland terug.

Aan de noordzijde van het langgerekte schiereiland ligt Stykkishólmur, een leuk havendorpje met mooie en goed bewaarde oude huizen. Het staat ook bekend als toegangspoort tot de talloze eilanden in de enorm Breiðafjörður baai en zelfs als startpunt voor de noordelijker gelegen Westfjorden regio die tijdens de winter moeilijk bereisbaar is.

Langs de noordzijde worden in het vroege voorjaar ook dikwijls grote troepen orka’s gespot. Ze komen zich tegoed doen aan enorme scholen haring. In Grundarfjörður of Olafsvík stap je tijdens het seizoen (15 feb. –  30 maart)* aan boord om deze impressionante zeezoogdieren van dichtbij te observeren.

*Buiten deze periode wordt een walvistocht gereserveerd vanuit Reykjavik (dag 7).

Activiteiten

Whalewatching Snaefellsnes

Lees meer

Optionele activiteiten

DAg 6: Reykholt en walvisbaai

Vandaag kan je eventueel starten met een flinke wandeling naar  de rand van de Eldborg krater.

Daarna ga je op weg naar Reykholt en Husáfell.

Reykholt is voornamelijk bekend als de thuisbasis van IJslands meest bekende schrijver Snorri Sturluson in de jaren 1206-1241. Een oud-geothermisch verwarmd zwembad, Snorralaug, is naar hem vernoemd.

Ook de grootste warmwaterbron van het eiland vind je hier met het bijhorend modernistische spa complex ‘Krauma’ (hot tubs, stoombad, infrarood cel).

Vlakbij ligt de kleurrijke Hraunfossar waterval. Eigenlijk gaat het om een reeks lage watervallen die een geheel vormen en waarvan het water uit het niets lijkt te verschijnen.

En wie ‘ondergronds’ wil gaan, moet zeker de Víðgelmir lavagrot bezoeken. Het is een van de grootste ter wereld met verschillende kleuren en texturen.

Optionele activiteiten

Víðgelmir lava grot

dag 7 : Reykjavik

terug naar Reykjavik.
In de walvisbaai staat er, naargelang de omstandigheden, nog een prachtige wandeling op het menu naar de op een na hoogste waterval van het eiland.

Nadien heb je nog ruim de tijd om Reykjavík te ontdekken

dag 8: vertrek

reisroute, foto’s en afbeeldingen van Noorderhuis