citytrip Kopenhagen

individuele citytrip - Schrijf je nu in

de hoofdstad van Denemarken

Kopenhagen is perfect voor een citytrip. De stad is levendig en er is altijd wat te beleven op gebied van gastronomie, design en shoppen. Iedere wijk heeft een eigen uniek karakter. Door de rijke historie van de stad is er ook voor de cultuurliefhebbers een ruim aanbod. Kopenhagen is één van de coolste en zeker de groenste hoofdstad van Europa. Dankzij haar ligging aan het water en de fantastische fietspaden is het er heerlijk fietsen. Ook door de tv serie’s The Killing en Borgen hebben we Kopenhagen wat beter leren kennen. We ontdekken deze toffe stad te voet en per fiets 

IMG_7403

 

DAg 1: De oude binnenstad, de Denen en design

 

Vlucht naar Kopenhagen.

We nemen de trein naar het centrum en checken in in hotel. Ons hotel ligt kort bij het station, pal in het centrum. Tijd om even op te frissen en een hapje te eten in de buurt. Vele Denen eten tussen de middag “smørrebrød”: een roggebroodje belegd met verschillende soorten rauwkost, vis of vleeswaren. Je kan dit vinden in de vele traditionele lunchcafé’s.

Namiddag een eerste verkenning van de stad met een gediplomeerde gids voor Kopenhagen. Hij is een Limburger die al bijna 20 jaar in de Deense hoofdstad woont en de omvorming van een grijze industriestad naar hippe metropool van dichtbij meemaakte. Hij vertelt u daar graag meer over, alsook over de verschillen tussen Denemarken en België. Leuke anekdotes gegarandeerd.

royal_danish_playhouse_

We maken een wandeling van 3,5u in de binnenstad, binnen de oude wallen met verborgen hoekjes. Onderweg krijgen we uitleg over het leven van de Denen, het ontstaan van de stad en de rol van de Vikingen. We krijgen antwoord op de vragen: Waar komen Denen vandaan? Wat zijn de verschillen met Belgie? Waarom houden de moderne Denen van design?

Na de wandeling bezoeken we het Designmuseum, dat in een oud hospitaal is ondergebracht. Het bundelt alle trends in design van meubelen, decoratie, textiel en grafiek.

kopenhagen

Vrij avondmaal in de stad.

Overnachting in hotel***

 

Parken en paleizen

 Na het ontbijt bezoeken we Rundetaarn, de ronde toren in het centrum. De toren bevat de oudste sterrenwacht van Europa; deze is nog steeds in gebruik. Een spiraalgang leidt naar de top van de toren, van waar je een mooi zicht op de stad.

IMG_7221

We wandelen verder naar Carlsberg Glyptotek en bezoeken dit museum, een geschenk van de rijke eigenaar van brouwerij Carlsberg aan de stad.  Het museum is in het bezit van een mix van antieke en hedendaagse kunst, maar de collectie van de Oudheid is de grootste in Noord-Europa en concentreert zich sterk op beeldhouwwerk.

Het museum heeft een heel mooie glazen wintertuin waar je iets kan drinken of eten. Vrije lunch.

rosenborg-slot-landscape_104953-1280x1024

In de namiddag gaan we weer met onze gids op pad, deze keer is het een wandeling in het teken van parken en paleizen. Hij neemt ons mee naar oa. het neobarokke paleis Christiansborg van Borgen, waar tegenwoordig het Deense parlement huist, naar het paleis van de Deense Koninklijke familie nl. Amaliënborg Slot en Klein-Amsterdam met de Verlosserkerk. We bezichtigen ook het kasteeltje van Rosenborg.

We eindigen de wandeling aan Nyhavn, een populaire trekpleister van de stad. Aan deze haven zijn veel restaurants en bars te vinden met vooral zomers overvolle terrassen. Ook onder de lokale bevolking is Nyhavn een populaire uitgaansplaats.

Vrij avondmaal in Nyhavn.

Overnachting in hotel ***.

Nyhavn-1

              Fietsen in de buitenwijken

 Ontbijt in hotel waarna check-out. In de voormiddag maken we een fietstocht met gids. Kopenhagen is al enkele jaren benoemd tot beste fietsstad van de wereld. de stad beschikt over 350 km aan fietspaden, deze liggen iets hoger dan de normale weg en zijn erg veilig. Naast dat je perfect de binnenstad kunt ontdekken, bereik je ook gemakkelijk de buitenwijken.

kopenhagen fiets

We maken een toer door deze buitenwijken van Kopenhagen. Net zoals Antwerpen, Luik en alle andere grote steden bracht de industrialisatie heel wat veranderingen teweeg in de stad die ooit als een korset binnen de wallen leefde. Nieuwe industriewijken met arbeiderswoningen ontstonden, mensen trokken uit de historische kern en wonen buiten dat centrum. De wijk Nørrebro is een multiculturele wijk met creatieve en edgy bedrijfjes.

Frederiksberg staat bekend als een klassieke en chique wijk met veel historische gebouwen, sfeervolle cafés en restaurants.

We rijden een stukje langs de merengordel en over een nieuwe fietsersbrug ‘cykelslangen’.

In Østerbro is het heerlijk relaxen in de vele groene parken en maken we een fotostop aan het beroemde beeldje van de Kleine Zeemeermin. Zij hét symbool van Denemarken. Deze sprookjesfiguur werd ooit bedacht door H.C. Andersen en het beeld werd geschonken door de bierbrouwerij Carlsberg aan de stad Kopenhagen in 1913. 

IMG_7157

Vrije lunch en daarna vrije tijd om nog wat te kuieren of te shoppen. Kopenhagen is pionier op gebied van design. Er zijn dan ook heel wat designwinkels gevestigd in de stad. Let op je budget als je houdt van Deens design, er zijn fantastische winkels om te shoppen in Kopenhagen! Steek je hoofd eens binnen in tweedehandswinkels. Daar vind je dingen die minstens even mooi zijn aan een interessante prijs.

In de Royal Copenhagen store, de Koninklijke porseleinleverancier van Denemarken, verkopen ze naast het eigen merk, ook porselein van andere ontwerpers. Met het designmerk Hay probeert men met hedendaagse meubelontwerpen terug te gaan naar de Deense innovaties van de jaren ’50 en ’60. Het oudste warenhuis van Scandinavië, Magasin du Nord, was eerst een hotel. In de 19de eeuw woonde de bekende sprookjesschrijver Hans Christian Andersen er op een zolderkamer

traveling-mama-hay-store-copenhagen-21-600x400

En dan is er nog Tivoli, lange tijd hèt symbool van Kopenhagen. Het tweede oudste pretpark ter wereld heeft een opfrisbeurt gehad en staat er weer in volle glorie.

 terugvlucht naar huis.

kopenhagen smorrebrod