ecologische treinreis Noorwegen

individueel - Schrijf je nu in

Langs de zuidelijke kusten van Noorwegen in 9 dagen/8 nachten

Ecologisch rondreizen

In Noorwegen kan je ECO rondreizen. Deze reizen geven u de mogelijkheid om tijdens uw reis uw ecologische voetafdruk te beperken en mee te werken aan het behoud van de natuur op uw bestemming. Een voordeel is natuurlijk ook dat u zelf niet achter het stuur hoeft plaats te nemen. U reist comfortabel met de trein en de boot langs plaatsjes waar u met de auto nooit komt.

noorwegen

slowtravel: Een duurzaam alternatief met de ferry.

Zowel trein als ferry hebben een zweem van nostalgie over zich heen en geven passagiers de kans om het reizen te ervaren aan het tempo van onze grootouders, zij het dan ondertussen wel met wat extra pk’s en comfort.

Een gunstigere ecologische voetafdruk is absoluut een sterk argument om vaker met ferry en trein te reizen. Moderne ferry’s zijn kindvriendelijk, diervriendelijk, er zijn geen bagagelimieten en geen gedoe met vloeistoffen. En zo begint en eindigt je reis met een leuke minicruise!

Noorwegen is een voortrekkersland voor wat betreft ecologie. Het reizen met het openbaar vervoer wordt er gestimuleerd en is daardoor zeer goed uitgebouwd. Op de luchthaven van Oslo stapt u op de trein en start in een comfortabele stoel uw rondreis door Noorwegen. Tijdens deze reis speelt de trein een grote rol. De boottocht tussen Stavanger en Bergen zorgt voor een fijne afwisseling en rustpunt in de reis. Kortom, u kan op een rustige, ontspannen manier, genieten van deze ongewone rondreis langs aangename steden en door de prachtige Noorse natuur. De trein brengt u op plaatsen waar u anders nooit komt !


ECO-rondreis langs de ruige kusten van Noorwegen

Rondreis met trein, ferry en Hurtigruten
Volgens diverse internationale enquêtes is de treinrit tussen Oslo en Bergen de spannendste en mooiste treinrit ter wereld. Geen enkele andere treinrit tussen twee Europese steden ligt op grotere hoogte dan het traject tussen Oslo en Bergen. Het hoogste punt is Finse op 1222 meter boven het zeeniveau. Tijdens de rit kan u de indrukwekkende natuur aanschouwen.

 

Dag 1: Oslo

U haalt uw treinticket voor de gehele reis bij het loket van de NSB op het vliegveld.
Voordat u zich goed heeft geïnstalleerd moet u al weer uitstappen. De rit duurt ongeveer 25 minuten tot Oslo Sentralbanestation.  Oslo is zonder twijfel een mooie en overzichtelijke stad. Het centrum telt een aantal historische gebouwen waaronder het Koninklijke Paleis, het Nationaal Theater, de oude Universiteit, het Parlmentsgebouw Storting en het beroemde stadhuis, markant gelegen aan de oever van het Oslofjord.  Tijdens uw verblijf in Oslo kan een bezoek aan een van de musea op het schiereiland Bygdøy niet ontbreken. U vindt hier het openluchtmuseum, het Vikingschipmuseum, het Fram Museum, het Kon-Tiki Museum en het scheepvaartmuseum. Een maritiem eiland dus. Optioneel kan u kiezen voor een ‘Norwegian evening on the fjord’ cruise. Overnachting in Oslo. 
  
Dag 2: Oslo – Kristiansand

Rond het middaguur neemt u de regionale trein naar Kristiansand. U rijdt ruim 4,5u door een zeer gevarieerd landschap. Onderweg passeert u o.a. Drammen, idyllisch gelegen aan de monding van de rivier Drammenselva; Kongsberg; een prachtige waterval en Arendal,  een typisch Zuid-Noors kustplaatsje. Kristiansand is een belangrijke havenstad en ligt aan de monding van de Otra- en Tovdalselva-rivieren. Het was een moerassig, slecht begaanbaar gebied voordat Christian IV er een vesting van liet maken. Kristiansholm Vesting was in 1674 gereed. Het stadsplan is typisch voor steden uit die tijd: recht op elkaar staande straten, breed van opzet. Een van de mooie bezienswaardigheden is de neogotische domkerk uit 1885. Overnachting in Kristiansand

Dag 3: Kristiansand – Stavanger
Rustige voormiddag waarna je rond de middag door het Zuid-Noorse landschap naar Stavanger spoort terwijl je geniet van de prachtige natuur. De route eindigt in de mooie stad Stavanger. Deze actieve stad heeft een geschiedenis die terug gaat naar 1425 toen Stavanger stadsrechten kreeg. Belangrijkste bezienswaardigheid is de Romaanse Domkerk uit 1125. Verder is er de Kongsgård, gelegen naast de Domkerk. In het gebouw bevonden zich o.a. de pastorie, later het paleis van de gouverneur en nu is er een school gevestigd. Het marktplein (Torget) is een gezellig plein waar in de 19e eeuw de wachttoren Valberg gebouwd werd. Van de musea willen wij vooral het Stavanger Museum noemen waar de geschiedenis van de stad wordt getoond. Tenslotte is de oude binnenstad met zijn typische houten huisjes een museum op zich, waar je je zeker thuis zal voelen. Overnachting in Stavanger.

Dag 4:  Lysefjord-Preikestolen
Gesterkt door een Noors ontbijt heb je vandaag een rustige dag. Om 10 uur vertrek je met de boot vanaf de kade naar het prachtige Lysefjord. Het fjord is bekend voor de bekende ‘Preikestolen’ – een machtige rots die honderden meters boven het fjord uitsteekt. Rond drie uur ben je terug in Stavanger en heb je de rest van de dag de gelegenheid de stad nader te bekijken, wat te flaneren, een terrasje te doen… Overnachting in Stavanger.

Dag 5: Stavanger – Bergen
Heel vroeg neem je een taxi naar de kade van de Fjord Line, waar je om 06.30 uur de veerboot naar Bergen neemt. Na je ontbijt aan boord geniet je van het onvergelijkbare landschap dat aan je voorbij glijdt. De aankomst in Bergen is voorzien om 13 uur. Neem een taxi naar het hotel en dan heb je de rest van de dag tijd om deze pittoreske stad te bezoeken. Breng misschien eerst een bezoek aan het historische gedeelte van de stad: Bryggen, de kade met de voor Bergen zo typerende huizen. Hier bevindt zich ook het Hanseatisk Museum, dat in één van de oudste en best bewaarde huizen te vinden is. Tijdens de week zal je tegenover Bryggen de beroemde vismarkt van Bergen kunnen zien. Koop eens verse Noorse garnalen aan de kade en in een bakkerij een stokbrood, om vervolgens op een bankje aan de kade te genieten. Heerlijk verfrissend op een mooie dag. In het weekend vind je zeker een fijn restaurantje voor een heerlijke lunch. Aan het einde van de Bryggen bevinden zich de Rosenkrantz Toren en de Haakonshallen, beide delen van een vesting. Ontdek Bergen van bovenaf met een retourtje met de tandradtrein Fløibanen. Boven kan je uitstappen en in alle rust van het onvergetelijke uitzicht genieten. Overnachting in Bergen.

Dag 6: Bergen – Voss
Na een overnachting en een goed ontbijt gaat de ontdekking verder tot het kort na de middag tijd is voor de trein naar Voss waar je 1u15 later toekomt.
Voss is één van de belangrijkste toeristische plaatsjes in Noorwegen, prachtig gelegen aan het Vangvatnet-meer. In het centrum staat de prachtige Voss Kerk als een fraai symbool van de gotiek. In Voss kan je de Haugursbanen, een 1100 m lange kabelbaan naar Haugurskollen (660 m), nemen. Dit is een geschikt startpunt voor mooie natuurwandelingen. Diner en overnachting in Voss.

Dag 7: Rondje Flåm
Vandaag vertrek je met de trein van Voss naar Myrdal. De route gaat over de beroemde Bergensbaan. In Myrdal stap je over op de Flåmsbaan. Het Flåm Station ligt op een hoogte van 2 meter, terwijl het eindpunt op een hoogte van 867 m. ligt. De afstand is slechts 20 km, de stijging 1:18 en je passeert 20 tunnels. De rijtijd naar beneden duurt 53 minuten (dit vanwege het vele remmen) en onderweg wordt op enkele plaatsen gestopt, zodat je foto’s kan maken. In Flåm stap je over op de veerboot naar Gudvangen, die door het Aurland- en Nærøyfjord vaart. Geniet van de kleine dorpjes langs het fjord. In Gudvangen wacht de bus voor de rit terug naar Voss. ’s Avonds ben je, na een indrukwekkende dag, weer terug in het hotel in Voss voor diner en overnachting.

Dag 8: Voss – Oslo
Je vertrekt vanmorgen rond 9u naar Oslo waarbij de hoogtepunten elkaar opvolgen. De trein brengt je na Myrdal naar het hoogste punt van de route, Finse, gelegen op 1222 meter hoogte. Finse bevindt zich op het beroemde Hardangervidda-bergplateau, een gigantisch natuurpark. Geilo is een belangrijke wintersportplaats, terwijl je in het Hallingdal boerderijen ziet met wortels tot in de Vikingtijd. Via Drammen bereik je Oslo. Bij aankomst ga je op eigen gelegenheid naar je hotel voor de nacht.

Dag 9: Vertrek uit Oslo.
De laatste treinrit door Noorwegen gaat van Oslo naar Gardermoen Airport met de Flytorget.

Reisroute, sommige foto’s en beelden zijn van Gallia