ecologische rondreis per trein

individueel - Schrijf je nu in

Ecologisch rondreizen

In Noorwegen kan je ECO rondreizen. Deze reizen geven u de mogelijkheid om tijdens uw reis uw ecologische voetafdruk te beperken en mee te werken aan het behoud van de natuur op uw bestemming. Een voordeel is natuurlijk ook dat u zelf niet achter het stuur hoeft plaats te nemen. U reist comfortabel met de trein en de boot langs plaatsjes waar u met de auto nooit komt.

noorwegen

slowtravel: Een duurzaam alternatief met de ferry.

 

Zowel trein als ferry hebben een zweem van nostalgie over zich heen en geven passagiers de kans om het reizen te ervaren aan het tempo van onze grootouders, zij het dan ondertussen wel met wat extra pk’s en comfort.

Een gunstigere ecologische voetafdruk is absoluut een sterk argument om vaker met ferry en trein te reizen. Moderne ferry’s zijn kindvriendelijk, diervriendelijk, er zijn geen bagagelimieten en geen gedoe met vloeistoffen. En zo begint en eindigt je reis met een leuke minicruise!

Noorwegen is een voortrekkersland voor wat betreft ecologie. Het reizen met het openbaar vervoer wordt er gestimuleerd en is daardoor zeer goed uitgebouwd. Op de luchthaven van Oslo stapt u op de trein en start in een comfortabele stoel uw rondreis door Noorwegen. Tijdens deze reis speelt de trein een grote rol. De boottocht tussen Stavanger en Bergen zorgt voor een fijne afwisseling en rustpunt in de reis. Kortom, u kan op een rustige, ontspannen manier, genieten van deze ongewone rondreis langs aangename steden en door de prachtige Noorse natuur. De trein brengt u op plaatsen waar u anders nooit komt !


ECO-rondreis langs de ruige kusten van Noorwegen

Rondreis met trein, ferry en Hurtigruten
Volgens diverse internationale enquêtes is de treinrit tussen Oslo en Bergen de spannendste en mooiste treinrit ter wereld. Geen enkele andere treinrit tussen twee Europese steden ligt op grotere hoogte dan het traject tussen Oslo en Bergen. Het hoogste punt is Finse op 1222 meter boven het zeeniveau. Tijdens de rit kan u de indrukwekkende natuur aanschouwen.

 

Dag 1: Oslo

Na aankomst op de nationale luchthaven van Oslo, stapt u in de reguliere trein naar Oslo. Deze stopt op Oslo S en u stapt daar uit. De stad Oslo is zonder twijfel een mooie en overzichtelijke stad. Het centrum telt een aantal historische gebouwen, waaronder het Koninklijke Paleis, het Nationaal Theater, de oude Universiteit, het Parlementsgebouw Storting en het beroemde stadhuis, markant gelegen aan de oever van het Oslofjord. Een bezoek aan Oslo dient zeker een stop bij één van de musea op het schiereiland Bygdøy te omvatten. U vindt hier het openluchtmuseum, het Vikingschipmuseum, het Fram Museum, het Kon-Tiki/Ra II Museum en het scheepvaartmuseum. Een maritiem eiland dus.
Maar dat is nog niet alles. Heeft u dat gezien, wilt u zeker nog een stop bij het Frognerpark maken. Daar ligt het beeldenpark van de Noorse kunstenaar Gustav Vigeland. Voor de kunstliefhebber raden wij de Nasjonalgaleri aan. U vindt hier onder andere enkele beroemde schilderijen van Edvard Munch, waaronder Skriket (de Schreeuw). Bij voldoende tijd kan u misschien het Munchmuseum bezoeken. Zeker ook de moeite waard. 
  
Dag 2: Oslo – Trondheim
Na het ontbijt vertrekt u per trein van Oslo naar Trondheim. De treinreis gaat langs het Mjøsameer naar de Olympische stad Lillehammer en verder door het smalle Gudbrandsdal naar Dombås. Hier start de beklimming van het Dovrefjell-bergplateau. Via Oppdal bereikt u Trondheim, de voormalige hoofdstad van Noorwegen. Gesticht in 997 door de Vikingkoning Olav Tryggvason onder de naam Nidaros. Bezienswaardigheid nummer 1 is de Nidaros Domkerk, waarvan de bouw in 1070 startte, maar welke in de periode 1130-1300 werd uitgebouwd. Het gebouw is het grootste gotische gebouw in Scandinavië. Andere bezienswaardigheden zijn het Ringve Muziekmuseum, de Munkholmen vesting en het Trøndelag openluchtmuseum.Dag 3: Vertrek uit Trondheim
‘De mooiste zeereis ter wereld’ is de naam van de route van Bergen naar Noord-Noorwegen, die dagelijks door de schepen van de Hurtigruten wordt uitgevoerd. Het traject Trondheim – Molde – Ålesund – Florø – Bergen is zeker een van de meest interessante gedeeltes van de route. Om 10.00 uur is het vertrek van de Hurtigruten terminal in Trondheim en krijgt u direct de sleutel tot uw hut aan boord. Gedurende de bijna 30 uur durende tocht kunt u zich ontspannen en genieten van het uitzicht op de ruige kustlijn van Noorwegen. Er wordt in kleine vissersplaatsjes aangelegd en vracht wordt van boord gehaald en nieuwe vracht aan boord gebracht. U passeert talloze kleine eilandjes en haventjes. Volop genieten dus. Aan boord zijn een restaurant en een cafetaria, alsmede diverse lounges.Dag 4: Aankomst in Bergen.
Na een prachtige zeereis komt u om 14.30 uur aan in Bergen. De stad Bergen is al sinds eeuwen een belangrijk handelscentrum aan de westkust van Noorwegen. De stad ontwikkelde zich na de aankomst van de Duitse Hanzen tot de toegangspoort van het land. De “Bryggen”-kade getuigt nog van deze glansperiode in de Noorse geschiedenis. De hele stad staat trouwens vol met historische gebouwen. Diverse stadspoorten, de imposante Mariakerk en de vele kleine witte huisjes getuigen eveneens van een rijk verleden. De rest van de dag gebruikt u om de stad te verkennen.

Dag 5: Bergen – Balestrand
Na een vroeg ontbijt stapt u aan boord van een schip van Norled dat u op hoge snelheid naar Balholm zal brengen. De boot legt aan bij de voordeur van uw hotel. De rest van de dag kunt u relaxen in een prachtig hotel aan de oever van de Sognefjord. Het plaatsje Balholm heeft diverse wandelroutes uitgezet, maar wij raden aan een wandeling door het dorpje te maken waar u de mooie Engelse kerk kunt vinden.

Dag 6: Balestrand
Op de vrije dag kan u een excursie boeken naar Fjærland, het Noorse gletsjermuseum en de Supphelle- en Bøya Gletsjer. Aan de receptie van het hotel is informatie over deze excursie te krijgen ( 15 mei – 31 augustus).Dag 7: Balestrand – Oslo
Midden op de dag vertrekt u per catamaran richting Flåm. De tocht gaat via de Sognefjord naar de Aurlandfjord en eindigt in Flåm. Uitstappen en overstappen op de trein naar Myrdal en Flåm. U neemt het Flåmtreintje, een spoor van slechts 20 kilometer, maar met een stijging van maar liefst 850 meter. Onderweg is er een stop bij de enorme waterval Kjosfossen, die van dichtbij bekeken kan worden. Eindpunt van de treinrit is Myrdal, waar u overstapt op de trein naar Oslo. Er volgt weer een prachtige rit over het Hardangervidda-bergplateau naar Geilo en door het Hallingdal naar Gol en Nesbyen. Via Drammen bereikt u Oslo, de hoofdstad van het land. Uw rondje door Noorwegen is ten einde. 

Dag 8: Oslo – Gardermoen – Brussel
Na het ontbijt heeft u misschien nog wat vrije tijd of anders rijdt u per trein terug naar Oslo/Gardermoen.