Sardinië

individueel verblijf - Schrijf je nu in

klassieke rondreis

Het Italiaanse eiland dat vaak vergeten wordt. Onterecht! Met haar onbetwistbare charme is het de ideale plek voor een vakantie dichtbij voor wie naar authenticiteit en/of luxe zoekt.

Van veel plekjes rondom de Middellandse Zee bestaan de mooie beelden alleen in reclamefolders, maar op Sardinië tref je ze nog in het echt aan: parelwitte stranden, een azuurblauwe zee, idyllische baaien en bovendien: weinig bezoekers.

Sardinië is een bestemming die je echt kan “beleven” , waar meer en meer mensen vandaag de dag naar op zoek zijn. De prachtige kristalheldere zee en de spectaculaire natuur is zeker het kostbaarste bezit van het eiland, maar niet het enige!

Onder de wonderen van Sardinië bevinden zich duizenden fascinerende archeologische complexen die over het hele grondgebied verspreid liggen, unieke monumenten die getuigen van een oude en deels nog mysterieuze cultuur .Zeker niet te vergeten is dat Sardinië één van de vijf blue zones gebieden is, bakermat van spijs en wijntradities met een eenvoudig (innovatief) en duidelijk karakter, als het gaat om smaken behoeft Sardinië geen introductie!

Het eiland voorziet meerdere aanlegplaatsen; Cagliari, Olbia en Porto Torres die elk een brede waaier aan “things to do” aanbieden.

De enige streek die door het internationale toerisme ontdekt werd, is de Costa Smeralda, waar de jetset van Europa graag vertoeft in luxevilla’s aan een indrukwekkend strand.

Programma 8-daagse fly&drive met aankomst en vertrek Olbia

De rondreis kan ook aangepast worden met aankomst en vertrek Cagliari of Alghero

Dag 1: costa smeralda – 37 km

Aankomst in Sardinië,  bezoek aan de beroemde Costa Smeralda: Capriccioli, Porto Rotondo, Romazzino en Porto Cervo; het Saint-Tropez van Italië. Hier ontdek je de betoverende Costa Smeralda en word je ondergedompeld in de “high society cultuur”.  

Een bezoek aan Porto Cervo is niet compleet zonder bezoekje aan de jachthaven waar iedereen zich vergaapt aan de meest luxueuze jachten van de Middellandse Zee. De kustweg biedt prachtige panoramische uitzichten over het turquoise kleurig zeewater, de steile kliffen en de eilandengroep van de Madalena-archipel.

Costa Smeralda sardinieCosta Smeralda sardinie

La Maddalena sardinie

Een stop in San Pantaleo is aangeraden: een klein bergdorpje aan de rand van de Costa Smeralda. Het schilderachtig dorpspleintje en de ruige rotsen maken het tot een bijzondere plek.

overnachting in Olbia

Dag 2: Olbia – Tempio Pausania – Aggius – Alghero       – 171 km                                                                                                                                 

Vertrek richting Tempio Pausania via Sant’Antonio di Gallura, hier rij je voorbij het lago del liscia, waar je eventueel een stop kan maken om de 4000 jaar oude olijfboom te bezichtigen.

Via een prachtig landschap bereikt u Calangianus; centrum voor productie en verwerking van kurk. Tempio Pausania is de hoofdstad van de Gallura streek, gelegen op de top van een heuvel ten noorden van het Limbara-massief. Dit gebied, heeft een landschap dat is gevormd door weer en wind, met grillige granietrotsen en dichte kurkeik-bossen.

Het stadje Tempio Pausania heeft smalle straatjes waar je de typische granieten huizen met smeedijzeren balkons kan bewonderen.

Een stop in het intrigerende dorpje Aggius is zeker de moeite waard, hier kan je  een bezoek bregen aan MEOC, het etnografisch museum . Het dorp staat vol met goed bewaard gebleven oude huizen, gebouwd met de lokaal gewonnen granietsteen, waardoor Aggius wel lijkt op een mysterieuze plaats uit een sprookje!

Een paar kilometer ten noordwesten van Aggius, in de richting van Trinita d’Agultu, ontstaat een onwerkelijk landschap, de Valle della Luna. Grote granieten rotsblokken strijken glooiende heuvels en gecultiveerd land uit als de bollen van een of andere reus. De belvedère, gelegen aan de SP74, kijkt uit op een fantastisch uitzicht op het omliggende platteland, geëmailleerd met uitgehouwen rotsen.

Je passeert Codrongianos, een slaperig dorpje, dat een tussenstop meer dan waard is. Hier staat namelijk ‘La Basilica della Santissima Trinità di Saccargia’, de zwart-wit gestreepte Romaanse kerk. Voor iedereen die van religieuze architectuur houdt, is dit een absolute aanrader. Deze kerk staat bekend als de meest spectaculaire van de middeleeuwse kerken van Sardinië.

Na een bezoekje aan dit mooie monument vervolg je je weg naar Alghero

 

overnachting in in Alghero

Dag  3. Alghero

Volledige dag gewijd aan een bezoek aan Alghero en omgeving. De stad is gesticht in het begin van de twaalfde eeuw. De stad heeft een belangrijk bewijs van de Aragonese en Spaanse overheersing behouden in de stedelijke indeling van de oudste kern, in de verdedigingstorens, in de delen van de muren, in gebouwen voor privégebruik, maar vooral in de waardevolle gotische religieuze monumenten: de kerk en het klooster van San Francesco , Kathedraal van Santa Maria en anderen.

Ook capo caccia & de Neptunusgrotten zijn zeker de moeite waard.

overnachting in in Alghero

alghero sardinie

Dag 4. Alghero-Bosa-Oristano – 115 km

Vandaag rij je langs een suggestieve panoramische weg van grote charme en schoonheid tot aan Bosa. De stad, gelegen in een vruchtbaar stroomgebied doorkruist door de rivier de Temo, heeft een belangrijk historisch centrum met zeven tot acht eeuwenoude huizen en staat bekend om zijn traditionele vakmanschap. Te bezoeken: Sas conzas, in de 19e eeuw gebruikt voor het looien van huiden; Kathedraal van de Onbevlekte Ontvangenis, herbouwd in de 19e eeuw; Serravalle of kasteel van Malaspina  dat werd gebouwd in verschillende fasen vanaf 1112; de kerk van Onze Lieve Vrouw van Regnos Altos.

San Giovanni di Sinis sardinie

Op weg naar de Golfo di Oristano is het schiereiland Sinis een wereld apart . De kristalheldere lagunes – Stagno di Cabras, Stagno Sale Porcus en Stagno Is Benas (waar je de magnifieke kolonies flamingo’s kan bewonderen)  – en de ongerepte witte stranden geven het een tropische atmosfeer, terwijl het weelderige groene landschap onaangetast lijkt door menselijke activiteit . In feite is de regio bewoond sinds de vijfde eeuw voor Christus. Nuraghi sieren het landschap en de Punisch-Romeinse site van Tharros getuigt van het historische belang van de regio.

overnachting in oristano

 Tharros sardinie
Tharros sardinie

Dag 5. Parco della Giaria-Barumini – 70km (1u enkel)

daguitstap vanuit Oristano naar het binnenland:

Het Parco della Giara ligt op enkele minuten rijden van Barumini, je kan het park vanuit het dorp Tuili bereiken (er staat een infopoint)  waar je een heerlijke wandelingen kan maken te midden van een rijke vegetatie. Het 43 km2 grote hoogteplateau bestaat uit basaltrots en is voor het grootste deel bedekt met kurkeik, eik en mediterrane beplanting. Het natuurreservaat heeft een zeer rijke vogelwereld, maar is voornamelijk bekend vanwege de hier levende Cavallini della Giara, kleine paarden van ongeveer 120 cm hoog.

Je kan je route vervolgen richting Barumini Su Nuraxi. Sardinië is enorm bekend om zijn prehistorische Nuraghi, er zijn er ruim 7.000 opgegraven te over heel het eiland. Su Nuraxi in Barumini is een van de  belangrijkste en behoort tot het UNESCO werelderfgoed.

Inclusief in je ticket is er ook de toegang tot het  Museo Casa Zapata. Tijdens restauratiewerken van deze 16de-eeuwse residentie, ontdekte men een grote Nuraghe onder het huis. Sindsdien fungeert de residentie als museum waar de archeologische vondsten worden tentoongesteld.

Na het mystieke Barumini keer je terug naar Oristano.

overnachting in oristano

Dag 6. Cagliari -94km ( 1u10)

Een volledige dag ter ontdekking van de hoofdstad en tevens grootste stad van het eiland;  Cagliari.

Tijdens een stadswandeling ontdek je de belangrijkste bezienswaardigheden. Het centrum wordt gedomineerd door het oude stadscentrum il Quartiere di Castello. Dit is door de eeuwen heen steeds de belangrijkste plaats van de stad gebleven en er zijn ook talrijke monumenten te vinden zoals de Torre di San Pancrazio, de Cattedrale di Santa Maria, de botanische tuin, het Romeins amfitheater en het belangrijkste archeologisch museum bij Piazza Arsenale.

Vanaf het bastion van Saint Remy (Piazza Umberto) heb je een prachtig uitzicht over de Golf van Cagliari

cagliari sardinie

 

Dag 7. Nuoro-Orgosolo-San Teodoro-Olbia – 289 km (3u15)

De stad Nuoro heeft een authentieke sfeer die nog niet door toeristen is aangetast, heel mooi gelegen tegen de achtergrond van de Monte Ortobene in het Supramonte gebied. Het is de geboorteplaats van de schrijfster Grazia Deledda. In 1926 ontving zij de Nobelprijs voor de literatuur voor haar gehele oeuvre waarin de Sardische cultuur centraal staat.

Op wandelafstand van het historisch centrum tref je ook  het Museo della Vita e delle tradizioni populari Sarde. In dit museum worden alle voorwerpen uit de Sardische cultuur bewaard en tentoongesteld. Hier leer je alles over de oude tradities en gebruiken waar het eiland zo trots op is.

Ontdek in Orgosolo de charme van het authentieke binnenland van Barbagia. Bewonder de murales, muurschilderingen, in het centrum van dit mooie plaatsje. Bezoek in Mamoiada het ‘Museo delle Maschere Mediterranee’, het museum met traditionele maskers: Mamuthones en Isohadores.

Na het verblijf in dit mooi berggebied van de Gennargentu rij je verder richting Olbia.

Overnachting in Olbia

Dag 8

Afhankelijk van de vluchturen kan je evt. nog Golfo Aranci of de Stad Olbia verkennen.