Zweden

individuele selfdrive - Schrijf je nu in

Rondreis hoogtepunten van Zweden in 14 dagen

Oneindige bossen, duizenden meren, rust, kanovaren, vissen, wandelen, wildlife,…  dat is zalig Zweden!

Familievriendelijke rondreis met verblijf in typische stuga’s en een centraal gelegen hotel in Stockholm. Reis vanuit Göteborg door het landelijke Zweden in de streek Smaland. Via Stockholm bereik je het bosrijke Dalarna waarin talrijke elanden en zelfs beren leven. Värmland leent zich tenslotte voor het maken van kano- of houtvlottentochten.

programma

14 dagen – kan op maat worden aangepast. Dit is een voorbeeldreis en het is uiteraard mogelijk om deze rondreis in te korten of aan te passen. Contacteer ons voor een offerte op maat.

DAG 1 : Göteborg naar Vetlanda (222 km)

Aankomst in Göteborg waar je een bezoekje kan brengen aan het centrum met zijn Hollandse grachten en modieuze winkels. Kinderen zullen zich zeker vermaken in het pretpark Liseberg. Daarna zet je koers naar Jönköping aan de zuidpunt van het langgerekte Vänern, één van de grootste en mooiste meren in Zweden. Volg enkele landelijke wegen richting Vetlanda waar je de eerste 3 nachten doorbrengt in een typisch Zweeds en volledig uitgerust vakantiehuisje bij Wallby Säteri (geschikt voor maximaal 4 à 6 personen).

DAG 2-3: Vetlanda

Vrij verblijf in Vetlanda waar je kan deelnemen aan verschillende optionele activiteiten zoals kanoën, fietsen, wandelen, wildlife spotten, een tocht met de paardenkar. Vanuit Vetlanda kan je ook verschillende daguitstappen maken, o.a. naar het themapark van Astrid Lindgren voor de allerkleinsten, een dag tussen de bomen in het Zipline park van Vetlanda, een bezoek aan de oostkust of een rondrit in de omgeving van Växjö langs verschillende glasblazerijen.

DAG 4 : Vetlanda-Stockholm

Rijd via het eerste deel van de rit over een landelijke route langs tal van meren naar de snelweg die naar Stockholm leidt. Onderweg kan je nog stoppen in de steden Linköping en Norrköping. Het moderne Linköping staat bekend voor de vliegtuigfabieken van Saab en heeft een bruisend centrum met een historische gevels en winkelstraten. Nadien bezoek je de industriële havenstad Nörrköping waar verschillende parken voor het evenwicht tussen groen en de moderne Zweedse stadsplanning zorgen. Nadien bereik je de Zweedse hoofdstad, de parel van de Scandinavische hoofdsteden aan de Oostzee.

DAG 5- 6: Stockholm


Vrije dagen voor een bezoek aan Stockholm. Het vele groen en de unieke ligging verspreid over 14 eilanden creëren een bijzondere cocktail van natuur en cultuur die zelfs de meest fervente citytripper zal weten te bekoren. Niet te missen wijken zijn het oude stadsdeel Gamla Stan, trendy Södermalm en Östermalm met zijn modieuze winkels. Eilandenfanaten kunnen ook een daguitstap maken naar de Stockholmse archipel. Ook een begeleide fietstocht of zeekajakken behoren tot de mogelijkheden.

DAG 7 : Stockholm-Orsa

Rit naar het levendige Uppsala met haar domkerk en vele universiteitsgebouwen. Vervolgens via Avesta naar het pittoreske Dalarna en het verderop gelegen Falun. Verken het historische centrum en de kopermijn die op de werelderfgoedlijst van de UNESCO staat. Vervolgens rijd je via het Siljanmeer naar Orsa waar je 4 keer overnacht.

DAG 8-9-10: Orsa

Vrije dagen om heerlijk te genieten van je vakantiehuisje of uitstappen te maken in de regio Dalarna die tot de mooiste van Zweden behoort. In Orsa kan je naast wandelen en fietsen ook een bezoek brengen aan het Orsa Rovdjurspark, een interactief roofdierenpark waar dieren uit noordelijke contreien leven. Maak een rondrit langs het Siljanmeer, de meest typisch Zweedse streek van Zweden met pittoreske dorpjes, roodgeschilderde huisjes en eeuwenoude tradities. Voor wandelaars is een uitstap naar het Fulufjället Nationaal Park een mogelijkheid. In dit natuurgebied bevindt zich ook de hoogste waterval van Zweden

DAG 11: Orsa-Gunnarskog/Torsby

Doorkruis de eindeloze bossen op weg naar Malung en kom alles over bosbouw en houtwinning te weten in het Skogstadmuseum. Langs een mooi traject bereik je de provincie Värmland waar je 3 nachten verblijft in een gezellige blokhut aan het meer (geschikt voor maximaal 4 à 6 personen).

DAG 12-13: Gunnarskog/torsby

Vrij verblijf in Gunnarskog waar talrijke activiteiten mogelijk zijn zoals wandelen of vissen. Er kunnen ook kano’s of roeibootjes gehuurd worden voor tochtjes op het water. Alternatief kan je ook naar de langste indoor skitunnel ter wereld, een houtvlottentocht maken op de Klarälven-rivier! Nog nooit een eland gezien? Ga dan zeker ook langs het elandenpark en kom oog in oog te staan met de koning van het Zweedse woud.

Het verblijf in Gunnarskog kan ook vervangen worden door een 3-daagse kanotocht of 4-daagse houtvlottentocht. Contacteer ons voor een vrijblijvend voorstel!

DAG 14 : Torsby – Göteborg

Rijd via Karlstad en de oevers van het Vättern, het grootste meer van Zweden, terug naar Göteborg. Je kan ook de mooie scherenkust ten noorden van Göteborg nog even verkennen.

Alternatief kan je vanuit Torsby ook naar Oslo rijden indien je met de eigen wagen reist van waaruit je eveneens naar Kiel kan varen. Je kan dan eventueel de Noorse hoofdstad nog bezoeken en neemt afscheid van Scandinavië al varend door de prachtige Oslofjord.

vervoer

Je geraakt in Zweden met eigen wagen, met het vliegtuig of met de ferry.

slowtravel, een duurzaam alternatief met de ferry:

Zowel trein als ferry hebben een zweem van nostalgie over zich heen en geven passagiers de kans om het reizen te ervaren aan het tempo van onze grootouders, zij het dan ondertussen wel met wat extra pk’s en comfort.

Een gunstigere ecologische voetafdruk is absoluut een sterk argument om vaker met ferry en trein te reizen. Moderne ferry’s zijn kindvriendelijk, diervriendelijk, er zijn geen bagagelimieten en geen gedoe met vloeistoffen.

foto’s: www.baardmanfotografie.com